ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необикновена бира с пробиотици изобретиха сингапурски учени. Те уверяват, че създадената от тях пенлива напитка е полезна, тъй като пробиотиците се борят с токсините и вирусите и влияят положително на имунитета. Подобни свойства са присъщи на кисело-млечните продукти като киселото мляко например.
"Полезните за здравето пробиотици са известни отдавна. Нещо повече - в много продукти, подложени на ферментация, се съдържат т.нар. добри бактерии. Но тези вещества досега не бяха добавяни в такъв продукт като бирата", съобщава сътрудникът на Националния университет на Сингапур Каролина Фон.
Основна спънка пред учените в разработването на новата бира е бил фактът, че намиращите се в нея дрожди са убивали пробиотиците. Но експериментите да им дали отговор и решение на проблема. Учените са използвали млечно-киселата бактерия, която оцелява в бирата за сметка на съдържащата се в нея захар. Процесът на приготвянето на новата бира е заел около месец.
В резултат се е получила напитка с остър и тръпчив вкус с алкохолен градус 3,5%.
В 100 мл сингапурска бира се съдържат около 1 милиард пробиотици, което е ежедневната препоръчителна доза според експертите от Международната научна асоциация по пробиотици и пребиотици.
Учените вече са подали заявка за патент, за да регистрират своето изобретение.
Превод: ПИК