Вход
София
Времето в София 17 o C

НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА ОПГ НА "ДОНДУКОВ" 2: Хората на Радев оплетени в афера за скъп самолетен двигател - Стефан Янев спасил Митко Есемеса от разследване на военна полиция

НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА ОПГ НА "ДОНДУКОВ" 2: Хората на Радев оплетени в афера за скъп самолетен двигател - Стефан Янев спасил Митко Есемеса от разследване на военна полиция

на 30.06.2020
159531
0
НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА ОПГ НА "ДОНДУКОВ" 2: Хората на Радев оплетени в афера за скъп самолетен двигател - Стефан Янев спасил Митко Есемеса от разследване на военна полиция
Автор: ПИК
30.06.2020
0
159531

Нови и нови разкрития за аферите на екипа на Румен Радев на "Дондуков" 2 излизат на светло покрай разследването на търговията с влияние в президентството. ПИК обобщи подробно в свое разследване куп далавери, в които са оплетени повечето близки секретари и съветници на Радев и за които трябва да отговарят пред прокуратурата, която ги разпитва по ред. 

Военни пилоти обаче алармират за още нарушения, в които са замесени Димитър Стоянов, по-известен като Митко Есемеса, и съветникът на президента по отбрана Стефан Янев. От сигнала става ясно, че като действащ началник щаб на ВВС, когато командир е бил Радев, Митко Есемеса е организирал приемането на закупен двигател за самолет, но не за нашите ширини, а за северните!

Вследствие на това двигателят е прегрявал и се е оказал ненужен за ВВС. Така на държавата са нанесени финансови щети в сериозен размер, тъй като става дума за скъпа самолетна част. Военна полиция е завела дело по случая, но след назначаването на Димитър Стоянов за главен секретар, делото е спряно.

Участие в това развитие има друг човек на Радев от "Дондуков" 2 - Стефан Янев. Той отдава заповед на Инспектората за извършване на проверка на директора на Военната полиция бригаден генерал Сертов по подадени срещу него жалби. Истинската цел е да не се завежда военно-полицейска проверка на Димитър Стоянов за случая с двигателя или ако се заведе, да се отклони вниманието към други длъжностни лица, както се и случва - техници и прочие.

Впоследствие проверката е смачкана и Сертов е оневинен, тъй като е свършил добра работа за бъдещето на главния секретар Стоянов - останал е извън полезрението. 

Под натиск от президентството Янев уволнява и Тодор Тагарев, бивш служебен министър и Станимир Георгиев, бивш директор на Дирекция в МО от Военния институт на МО. Те са били ангажирани с оценка на необходимите бойни самолети за ВВС като предлагаха купуването на американските. Уволнението им дава възможност да се назначат в Института хора на бившия министър на отбраната Николай Цонев, които прокарват впоследствие любимите на Радев "Грипен", което в крайна сметка е и в интерес на Русия. 

За капак Янев е назначил в Министерство на отбраната хора, посочени от бившия министър Николай Цонев, които са започнали поръчки за горива, обувки и други на големи суми. Любопитното е, че са участвали са фирми, гравитиращи около зам. -председателя на БСП Кирил Добрев. 

Въпросителните около екипа на Румен Радев стават все повече. Военни недоумяват също как изобщо работи съветникът му Илия Милушев, тъй като наличието на криминална регистрация, за която ПИК разкри, следва да го лишава от възможността за достъп до класифицирана информация, какъвто има сега. Този достъп му дава възможност да чете всички строго секретни и секретни документи на националните и съюзни специални служби, от МО, от НАТО и ЕС. Също така и да участва в подготовката на Консултативния съвет по национална сигурност или в отдаването на указания от президента в качеството му на главнокомандващ. Ако Милушев обаче има такъв достъп, това е поредното сериозно нарушение на "Дондуков" 2.

Въпросителните стават все повече и около самия Румен Радев, след като вчера прокуратурата разкри, че той и лично е разговарял с бизнесмена Пламен Бобоков, разследван за търговия с влияние заради топлите си връзки със секретаря на президента Пламен Узунов. От новите данни стана ясно, че освен, че е назначавал посланици по предложение на милионера, Радев се е срещал с дипломати по негово желание с цел прокарване на бизнес интересите на Бобоков. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20008
архив

Продавач на лотарийни билети навива клиент:

- Купете си билети, господине! Може да спечелите милиони!

- Оставете ме на мира! Нищо не искам да печеля!

- Имаме и такива билети!

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
728
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Библейска буря връхлетя София - адски гръмотевици раздират небето (ВИДЕО)
x
Лошо ви се пише, ако имате мъж от тези зодии
x