НОВИ ЦИФРИ В БЮДЖЕТА: 10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен доход ще е 3000 лева

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

НОВИ ЦИФРИ В БЮДЖЕТА: 10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен доход ще е 3000 лева

33727
на 15.10.2018
НОВИ ЦИФРИ В БЮДЖЕТА: 10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен доход ще е 3000 лева
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

10 милиарда ще даде правителството за пенсии през следващата година. Това е увеличение с 5.6% спрямо заложеното през 2018 г., докато броят на пенсионерите се очаква да падне със 7 хиляди до 2.155 млн. души.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Минималните осигурителни прагове се увеличават средно с 4.7% заради по-високата минималната работна заплата, която се повишава от 510 на 560 лв. Това са част от предложенията за промени в социалноосигурителната сфера, отразени в проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г..

По-високият максимален осигурителен доход ще се повиши с 400 лв. до 3000 лв. от 1 януари 2019 г. Пенсиите също ще се увеличат от средата на годината с 5.7%. За готвеното 15% увеличение на прага се разбра от споразумение, подписано между правителството и синдикатите. То бе взето без работодателските организации.

Таванът е обвързан и с максималния размер на пенсиите. Към момента той е 910 лв., или 35% от максималния осигурителен доход. От 1 юли 2019 г. обаче делът се увеличава на 40%, а в сила ще бъде и новият таван, като така горната граница на пенсиите ще достигне 1200 лв.

Общо по бюджета на ДОО се очакват постъпления в размер на 11.76 млрд. лв., от които 4.2 млрд. са трансфер от данъци.

Заложеният годишен ръст на постъпленията от осигуровки е почти 15% спрямо планираните за 2018 г. като една част от увеличението идва от по-високите осигурителни прагове, друга - заради очаквания да се увеличи броят на хората, които внасят пари за пенсия, а трета - заради заради увеличаващите се заплати, което също повишава базата.

Освен на максималните, повишение ще има и на минималните осигурителни прагове - средно с около 4.7%.

Продължава и вече заложеното увеличението на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца на година. През 2019 г. работещите в най-масовата трета категория труд ще могат да се пенсионират, след като навършат 61 години и 4 месеца при жените и 64 години и 2 месеца за мъжете.

Промени ще има и за новоотпуснатите пенсии - процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1.169 до 1.2. Изчисленията ще са спрямо осигурителнтие доходи от 2000 г., като така отпадат предходните три години, които се броят сега.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК