Нов вариант на COVID-19: Как протича „Флирт“ и доколко е опасен?

Здраве

Нов вариант на COVID-19: Как протича „Флирт“ и доколко е опасен?

166707
на 11.07.2024
Нов вариант на COVID-19: Как протича „Флирт“ и доколко е опасен?
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

„Флирт“ – това е новият вариант на COVID-19, заради който само за седмица бяха хоспитализирани близо 500 души в Гърция.

препоръчано

Според здравните власти в южната ни съседка има бум на заразените – само за седмица са регистрирани 473 случая, като двама души са хоспитализирани, 22 са починали в следствие на заразяването с коронавируса.

„Щамът „Флирт“ е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Всъщност „Омикрон“ се размножи в няколко подварианта“, поясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Тези подварианти образуваха нови подварианти и в подварианта В А286 се появиха две съществени мутации на аминокиселините, които дадоха названието „Флирт“. Всъщност името на този подвариант произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам“, допълни проф. Христова.

Според нея се касае за група вирусни щамове, които непрекъснато се променят и образуват нови подварианти.

Тя обясни също така, че става дума вируси, при който мутацията помагат за преодоляване на човешките антитела – това им дава предимство и съпротивителната сила на имунитета не успява да ги атакува.

Проф. Христова обясни също така, че в момента „Гърция се радва на една огромна туристическа вълна“, което практически означава, че може много хора там да боледуват, но като процент заболеваемостта всъщност не е съществена.

„Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, която протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загубата на обоняние“, каза още тя. 

Проф. Христова припомни също така, че това заболяване протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Имало обаче и млади хора, които при т.нар. цитокинова буря или при по-голяма чувствителност, при който заразяването може да протече тежко.

„Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи проф. Христова.

Добрата новина според нея е, че у нас има много малко заболели, а лошата – има скрита заболеваемост, защото хората масово не се тестват.
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО) ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК