Вход
София
Времето в София 4 o C

НОВО ПРОУЧВАНЕ НА ПРОФЕСОРИ ПО БИОЛОГИЯ ОТ САЩ: Ето най-важните правила да се предпазите от коронавируса

НОВО ПРОУЧВАНЕ НА ПРОФЕСОРИ ПО БИОЛОГИЯ ОТ САЩ: Ето най-важните правила да се предпазите от коронавируса

на 27.03.2020
104451
0
НОВО ПРОУЧВАНЕ НА ПРОФЕСОРИ ПО БИОЛОГИЯ ОТ САЩ: Ето най-важните правила да се предпазите от коронавируса
Автор: ПИК
27.03.2020
0
104451

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да живее във въздуха и на различни повърхности между няколко часа и няколко дни. Проучване на Медицинския журнал на Нова Англия установява, че вирусът е жизнеспособен до 72 часа върху пластмаса, 48 часа за неръждаема стомана, 24 часа за картон и 4 часа за мед. Освен това се открива във въздуха в продължение на три часа.

Каролин Мачамер, професор по клетъчна биология, чиято лаборатория в Медицинското училище на Джон Хопкинс, изучава основната биология на коронавирусите от години. По думите й вирусът може да издържи върху пластмаса до 72 часа – и това наистина звучи страшно.

"Но по-важното е количеството на вируса, което остава. Това е по-малко от 0,1% от изходния вирусен материал. Заразяването е теоретично възможно, но малко вероятно при нивата, останали след няколко дни. Хората трябва да знаят това.Докато изследването на Медицинския журнал на Нова Англия установява, че вирусът на COVID може да бъде открит във въздуха за 3 часа, в природата дихателните капчици потъват на земята по-бързо от аерозолите, произведени в това проучване. Експерименталните аерозоли, използвани в лабораториите, са по-малки от тези, които излизат при кашлица или кихане, така че те остават във въздуха на ниво лице по-дълго, отколкото по-тежките частици биха имали в природата", споделя професорът по клетъчна биология.

"По-вероятно е да хванете инфекцията през въздуха, ако сте до някой заразен, отколкото извън повърхността. Почистването на повърхности с дезинфектант или сапун е много ефективно, тъй като след като мазната повърхностна обвивка на вируса е деактивирана, няма начин вирусът да зарази клетка гостоприемник. Въпреки това, не може да има прекомерно количество предпазливост. Нищо подобно не се е случвало досега.

Указанията за Центъра за заразни болести на САЩ как да се предпазите включват: Почистете и дезинфекцирайте повърхности, с които много хора влизат в контакт. Те включват маси, дръжки на врати, светлинни ключове, плотове, дръжки в транспорта бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранчета и мивки. Избягвайте докосването на повърхности на публични места. Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди веднага, когато се върнете у дома от обществено място, като банката или хранителния магазин. Когато сте в обществено пространство, поставете разстояние от 2 метра между себе си и другите. Най-важното е да останете вкъщи, ако сте болни и да се свържете с вашия лекар", призовава Каролин Мачамер.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34067
архив

Попитали Радио Ереван: - Възможно ли е филмът да бъде с хепиенд, ако в края главният герой загива? Радиото отговорило: – Да. Ако главният герой е тъщата.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x