Вход
София
Времето в София 27 o C

Нова Зеландия - между риба и кенгуру

Нова Зеландия - между риба и кенгуру

Местният специалитет е гювеч
на 08.03.2013
26034
1
Нова Зеландия - между риба и кенгуру
08.03.2013
1
26034

В кухнята на Нова Зеландия можете да намерите специалитети от различни страни по света. Най-много са взаимствани от Филипините и Тайланд. Закуската обаче е типично английска - бекон, шунка и яйца. Няма да минете и без риба с пържени картофи. Любимото на всеки жител на островната държава е тестеното. Пайове и други брашнени изкушения се сервират по всяко време на деня. Корените на повечето от жителите на Нова Зеландия са далеч в Европа и затова чаят е на почит досущ като във Великобритания.

Националното ястие на Нова Зеландия е подобно на гювеча. В нега се слагат месо, картофи, зелен боб и всички останали зеленчуци, които намерим в хладилника. С други думи - гювеч. Не може да не споменем и морските дарове, които са като запазена марка на малката държава. Но има два местни деликатеса, които не можете да опитате на друго място в света, освен в този регион - месото от кенгуру и ему.

Супа

Необходими продукти:

1 пиле

1 глава лук

2 с. л. олио

2 скилидки чесън

150 гр пушена сланина

3-4 домата

брашно

1 чаша говежди бульон

Начин на приготвяне:

Запържваме лука в олиото. Последователно прибавяме нарязяни наситно чесъна, сланината, доматите и брашното. След гова се наливат четири чаши пилешки бульон. След като водата заври, пускаме вътре цяло пиле. Вари се докато омекне. Когато стане готово се вади и се обезкостява. Нарязва се на ивици. Към сумата добавяме 1 чаша говежди бульон. Оставяме да поври още малко. Поднасяме с хапки запържен хляб.

Тиквена супа

Необходими продукти:

тиква

15 г краве масло

2 резена бекон

1 глава кромид лук

1 л вода

1/2 ч. ч. сметана

1 кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата. Махаме семената и останалата част се нарязва на малки кубчета. Разтопяваме маслото в тиган на умерен огън. Запържваме ситно нарязания лук и кубчетата бекон. Бъркаме периодично, докато лукът омекне. Идва ред на тиквата, водата и пилешкия бульон. Веднага щом заври, намаляваме силата на котлона. Оставяме да къкри половин час. След като стане готова я оставяме да се охлади. Пасира се и се добавя сметаната.

Шоколадови кексчета

Необходими продукти:

175 г пудра захар

220 г краве масло

2 яйца

6 с. л. прясно мляко

2 ванилии

230 г брашно

За глазурата:

120 г пудра захар

1 с. л. неподсладено какао

2 с. л. топла вода

30 г кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Смесваме захарта с размекнатото масло. Разбиваме яйцата в отделен съд. С непрекъснато бъркане към захарта и брашното добавяме яйцата, после - млякото и ванилията. Накрая идва ред и на брашното. За да се получи по-добре трябва да пресеете брашното. Разбъркваме само с лъжица, без миксер. Взимаме намазнена тава. Наливаме вътре тестото за сладкиша. Печем половин час при 170 градуса.

След като стане готов и изстине, се нарязва на малки парчета. Тогава идва ред и на глазурата. Тя се праве като в тенджера се поставят пудрата захар, какаото и водата. Разбъркваме докато се получи гладка смес. С нея заливаме всяко кексче. Поръсваме с кокосови стърготини.

Яхния от кенгуру

500 г месо от кенгуру

1 глава лук

2 картофа

1 морков

1 стрък целина

1/2 ч. ч. грах

1 с. л. доматен сос

1 ч. л. къри на прах

1, 400 кг зелен фасул

олио

Начин на приготвяне:

Запържваме месото, нарязано на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме. След това идва ред на картофите, морковите, както и целината. Те трябва да са нарязани на кубчета. Наливаме вода, докато тя ги покрие. След като омекнат, прибавяме граха, доматения сос, кърито и солта. Оставяме яхнията да къкри, поне 40 минути. Малко преди ястието да стане готово, добавяме зеления фасул. След като успее да заври отново, се сваля от огъня. Ако все пак не успеете да намерите месо от кенгуру, спокойно можете да използвате и телешко.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Екзотични глупости. От 26 години съм в страната на Големия Бял Облак - Аотераора/нова Зеландия.и за пръв път чувам , че турския гювеч е национално ястие тук. Да не би да става въпрос за българите живеещи в Нова Зеландия?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 20875
архив

В поликлиниката: – Докторе, не мога да спя. – Вземете разхлабително! – И от него ще спя по-добре?! – Не, но ще има с какво да се занимавате.

няма нови новини
Днес: 235
hot
най-четени новини в момента
сега
2549
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Картечарката Мая с тежък комунистически залп за София (ВИДЕО КОМЕНТАР)
x
ШОКИРАЩО ОТКРИТИЕ: Учен доказа - човешките тела се движат повече от година след смъртта
x