НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Зам.-министър в кабинета на Радев - терористът от метрото Еленко?!

Акценти

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Зам.-министър в кабинета на Радев - терористът от метрото Еленко?!

114243
на 07.08.2022
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Зам.-министър в кабинета на Радев - терористът от метрото Еленко?!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Тихомълком премина едно от назначенията в служебния кабинет на Румен Радев преди седмица. Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев, длъжността заместник-министър в енергетиката получи Еленко Божков.

препоръчано

Завършил е ВМЕИ "Ленин" в София. Божков е бил член на ДКЕВР. Заемал е длъжността главен секретар на министерството на енергетиката от 1995 г до 1997 г. в кабитета на Жан Виденов. Бил е изпълнителен директор на Енергопроект, както и член на Надзорния съвет на "Енел – Марица Изток 3".

Това - според официалната биография на служебния зам.-министър. Но има и друга, премълчана страница. И тя е свързана със саботажа в софийското метро от лятото на 2020 г., припомнят пред ПИК паметливи. 

Божков заедно бившият депутат от НДСВ и адвокат Минчо Спасов и Светослав Трайков станаха известни като трио "Саботаж", след като на 20 юли същата година по време на протестите задействаха бутона за безопасност и изключиха напрежението в метростанцията при Софийския университет. Действията им бяха заснети от охранителните камери.

Еленков, който с указ на президента Радев бе обявен за член на Стратегическия му съвет, още тогава се компрометира с участието си в подобно деяние, определен с право като териристичен акт.

За действията си настощият зам.министър понесе своите последствия. Прокуратурата му повдигна обвинение.

"Eленко Божков е обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция "Св. Климент Охридски", в съучастие като извършител с Минчо Спасов и Светослав Трайков, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон "безопасност" на перона в станцията за път № 1 и № 2, без да има възникнала аварийна ситуация, и деянието е извършено в стратегически обект в гр. София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК", бе посочено в официалното съобщение от прокуратурата.

После тя внесе предложение в Софийския районен съд Еленков, Спасов и Трайков да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложено административно наказание. Така вместо присъди, трио "Саботаж" платиха глоби от 1000 до 5000 лева. Според прокуратурата смекчаващи вината обстоятелства за тримата са били "чистото им съдебно минало, трудовата им заетост и доброто им образование, както и че от престъплението нямало и причинени имуществени вреди".

Друго не по-малко любопитна подробност от представящия се за потомствен енергетик зам-.министър е, че в един период от време, когато не е "строил" АЕЦ "Козлодуй" и "Марица Изток", е продавал кабабчета и бира.

"36 години съм в енергетиката, имам 2 години, когато се занимавах с друга дейност - продавах кебапчета и бира, защото не ме оцениха достатъчно като експерт", обяснявал е Божков.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК