Вход
София
Времето в София -1 o C

Новата ягодова градина се сади през септември

Новата ягодова градина се сади през септември

на 09.09.2015
17343
3
Новата ягодова градина се сади през септември
Автор: Ретро
09.09.2015
3
17343

За създаване на ягодово насаждение трябва да се използва добре развит и здрав посадъчен материал, произведен в специални маточни насаждения. По изключение разсад може да се получи и от производствени насаждения, но при условие че са създадени от здрав материал и не са по-възрастни от две години. Това се налага, защото ягодата се напада от много вирусни болести.

Най-добре е ягодите да се засадят през септември, за да могат добре да се вкоренят до зимата и да дадат плод през следващата година. Може да се сади и напролет (април-май), като се използва разсад, съхраняван в хладилник от предишната година. Ягодите се засаждат малко по-дълбоко, като се внимава да не се подгънат корените.

Разстоянията са 18-20 см в реда и 70-80 см в междуредията. Още през първата година образуваните ластуни (удължените пълзящи стъбла, които служат за органи на размножаване), се насочват по посока на реда, за да се получи непрекъсната лента.

Грижите за ягодовите насаждения се изразяват в няколко окопавания - рано напролет, преди цъфтежа, преди застилането със слама, след беритбата и през есента. Редовното поливане при засушаване допринася за увеличаване на добивите до 2-3 пъти. С торенето не трябва да се прекалява. Ако почвата е добре наторена преди засаждането,  не е необходимо да се тори допълнително. Когато растенията се отглеждат без полиетиленово фолио, към края на масовия цъфтеж почвата се застила със слама, сено, талаш или със сухи листа за предпазване на плодовете от замърсяване и загниване.

Ако ще се използва черно полиетиленово фолио, то трябва да бъде предварително перфорирано, разстлано и да се сади върху него. При тази технология отпада необходимостта от окопаване и от застилане със слама, почвата се нагрява по-добре, запазва се влагата, потискат се плевелите, развитието на растенията започва по-рано и реколтата е по-добра

Цветовете на ягодата са събрани в съцветия с обща дръжка, които не цъфтят едновременно. Ето защо и плодовете зреят в продължение на 20-25 и повече дни. Най-едри и най-качествени са плодовете от първите беритби. Съществуват ягодови сортове, които плододават два пъти през годината, каквито са Редгаунтлет, Аврора, Сан Ривал и Монт Еверест.

Ягодата е многогодишно растение и може да живее 8-10 и повече години. След четвъртата година обаче добивите и качеството на плодовете рязко намаляват поради нападенията от вирусни болести и застаряване.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15219
архив

Бивш служител в ресторант за бърза закуска работи в аптека: - Касата е свободна, следващият. Клиентът казва: - Един пакет презервативи. - За тук или за в къщи?

няма нови новини
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
сега
1468
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x