Вход
София
Времето в София 10 o C

Никола Митев от "Антикорупционен фронт" пред ПИК: Елена Йончева и Иво Христов никога няма да признаят злоупотребите си. Защо мълчи Корнелия Нинова? На ход сега е ОЛАФ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Никола Митев от "Антикорупционен фронт" пред ПИК: Елена Йончева и Иво Христов никога няма да признаят злоупотребите си. Защо мълчи Корнелия Нинова? На ход сега е ОЛАФ (СНИМКИ/ВИДЕО)

на 25.05.2020
189883
0
Никола Митев от "Антикорупционен фронт" пред ПИК: Елена Йончева и Иво Христов никога няма да признаят злоупотребите си. Защо мълчи Корнелия Нинова? На ход сега е ОЛАФ (СНИМКИ/ВИДЕО)
Автор: ПИК
25.05.2020
0
189883

"Антикорупционен фронт" разпространи свое разследване за неправомерното усвояване на европейски пари от трима депутати на БСП - Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова, което ПИК излъчи.

Най-изненадващо тримата публикуваха опит да се оправдаят за деянията си, противоречащи на правилниците за работа на европейските депутати. ПИК се обърна за коментар на техните твърдения към автора на разследването Никола Митев. Ето какво заяви той пред ПИК:

- Г-н Митев, Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова твърдят, че изнесената информация във вашия филм за техните сътрудници, които са и служители на БСП, не отговаря на истината. Пенкова дори посочва, че нейните сътрудници са напуснали "Позитано" 20 отдавна. Кога са направени записите с тези хора?

- Разследването ни се провежда вече три месеца. Повод за него беше сигнал, който получихме от източник, работещ на “Позитано” 20.

В сигнала се твърдеше, че и тримата евродепутати - Йончева, Христов и Пенкова, поддържат сътрудници, заплатени от европарламента, които реално работят в международния отдел на БСП - обстоятелство, което е абсолютно забранено от правилниците на институцията и води най-малко до връщане на усвоените за заплати пари. 

Веднага след получаването на сигнала успяхме да внедрим наш човек, който документира стаичка на 4-ти етаж на “Позитано” 20, където работят двама от асистентите на Йончева и Христов. Източникът ни ги наблюдава там всеки ден в продължение на месеци, дори по време на извънредното положение. 

Попадна ни вътрешноведомствен телефонен указател на БСП, където въпросните сътрудници са посочени като служители на БСП и направихме най-очевидния експеримент - решихме да звъннем на посочения телефон на вписаните асистенти. Нямаше изненада, когато поне два пъти на наши позвънявания сътрудникът на Елена Йончева - Илия Христов, вдигаше телефона с бодър поздрав: “Международен отдел”. 

Тези служители в действителност никога не са напускали "Позитано" 20, а просто са свалени от щат в БСП и са преминали на издръжка на европарламента. Нашият източник ни съобщи, че в съседен кабинет се помещава и трети асистент, който е заведен при Цветелина Пенкова. Не очаквам евродепутатите да сведат глава и да признаят злоупотребите си, така че на ход са ОЛАФ, Европейската сметна палата и ПЕС, които уведомяваме за случая със сигнал. 

- Иво Христов твърди, че има офис на "Гурко". Знаете ли къде се намират офисите на Елена Йончева и Цветелина Пенкова?

- За офис и поддръжка на офис всеки депутат прибира по близо 8500 лв. на месец от Брюксел. Тези офиси са с цел в тях да работят въпросните локални асистенти. Офисите се обявяват официално на страницата на Европейския парламент, за да може драгият данъкоплатец и избирател да се свърже с представителите си в Европа.

Само Пенкова е обявила действителен офис в Студентски град. Йончева и Христов нямат обявени офиси в официалната страница на европарламента. 

В хода на разследването ни многократно се опитахме да се свържем с тях двамата, но те старателно ни избягваха. Асистентът на Йончева - Гърдев, се изтърва, че офисът му е на ул. "Леге". Там обаче е офисът на софийската БСП.

Ако Йончева е инсталирала офиса си там, това означава, че БСП нарушава Закона за политическите партии и преотдава свой клуб под наем. 

Иво Христов пък се издаде пред друга медия, че офисът му е на ул. "Гурко". Веднага обходихме централната софийска улица и на номер 62 А намерихме изключително смущаваща табелчица с размери 5 на 2 см, която обозначава, че въпросният офис е в ап. 2.

Тревожното е, че Христов споделя офиса си със сем. Симеонови, които и да са те. От това може да се направи извод, че офисът на Христов е просто за парлама, а близо 8500 лв. отиват в нечий джоб. И защо го държи в нелегалност като явочна квартира - трябва да питате него. 

- Според Иво Христов издателят ня "EUReporter" се е извинил на Георги Готев и е свалил видеото от сайта си. Каква е вашата информация по този въпрос и за какво е трябвало да се извини на Готев?

- За съжаление трябва да квалифицирам твърдението на Христов като неистина.

Всеки потребител може да влезе в сайта на "EUReporter" и да види статията и документалния ни филм. "EUReporter" са наш медиен партньор. Журналистът зад тази авторитетна медия - Колин Стивънс, има 30-годишен опит в брюкселските кулоари. Работил е за медии като BBC и Channel 4.

Готев е изпаднал в ужас, че ще трябва да обяснява на работодателите си от "EURACTIV" и на колегите си, че е доставчик на услуги на евродепутат, към който трябва да се отнася критично, бидейки журналист. Проблемът при Готев е морален и етичен. Ако си журналист и едновременно с това медиен съветник на Иво Христов, налице е конфликт на интереси. Нито ще задаваш на Иво Христов обективни въпроси, нито читателите ти ще знаят от чие име пишеш статиите си - от свое, или от името на БСП или ПЕС.

Да не забравяме, че Георги Готев е потомствен доносник на Държавна сигурност и възпитан в духа на безпардонност на бившите тайни служби. Може би заради това са се харесали с Христов и са ги споили в Брюксел. 

- Според тримата евродепутати от БСП фактът, че техните сътрудници обслужват централите на политически партии, не противоречи на правилата за работа в ЕП. Какво точно сочат тези правила и правомерно ли е да работят на два щата - като сътрудници на евродепутати и като партийни чиновници?

- Правилата в европарламента са изключително ясни и подобна двойнствена дейност е абсолютно забранена. Разполагаме с оригиналната декларация, която всеки асистент е длъжен да подпише при назначаването си. Там ясно е казано, че асистентът няма право да работи за политически партии и организации, дори и без заплащане. 

Действително на новите евродепутати им трябва време да се запознаят с правилниците, но БСП има представители в ЕП от 2007 г., така че е несъстоятелно да се твърди, че Йончева, Христов и Пенкова не са запознати.

ЕП е особено чувствителен към разходването на средства от данъкоплатците и в множество регламенти и декларации е записала изискванията си. Историята помни случаи на фрапиращи измами, като тези на баща и дъщеря Льо Пен. Марин Льо Пен трябваше да върне към 300 000 евро за асистенти по същите причини, които установихме при Йончева, Христов и Пенкова. Тя беше назначила бодигарда си за асистент. 

- Иво Христов заявява, че излъчения от вас материал ще се върне върху вас като бумеранг. Какво означава това и с какво ви заплашва?

- Иво Христов го играе смело сърце, но това аз разбирам като естествена защитна реакция от страх от правораздавателните последици за него. Неговата теза за измамите е “всички го правят”. Не мисля, че подобен подход ще го защити пред ОЛАФ.

Ние поръчители нямаме, както нямаме политически пристрастия и спонсори. Финансираме се със собствени средства.

Жалко е, че България ще влезе в обмена с поредна доза измами с европейски пари, но силно вярвам, че само с изобличаване и подобни разследвания като нашето политическата система ще се очиства от парашутисти, дължащи биографията си на ДС. 

- Защо според вас защо отговорът на тримата евродепутати от БСП се появи в "24 часа", където вашето разследване не беше оповестено?

- Поздравявам “24 часа”, че успяха да се свържат с Йончева и Христов. Ние не успяхме! Липсва ми обаче реакцията на Корнелия Нинова, която е председател на БСП и носи отговорност за административния апарат, който работи на “Позитано” 20. Тя трябва да отговори дали има намеса в прехвърлянето на заплащането на нейни служители от международния отдел към бюджета на европарламента.

Това прехвърляне съвпада с намаляването на партийните субсидии и влошеното финансово състояние на БСП, което принуди Нинова да освобождава служители. Надявам се да видим нейните отговори във втората част на разследването ни. 

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18176
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
сега
2368
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Последната и забравена годеница на Христо Сираков го оплака редом до жените му. Ето кой ще наследи имотите на бохема... (ВИДЕО)
x
Изварата помага срещу есенна депресия
x