Вход
София
Времето в София 3 o C

НА ВНИМАНИЕТО НА ДАНС: Ето ги документите за приватизационните афери на Корнелия Нинова и мъжа й - как потъват милиони от "Техноимпекс", "Техноимпортекспорт", "Минералимпекс" (ФАКСИМИЛЕТА)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 30
Починали: 14
Заразени: 485

НА ВНИМАНИЕТО НА ДАНС: Ето ги документите за приватизационните афери на Корнелия Нинова и мъжа й - как потъват милиони от "Техноимпекс", "Техноимпортекспорт", "Минералимпекс" (ФАКСИМИЛЕТА)

на 13.02.2020
178441
0
НА ВНИМАНИЕТО НА ДАНС: Ето ги документите за приватизационните афери на Корнелия Нинова и мъжа й - как потъват милиони от "Техноимпекс", "Техноимпортекспорт", "Минералимпекс" (ФАКСИМИЛЕТА)
Автор: ПИК
13.02.2020
0
178441

Браво на главния прокурор Иван Гешев, че върна надеждата на българите за справедливост и възмездие за кражбите от приватизацията. След като вчера обвинител №1 на републиката възложи на ДАНС да разследва всички афери по раздържавяването, лидерите на всички политически сили в парламента го поздравиха за решението.

С треперещ глас обаче беше шефката на БСП Корнелия Нинова, която трудно може да прикрие уплаха си, защото е сред най-овъртолените в схеми около приватизацията по времето на Иван Костов. ПИК в няколко поредни разследвания разкрива с документи далаверите й около придобиването на пребогатото някога външнотърговско дружество "Техноимпекс" и начина, по който го докарва до фалит, след като не изпълнява следприватизационните си ангажименти. 

Предоставяме на ДАНС цялата документация, която ясно показва какви ги е вършила днешната лидерка на БСП по времето, когато е била синя приватизаторка, посочена от Иван Костов да лапне на няма и 30 години толкова голямо и печелившо предприятие с активи за милиони срещу нищожна сума. И до днес не е ясно откъде все пак се е сдобила с сумата от 70 хил. щатски долара (с доста по-висока стойност в онези години), след като е била просто следователка на държавна заплата, а на следващата сутрин се събужда като топ приватизаторка. 

Ето и цялата афера: 

В далечната 1997 г. СДС печели изборите. Парламентът е със синьо болшинство, президентът също е син. СДС за пръв път държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов е на върха на славата, неговото мнение не търпи възражение, а думата му е закон.

Няколко правителства преди това се опитваха да правят приватизация, но тя все се оказваше половинчата и неудачна. Останаха обаче големи и апетитни хапки. Предстоеше подмяна на ръководните кадри на подлежащите на раздържавяване големи фирми. Без съмнение тези въпроси се решават на най-високо равнище и сигурно последната дума е била на Иван Костов.

За изпълнителен директор на „Техноимпекс” е назначена неизвестната, твърде млада – на 28 години, и без никакъв управленски опит, Корнелия Нинова. Тя поема председателския борд на директорите на ”Техноимпортекспорт” – друго външнотърговско дружество валутен гигант.

Всъщност Корнелия Нинова е юрист и има 2 години трудов стаж. През 1995 г. за няколко месеца е стажант-съдия в Софийски градски съд. През 1996 г. за кратко е юрисконсулт в Столична община. През 1996-1997 г., също за кратко, за по-малко от година работи като следовател в Столичното следствие, а от март до август 1997 г. е юрисконсулт в БТК.

През есента на 1997 г. много служители от бившето Министерство на търговията и туризма си спомнят как „на крилете на изборната победа на СДС”, г-жа Корнелия Петрова Нинова пристига и веднага е уредена за контрольор на ИНКО ЕООД – една от ключовите тайни организации, създадени от ДС и ръководени от ПГУ-ДС, търгуваща с оръжие. Но там престоят й също е много кратък.

Така в началото на септември 1997 г. Нинова е изстреляна на двата изключително високи поста в „Техноимпекс” и „Техноимпортекспорт”.

Мнозина симпатизанти на синята идея тогава си задават въпроса: „Как стават такива невероятни, направо мистериозни назначения?“

Какви могат да бъдат заслугите й пред синята власт, за да получи толкова невероятни постове.

Командирът Костов знае, но мълчи, не коментира и не дава обяснения, а това означава, че и другите трябва да мълчат и да не питат. В краткия период, в който Корнелия Нинова е работила като следовател, се е случило да води разследването на отговорен служител в телекомуникационната компания БТК.

Делото бързо било претупано, после прекратено, а служителят на БТК – напълно оправдан. И съвсем неочаквано Нинова се озовала на работа в БТК. Светкавично се сдобила с добра позиция в юридическия отдел под ръководството на същия служител от телекома, когото е разследвала.

Каква невероятна и „щастлива” случайност. Дали разследването на висшия служител от БТК не е трамплинът, който я изстрелва нависоко?

Като представител на СДС, тя с „младежки жар” поема огромния товар и на двата висши ръководни поста управлява и „Техноимпекс”, и „Техноимпортекспорт”.

По времето на правителството на Жан Виденов вицепремиерът Дончо Конакчиев е отговарял за БТК. И като представител на държавата водил преговори за нейната приватизация с „Дойчебанк“. За 25% от капитала на БТК България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина.

Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн. долара. Не е ясно каква е била ролята на разследвания от Нинова висш служител от правния отдел, но вероятно и той е участвал.

Първото нещо, което правят двете ръководителки, тъй като шефка е и друга близка на властта  – представителки на „новата власт” – СДС, е да изхвърлят началниците от предишния режим, дългогодишните директори Спас Панчев и Георги Шуманов от кабинетите им. Следващите стъпки на двете „височайши дами” са да се запознаят с икономическото и най-вече с финансовото състояние на фирмите. След това проучват по документи какви са недвижимите им имоти и други активи в страната и в чужбина. Разбират, че са брашнен чувал след поредица задгранични командировки.

Не е известно какви са последиците нито за фирмата. По това време обаче съпругът на Корнелия Нинова работи в Софийската митница, а все още отношенията между двете началнички са отлични. Голяма част от получената валута се прикрива. Корнелия Нинова обаче не може да не е била в течение на нарушенията или да не е подразбирала за тях. .

Вниманието на Корнелия Нинова по това време е било насочено към уреждане приватизацията на „Техноимпекс”.  Приватизацията е извършена успешно и до 2005 г. Корнелия Нинова е изпълнителен директор на вече новия „Техноимпекс 98”, едноличен и пълновластен господар на частното предприятие.

По същото време е приватизирано друго голямо външнотърговско дружество - "Минералимпекс", а в съвета на директорите се оказва съпругът на Корнелия Нинова - Митко Нинов.

"Корнелия Нинова бе приватизатор на „Техноимпекс“ по времето на Иван Костов. Като приватизатор на „Техноимпекс“ и притежател на контролния пакет акции, които само по номинал са 4 милиона нови лева, сегашни пари, само че към 1999 година те значат много повече, как таз следователка с 2-3 години стаж извади тези 4 милиона , за да плати акциите. И изведнъж тези акции изчезват. Вие или сте ги продали, или сте ги подарили. Съдя по фирмените дела“, коментира след време дори присъдружната на Нинова Татяна Дончева.

Ето как става всичко. Годината е 1997 г. СДС от няколко месеца е на власт, след като спечели вота на близо 53% на българите. „Няма да ви предадем, няма да ви излъжем“ гъгнеше по митинги и срещи другарят Иван Костов. И веднага ни излъга.

Назначи криптокомунистически подводници. Една от тях е Корнелия Нинова, предложена на Командира от Йордан Соколов – едната от доведените дъщери на тогавашния председател на парламента и на практика тогава втори човек в СДС е близка приятелка на мизийската другарка. Седесарските влъхви Костов, Соколов, Стоянов и Михайлова (Нейнски), които иначе ни продъниха ушите с клетви срещу комунистите и ченгетата, изпоназначиха цели орди от тях, когато се озоваха с цялата власт в ръцете си.

Първоначално, за период от около една година Нинова става зам.-председател на Съвета на директорите на дружеството „Техноимпортекспорт“. Това е „малката правда“ за седесарския период на днешната БСП председателка.

„Голямата правда“ се крие в едно друго назначение – през 1997 г. Корнелия Нинова е инсталирана за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД – дружество, създадено през 1966 г. с предмет на дейност „оказване на научно, културно и техническо съдействие на други страни чрез предоставяне на специалисти в областта на науката, образованието, здравеопазването, промишлеността, строителството, селското стопанство, културата и др. и приемане на чужди граждани на производствено-техническо обучение в НРБ“. Става дума за дейност, свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола, Зимбабве, като само в последната държава дружеството е имало недвижима собственост, оценена на над 1,5 млн. щатски долара.

Със Заповед РД №18-629 от 14 август 1997 г. на министъра на търговията и туризма Валентин Василев е утвърден уставът на дружеството и новият Съвет на директорите в състав: Грета Дончева Дончева - председател, Корнелия Петрова Нинова - изпълнителен директор и Атанас Петров Петков-член. Сагата по приватизацията и следприватизационния контрол на това дружество е като лекция по безсрамие.

На 13 януари 1999 г. между тогавашния министър на търговията и туризма Валентин Василев и другарката Корнелия Нинова, в качеството й на изпълнителен директор на работническо-мениджърското дружество (РМД) „Техноимпекс-98“ АД, е сключен договор за приватизационна продажба на 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД.

Общата покупна цена на акциите на дружеството е в размер на 700 000 (седемстотин хиляди) щатски долара, но купувачът, когото Нинова представлява като изпълнителен директор, се задължава съгласно чл.4.1 да плати „в деня на сключването на настоящия договор едва 10 на сто от цената по чл.4, в размер на 70 000 (седемдесет хиляди) щатски долара, намалена с внесения депозит за участие в преговорите с потенциални купувачи в размер на 27 921 щатски долара...“.

Остатъкът от цената в размер на 630 000 щатски долара ще се изплаща за срок от 10 години на равни годишни вноски, при това внасяни на две части. Не стига че 90% от цената е разсрочена за толкова дълго време, ами и годишните вноски са разбити на половингодишни. Това са условия за много приближени на другаря Костов и кликата му хора!

Такива условия за простосмъртни няма. Интересно е и друго - РМД-то на днешната другарка Нинова е избрано по метода на „преговори с потенциален купувач“. Не чрез търг, не чрез конкурс, а чрез този метод, който носи най-голям корупционен потенциал.

Сигурно е чиста случайност, че точно през 1999 г. Корнелия Нинова придобива следните недвижими имоти - ателие в София с разгърната застроена площ 125 кв. м и гараж с разгърната застроена площ 23 кв. м. – записано е черно на бяло в декларацията й пред Сметната палата от 2007 г.

Както стана ясно на 7 септември 1999 г. е подписано „Допълнително споразумение към договор за приватизационна продажба на 5219 акции, представляващи 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД“. Подписите под него отново са на министъра Валентин Василев и на Корнелия Нинова. Какво съдържа това допълнително споразумение? Изменя се чл. 4 от приватизационния договор и придобива следната редакция:

„Купувачът се задължава да заплати на Продавача 30 (тридесет) на сто от цената по чл.3 чрез превод по банкова сметка, посочена от Продавача и 70 (седемдесет) на сто от цената по чл. 3 чрез всички видове платежни средства, признати за редовно платежно средство в приватизацията“.

Знаете ли какво означава това? Че в ход е пуснато тайното оръжие! Компенсаторките - емблемата на приватизацията по модела на другарите Костов, Божков и Гетова. Но не си помисляйте дори, че парадът на безсрамието на Корнелия Нинова и костовашката клика спира дотук. Съвсем не.

На 14 октомври 1999 г. е подписано ново „Допълнително споразумение към Договор за приватизационна продажба на 5219 акции, представляващи 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД“. Този път са руинирани чл.13 и чл.14 от Договора. Първият се отнася към ангажиментите на купувача да запази определен брой работни места, а вторият – към поетите от купувача като ангажимент определен обем инвестиции.

Както виждате от факсимилето, този обем е съкратен от 700 000 щатски долара на 600 000 щатски долара.

На 16 декември 1999 г. министърът на търговията и туризма Валентин Василев (на когото остава много малко време на този пост) и другарката Корнелия Нинова подписват поредно „Допълнително споразумение към договор от 13.01.1999 г. за приватизационна продажба на „Техноимпекс“ ЕАД“. Двете страни се споразумяват за следното – напълно се отменят чл. 13, 17 и 24 от Договора (вече сами можете да видите за какво се отнасят, като прочетете факсимилетата). Перверзията е в поредната промяна на чл. 14, който след редакцията придобива следния текст:

„Купувачът се задължава да направи инвестиции в дружеството на обща стойност 300 000 щатски долара“.

Въпреки тези скандални редукции и преработвания на първоначално подписания приватизационен договор, когато Агенцията за следприватизационен контрол започва проверка за изпълнението на тези драстично намалени задължения на РМД-то, се оказва, че и те не са изпълнени.

Агенцията за следприватизационен контрол завежда дело срещу РМД „Техноимпекс-98“ и нейните юристи пишат в исковата молба, че съгласно чл.14 от договор РМД-то се е задължило да направи инвестиции съгласно постигнатите договорености при проведените преговори с потенциални купувачи.

„При извършена на 01.08.2001 г. проверка на изпълнението на посоченото задължение е констатирано пълно неизпълнение, поради което на купувача е начислена неустойка в размер на 50 000“, допълват юристите на Агенцията.

Първото решение по казуса, произнесено от Калоян Топалов, тогава съдия в Софийски районен съд, е, че РМД-то на другарката Корнелия Нинова не дължи неустойка. С Решение от 10 януари 2005 г. по търговско дело №1503/02 по описа на Софийски градски съд обаче РМД „Техноимпекс-98“ е осъдено да заплати в полза на Агенцията за следприватизационен контрол:

- сума в размер на 50 000 щ.д., представляваща неустойка за неизпълнение на инвестиционната програма по приватизационния договор за отчетен период 1999 г., заедно със законната лихва върху нея, считано от 28.12.2002 г. до окончателното й изплащане;

- сума в размер на 20 604,33 щ.д. – представляваща мораторна лихва върху неустойката, считано от 01.02.2000 г. до 28.12.2002 г.;

- сума в размер на 90 лв., представляваща деловодни разноски;

- сума в размер на 3002 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

Въз основа на въззивна жалба, подадена от „Техноимпекс“ АД, е образувано въззивно гражданско дело № 689/05 г. по описа на Софийски апелативен съд. С Решение № 21 от 17.03.2006 г. Софийският апелативен съд оставя в сила първоинстанционното решение.

С издадения изпълнителен лист „Техноимпекс-98“ АД е осъдено да плати 70 604,33 щ.д. (другите две суми от исковата молба в размер на 90 лв. и 3002 лв. не са включени).

Към тази дата другарката Корнелия Нинова е обърнала палачинката на 180 градуса - вече повече от половин година тя заема поста зам.-министър на икономиката при своя демиург Румен Овчаров от БСП.

Как завършва сагата? С Определение № 44/04.05.2007 г. на Върховния касационен съд е решено, че се оставя без разглеждане касационната жалба на „Техноимпекс-98“ срещу Решение № 21/17.03.2006 г. на Софийския апелативен съд.

Истината обаче се оказа още по-скандална. Новооткрити документи, които виждате като факсимилета, доказват, че Корнелия Нинова към датата 14 юни 2005 г. е притежавала много повече от 5550 акции. Към тази дата тя е била горд собственик на 7260 броя акции или около 48% от капитала на РМД-то, приватизирало „Техноимпекс“.

Съвсем скоро тя казва, че работниците купили предприятието, а не тя.

Всъщност Корнелия Нинова сътвори грандиозна неистина с думите си, че РМД-то, което е участвало в приватизацията на „Техноимпекс“, е било собственост на работниците там. Документите напълно я опровергават - собственоръчно подписана от другарката Нинова декларация от 2004 г.

Опасни изводи за намеренията на Корнелия Нинова за управлението на държавата също лъсват от договора й за приватизацията на "Техноимпекс", разузна ПИК. Оказва се, че бившата синя приватизаторка от времето на Иван Костов е не просто лош стопанин, а буквално може да бъде сравнена с арестуваните за безстопанственост олигарси Баневи.

Когато 28-годишната провинциалистка се мятка като приватизартор на едно от най-големите и най-богати български задгранични дружества, тя сключва договор, с който поема ангажимент да запази съществуващите работни места между 3 и 9 години. А същевременно в течение на три години да открие общо 9 нови работни места. Нинова се задължава още да запази предмета на дейност на дружеството и в течение на 3 години да не прехвърля акциите на друг.

Задължава се също така в течение на 4 години да изплати общата сума за покупката на "Техноимпекс" от 700 000 долара за общо 5 години. Но след това бойката приватизаторка подписва анекси към този договор, с които срива цената първо на 600 000, след това - на 300 000 долара, а след това - и още малко. При купуването на "Техноимпекс" в касите на дружеството се мъдрят цели 1 800 000 долара, чиято съдба си остава неизвестна.

Накрая приватизаторката продава акциите си в "Техноимпекс" срещу 65 000 лева и става зам.-министър на икономиката с титуляр Румен Овчаров.

За това доколко е спазила приватизационните си ангажименти говори фактът, че нейният наследник плаща през 2006 г. - година след напускането й, глоба от 50 000 долара за нарушаване на приватизационния договор именно по нейно време.

Намеренията на един приватизатор при закупуването на дадена структура всъщност представляват визия за нейното развитие под негово ръководство. Виждаме каква е съдбата на "Техноимпекс" под ръководството на Нинова - неизпълнение на поетите ангажименти. Което много остро поставя въпроса за развитието на България според визията на Корнелия Нинова.

Съдейки по "Техноимекс", обещанията й за социална политика и всевъзможни благини от рога на изобилието връз многострадалната глава на нашенеца не само няма да се излеят, а накрая Нинова ще ошушка касите, ще джироса властта на някого срещу добро заплащане и ще си бие камшика, най-вероятно да освобождава други народи.

Покрай това обаче може и да продаде държавата, и то на безценица, както се случва с "Техноимпекс", което изобщо не е обещавала, когато приватизира дружеството. Тоест, колкото се е реализирала визията на Корнелия Нинова за развитието на най-голямото и най-богато външнотърговско дружество на България, толкова ще се реализира и визията й за развитието на самата България. 

Всички тези факти следва внимателно да бъдат разследвани от ДАНС, още повече, че докучентите по случая е налично. Но дори това не е всичко, защото след тази афера Корнелия Нинова има участие не по-малко скандални други. Все оке не е ясно защо бе уволнена от премиера Сергей Станишев по съмнения в корупция? Какво е участието й в аферите „Вальо Топлото“ и „Булгартабак“? Как министър, уволнен от предишния председател на партията, изведнъж яхва същата тази партия със съвършено изпрана биография?

ДАНС може да провери покрай тези въпроси най-сетне по-обстойно и СРС-тата, публикувани в ПИК, на които заговорничи с енергийния Остап Бендер Красимир Георгиев – Фронтиера? (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Тогава най-накрая ще лъснат всички зависимости на пребоядисаната синя приватизаторка, яхнала днес БСП и току виж стане ясно кой и как лансира пред нея кандидатурата на командващия ВВС Румен Радев за кандидат-президент на левицата и каква е намесата на генералът от КГБ Леонид Решетников.

Това са прости въпроси, които стоят без отговор години наред. След категоричната заявка на разследващите, че най-сетне те ще имат отговори, историите около ламтящата за власт ездачка да яхне държавата следва да са след първите, които ще бъдат осветлени, за да е ясно кой точно иска доверието на гражданите. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 36354
архив

Ходих в гората за гъби. Прибрах се вкъщи, измих гъбките и си ги опекох с масло. За всеки случай се изкъпах, избръснах и облякох костюм. Сега седя и хапвам...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1775
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: На безпрецедентен вот депутатите приеха удължаване до 13 май на извънредното положение и промените в бюджета. ДПС, патриотите, "Воля" и независимите подкрепиха ГЕРБ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Всяка връзка си има зодия... Вижте на коя е подвластна вашата
x