Недостиг и спекула изпразват аптеките и вдигат цените

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Недостиг и спекула изпразват аптеките и вдигат цените

14794
на 31.03.2020
Недостиг и спекула изпразват аптеките и вдигат цените
Автор:   ПИК

Българската индустрия може да спаси милиони животи, ако държавата й даде едно рамо

Както е известно, според препоръките на СЗО и десетки западни учени спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като COVID 19. В същото време по аптеките няма дезинфектанти или ако ги има, те са на космически цени.

препоръчано

Очевидно е, че недостигът ражда спекула. Вместо да се вземат драконовски мерки и тавани на цените, достатъчно е да се заложи на българското.

Парадоксът е, че в България има достатъчно производители на земеделски спирт. В същото време тези, които имат капацитет да произведат милиони литри, стоят на „ръчна спирачка“.

Петте български компании имат общ капацитет да произвеждат около 360 тона чист спирт (над 95 об. % алк.)  на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) спирт, достатъчен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият нуждите на пазара от подобни продукти за следващите 2-3 месеца напред.

Законите в България и Европа обаче не позволяват на спиртоварните да бутилират и да  пласират продукта си директно като дезинфектант. Те са данъчни складове и законът им позволява да търгуват със спирта само наливно или като продукт за консумация, след платен акциз и залепен бандерол.

Така те са принудени да продават своята продукция на посредници, които имат регистрация като производители на жизнено важните продукти. Самата регистрация, според сложните национални и европейски процедури, отнема около година. Посредниците товарят цените с надценки, без да имат дори нужния производствен капацитет, за да задоволят нуждите на пазара.

До обявяването на извънредното положение в България по повод на пандемията от COVID-19, всички те са купували от българските спиртоварни около 10 000 литра спирт на месец. След кризата поръчките им са набъбнали на  1 000 000 литра на месец.

Разликата между наличния и необходимия капацитет за производство на дезинфектанти за ръце е очевидна (тя е стократна) .

Досега държавата е показала, че  може да действа бързо и разумно в условията на криза, особено по отношение на българския бизнес, например  бързата изработка на маски и защитни облекла. Сега подобна мярка може да бъде приложена и към препаратите за дезинфекция.

 

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това