НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

Животът днес

НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

10321
на 14.05.2024
НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще вземе решение за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11 процента. 

препоръчано

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да бъде с 10%, тъй като инфлацията е по-ниска от прогнозната.

Пенсиите ще се увеличат с 11 процента, обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг снощи, предава по темата БНР.

От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%
Съгласно Кодекса за социално осигуряване осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, става по така нареченото швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година по тази формула е заложен ръст от 11 процента и нужните за целта средства са един милиард и сто милиона лева, като сметките са на база на есенната прогноза на финансовото министерство за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени. Отчетените данни обаче са по-ниски от прогнозните.

Служебният социален министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено. Заседанието на Надзорния орган е насрочено за 10 часa.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК