Националната астрономическа обсерватория „Рожен” стана на 40 години

Животът днес

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” стана на 40 години

1890
на 13.03.2021
Националната астрономическа обсерватория „Рожен” стана на 40 години
Автор:   ПИК

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е открита официално на 13 март 1981 г., като редовната наблюдателна дейност по научни програми всъщност стартира от септември 1979 г., съобщава „Динюз”.

препоръчано

 Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура - за над 12 млн. лв. и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и в района на Югоизточна Европа. Намира се в Родопите, изградена е на връх „Св. Дух“ - над местността Рожен, близо до Чепеларе. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е оборудвана с 6 телескопа: универсален двуметров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain).

НАО „Рожен“ осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото 5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това