Вход
София
Времето в София 4 o C

НОВА ИДЕЯ: „Гражданска отговорност“ да се определя от фишове и присъди

НОВА ИДЕЯ: „Гражданска отговорност“ да се определя от фишове и присъди

на 20.11.2019
13090
7
НОВА ИДЕЯ: „Гражданска отговорност“ да се определя от фишове и присъди
Автор: ПИК
20.11.2019
7
13090

При определяне на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите ще се взима предвид дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Солена глоба за бизнесмен от Сандански - шофирал без "Гражданска отговорност”

Солена глоба за бизнесмен от Сандански - шофирал без "Гражданска отговорност”

Бизнесмен от Сандански не успя да оспори наложената...

на 29.09.2019

Това става ясно от публикувания за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата „Бонус-малус“.

Всяка застрахователна компания ще може да понижава и увеличава тарифата в зависимост от двата фактора. Предлагат се 15 или 20 класа в системата „Бонус-малус“, като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – „неутрален“, „бонус“ или „малус“, става ясно от проекта.

„Бонус-малус“ класът на водач и собственик на моторно превозно средство (МПС) ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд. Клас ще се определя за всеки водач при вписването му в полица за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите въз основа на информацията с броя извършени нарушения, присъди или пък липсата им.

Първоначален, „неутрален“ клас ще се дава при вписване на водач на МПС, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то „Бонус-малус“ клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно. При първо сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите по отношение МПС, придобито за първи път след 1.1.2020 г., на собственика по отношение на МПС ще се определя базов, „неутрален“ клас.

„Бонус-малус“ клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг. Лизингополучателят, който е страна по договор за финансов лизинг, ще има правата и задълженията на собственик на МПС, за да се прилага ефективно системата „Бонус-малус“. „Бонус-малус“ клас на собственика-лизингодател на МПС, страна по договора за финансов лизинг няма да се определя за периода на ползване на МПС от лизингополучателя.

Сподели:
свързани новини
Натискаме газта със стари гуми и без Гражданска Натискаме газта със стари гуми и без Гражданска
Пловдивски шофьори карат със стари и износени гуми, а...
на 02.11.2019
Напиши коментар »
(7)
1
Ей най- сетне!!! Който нарушава да си плаща повече!! КОлко години трябваше да минат за да се направи това
2
Поредната глупост на неграмотни хора,определящи МПС-то като виновно за нарушенията и престъпленията на собственика! По света,сумата на застраховката се определя от застрахователните компании,само от досието на водача/физическото лице фигуриращо в шоф.книжка/.Колата може да се препродаде или да отиде за скраб,това не освобождава водача от отговорност за извършените нарушения и престъпления,а го натоварва с плащане при следващия автомобил за определения период.
3
Защо не спретнем едно голямо протестче, под прозорците на тия червени застрахователни акули. Всичките застрахователни босове, са синове и внуци на крадливите шумкари, затова и са ненаситни откъм пари и власт!!
4
Супер.Който се прави на джигит на пътя и има акт за това двойно и тройно и петорно да плаща.Който няма глоби и наказания намаления.Така е по цял свят. Така ще влязат в правия път селяндурите
5
АКО Е ТАКА ,ОТНОВО ПОДКУПНИ МОЗЪЦИ НА ФИНАНСОВИЯ КОНТРОЛ СЕ ПРОДАВАТ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ.ЗА ДРЕБНИ НАРУШЕНИЯ ДА ТЕ НАБУТВАТ В ,,МАЛУС".И ТИЯ ВИ ПРОСТОТИИ НЯМА ДА МИНАТ .А Е ТОЛКОВА ПРОСТО .НЕ ОЩЕТЯВАШ -ОТИВАШ В БОНУС .
6
За да стане това, не колата трябва да се застрахова с гражданска отговорност а шофьора.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 25362
архив

Интервю за работа. Задават въпрос на блоднинката-кандидат:
– Ниво на английски?
– Отлично.
– Знаете ли какво означава „allow“?
– Да.
– Използвайте го в изречение!
– Allow, кой е на телефона?
– Аха, благодаря. Ще се свържем с вас…

няма нови новини
Днес: 176
hot
най-четени новини в момента
сега
3498
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Румен Радев събира членове на ЦИК, ще бистри изборни промени (НА ЖИВО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Семействата да пробват различни сексуални техники на нови места
x