Яжте кисело мляко и туршия за здрав стомах
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Природата е създала природни вещества, които да помагат за баланса на организма ни. На първо място обаче това са пробиотиците. Те регулират храносмилането, а от там и процесите в цялото ни тяло. Според лекарите, дори ускоряват възстановяването ни от различни заболявания и възпаления, които засягат стомаха. Билкарите пък ги наричат природни антибиотици.
Ако сте здрави, пробиотиците ви помагат да смелите по-лесно храната си. Лактобацилите в тях разграждат протеините и мазнините до полезните за човека аминокиселини. Лактозата пък става на глюкоза. Пробиотиците помагат за усвояването на калция и други микроелементи. Лекуват целия храносмилателен тракт.
Като всички други полезни вещества, и тези могат да се открият в храната. И само с помощта на лека диета един път в седмицата например, можете да се отървете от тежките последствия от прекаляването с алкохол, инфекции, болкоуспокояващи или пък антибиотици. Ако тези отрови не се изчистят от организма бързо, те водят до алергии. Смята се, че в тежка фаза водят и до постоянни възпалителни процеси като артрит. Пробиотиците убиват дори Ешерихия коли и стафилококовите бактерии. Последните са главните виновници за ангините. Могат да ни спасят и от салмонела.
Кои храни са пробиотици
На първо място в класацията на природната панацея е редно да поставим нашенското кисело мляко. Неговата уникална съставка лактобацилус дава най-много сили на стомаха ни да се справи с отровите.
Веднага след бялата прелест обаче се подрежда и киселото зеле. Интересен е фактът, ме лактобацилус отново се появява и там. Освен това то е пълно с витамини, които подпомагат цялостно имунната система.
Ако сте почитатели на експериментите в кухнята, можете да си направите и японска супа мисо. В нея има ферментирала соева паста. Според лекарите обаче е невероятно полезна и помага на стомаха да работи нормално. Изследвания показват, че в мисото има повече от 160 вида добри бактерии.
Когато взимаме пробиотици обаче има един проблем – не всички издържат дългото пътешествие по храносмилателния тракт и се разграждат преди да са свършили задачите си. Но има решение и за този проблем и той се нарича меки сирена. Пробиотиците в тях са достатъчно силни, за да минат през цялата система.
В реда на млечните продукти не бива да забравяме и руското чудо, наречено кефир. Това е ферментирало мляко, което прилича на шуплеста напитка. Открито е от овчарите по руските територии. Изследвания от последните години показват, че в кефира има повече полезни вещества дори и от киселото мляко.
В групата на полезните храни попада и хлябът с квас. Въпреки че се смята, че бялото брашно само затруднява процеса на храносмилането, примесено в квас то се превръща в природен еликсир за тялото ни.
Последният подарък от майката земя е туршията. Консервираните зеленчуци ферментират по естествен начин и дават нови сили на тялото ни. За да се получи истински пробиотик обаче, не бива да използвате оцет в маринатата. Достатъчно е да сложите вода и морска сол.
Накрая трябва да кажем и няколко думи за веществата, които поддържат пробиотиците – пребиотиците. Те им дават сили и ги съхраняват живи, докато помогнат на храносмилателната ни система. На първо място те са естествена съставка на кърмата. Следващите места, на които могат да се открият са бананите, артишока, червеното вино, меда.