Николай Младенов: Работим усилено в посока осигуряване на стабилност в Ивицата Газа

Политика

Николай Младенов: Работим усилено в посока осигуряване на стабилност в Ивицата Газа

4674
на 21.09.2019
Николай Младенов: Работим усилено в посока осигуряване на стабилност в Ивицата Газа
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Ню Йорк специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов представи пред Съвета за сигурност редовния си тримесечен доклад.

препоръчано

Пред БНР Младенов коментира, че през последните години усилията на целия му екип са били фокусирани върху предотвратяването на поредната война в Близкия изток, „която изглеждала неизбежна“.

„Слава богу, благодарение на много сериозни усилия, които положихме съвместно с екипа, положението засега е овладяно – заяви Младенов. - Казвам винаги „засега“, защото много бързо ситуацията може да се промени. Но стратегията, на която заложихме последната една година, беше да се намали напрежението по границата между Израел и Газа и, второ, да се увеличи хуманитарната подкрепа за населението в Газа, където положението наистина е тежко“.

Фокусът на помощта за палестинците е осигуряването на електричество в Газа, чиито жители само допреди година живеели с по няколко часа ток дневно, посочи Николай Младенов и допълни, че предстоят много други програми в сферата на здравеопазването, заетостта и т.н.

„Ако всичко това е успешно, в най-скоро време може да започнат да се очертават контурите на едно по-дългосрочно положение, което да осигури стабилността на Газа“, каза координаторът на ООН.

Той подчерта, че в рамките на една година положението е успокоено, но то винаги може се промени.

За съжаление участниците (освен ООН) в целия процес не демонстрират воля за съживяване на мирния процес, каза още Николай Младенов.

„Не виждам такава перспектива, има мълчаливо съгласие между всички, както и легитимните палестински власти, така и Израел, ООН, региона, да не се допусне допълнително влошаване на ситуацията от гледна точка на заплахите за сигурността на региона – каза още Младенов. - Да не се стига до открит военен конфликт или радикализация и увеличаване на терористичните атаки. Не можеш да градиш мир без справедливост и без признаване на легитимните национални желания на всеки един народ. Както израелският, така и палестинският народ имат право да имат свои държави в една наистина много малка територия“.

 

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК