Вход
София
Времето в София 0 o C

Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК с подробности за починалата учителка и мерките: Има опасност от недостиг на учители, но децата ще останат в клас

Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК с подробности за починалата учителка и мерките: Има опасност от недостиг на учители, но децата ще останат в клас

на 19.10.2020
99772
0
Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК с подробности за починалата учителка и мерките: Има опасност от недостиг на учители, но децата ще останат в клас

Днес учители и ученици от Търговище скърбят за своятаа любима учителка Руми Радославова. Едва на 58-годишна възраст тя загуби битката с коронавируса, а децата на които е преподавала поискаха да излязат в електронна форма на обучение. Какво е състоянието на заболели и карантирани в Първо СУ в Търговище, има ли притеснение и за други училища и да очакваме ли бум и в други градове, потърсихме за коментар министърът на образованието Красимир Вълчев. Ето какво каза той пред репортер на ПИК:   

- Министър Вълчев, днес един учител в Търговище загуби битката с коронавируса. Децата там са поискали да излязат дистанционно обучение. Каква е ситуацията към момента?

- Преди всичко искам да изкажа съболезнования на близките на г-жа Радославова. Учителите, както и лекарите са хора, които са също на първа линия. Общуват с голяма група деца и е изключително важно да се спазват мерките и правилата, като се спазват и съветите на лекарите. Ние имаме уведомление от Търговище, като към момента има увеличение на заболелите в града и в най-вече в Първо СУ "Св. Седмочисленици". Имаме карантинирани паралелки, като има и желание за преминаване в електронна среда. Такова са изявили отделни ученици, най-вече от 8 "г" клас където е преподавала починалата учителка. До края на деня ще се вземе решение за преминаване на обучение в електронна среда.

- Ако в други училища се появят подобни притеснения, има увеличен брой на заболели или карантинирани, кой решава да се преминава в електронна среда и съответно от кого идва разрешението? 

- В момента преминаването в дистанционно обучение се случва по няколко линии. Първата е карантира, както има в начален етап. Когато има карантиран учител, такива имаме в Първо СУ, където за момента те са три. Отделно може да стане по предписание на РЗИ и епидемиология и тези деца, които са били повече от 15 минути в контакт с лице с положителна проба също се карантинират. Но много често това не са цели паралелки, а отделни ученици. Второ отделни ученици могат да отсъстват или да преминат в електронна среда със заявление, като в Първо СУ имаме доста такива заявления. Има го и моментът на съотношението, защото имаме различни настроения. Като цяло доминиращите са за присъствено обучение. В случая с училището в Търговище за първи път можем да кажем, че е преминат един праг на тревожност заради смъртния случай и повечето от учителите и не малка част от учениците искат да преминат в електронна среда на обучение. Ние нямаме основание на основа на психоза да даваме разрешение за електронно обучение. Третата възможност е при достигане на праговите стойности, които се утвърждават от здравния министър. В случая с Първо СУ има вероятност да се достигнат праговите стойности и, ако бъде предложено ние ще одобрим.

- Какво се случва с учителите, които имат положителна проба за коронавирус, те продължават ли да преподават електронно или излизат болничен?

НОВО ОГНИЩЕ: 12 учителки накуп пипнаха коронавирус в училище в Руен

НОВО ОГНИЩЕ: 12 учителки накуп пипнаха коронавирус в училище в Руен

58 са новите положителни проби на PCR тестове в Бургаска...

на 16.10.2020

- Те могат да продължат да преподават дистанционно, но не го правят защото са в болничен. Някой от тях, ако искат могат с цел да не се пропуска материал. В повечето случаи залагаме на заместващи учители, но не винаги има възможност. Особено ако трябва да ходи и в училище, хора, които са излезли в пенсия ги е страх, когато става въпрос за присъствено обучение. 

- Смятате ли, че има опасност от недостиг на учители?

- В определени точки и периоди ще има невъзможност отделни дисциплини да бъдат временно обезпечени с учители. Ние сме отворили информационна система, където се регистрират заместващи учители, но някъде те са повече, но в по-малките и отдалечени места те са по-малко. По някой дисциплини липсват, но това ние почти всяка година имаме този проблем, особено по време на грипните периоди.

- Все пак дори и да се обяви грипна ваканция, тази година сме подготвени да се премине в електронно обучение и няма да има пропуски.

- Да, децата ще бъдат ангажирани и няма да ходят по търговски обекти.

- В Бургас кметът Димитър Николов обяви, че имат добри резултати с бързите тестове. Те са пожелателни и при съгласие на родител, но обмисляте ли подобна практика и в други градове в страната? Все пак те са по-евтини и не всеки родител може да си позволи писиар тест.

-Този разговор го водим може би от 5 месеца, откакто взехме решение за отваряне на детските градини. Това, което чуваме от епидемиолозите и главния здравен инспектор е, че тяхната надеждност, макар и 70-80 процента не е достатъчна, за да се доверим изцяло на тях. 20 процента неточни резултати е много висок процент. Основния проблем обаче е, че теста дава информация към съответния ден и час. Следващия и последващия ден обаче, ученикът или учителят може да се е заразил. Ние не можем да правим ежедневно тестове на близо 1 млн. деца и учители, които имаме в системата на предучилищното и училищно образование. Това би означавало целия бюджет на държавата да отиде само за това и всички други разходи да бъдат преустановени. Затова най-ефективното средство си остава карантината. Това което обсъдихме да бъде намален периода, защото тя създава задължение на стоене вкъщи и на родители, невъзможност да ходят на работа, когато ученика е карантиран и разумното намаляване на срока е мярка, която е ефективна без да създава предпоставки за влошавана на епидемичната среда. 

- На фона на нарастващия брой на положителните проби, вие как оценявате обстановката и брой заразени при учениците и учителите?

- В момента имаме повишено ниво на притеснение в цялото общество. Надяваме се да доведе до стриктно спазване на мерките. Това което наблюдаваме в момента не е неочаквано от това което обсъждахме и си представяхме лятото. Затова избрахме модела на невзаимодействие между паралелките, за да имаме максимум присъственост. Към днешна дата имаме 6-7 от децата на 1000, които са в електронна среда, под един процент, но пък е повече от предходните седмици. Там, където имаме влошаване на обстановката, ще се преминава в електронно обучение, отделни части и райони, възможно е при сезонните грипни вълни да имаме по-голямо преминаване в електронна среда.

- Като говорите за мерки и отделяне на паралелките, според вас обаче дали контролът е достатъчен и кой отговаря за спазването на мерките?

- Директорът и персоналът в училищата са тези, които съблюдават спазването на мерките. Учителите имат задачата не само да следят за спазване на мерките от децата, но и да ги възпитат. Всеки ден първия час започва с кратка инструкция за припомняне на правилата, за призоваване на това да бъдат отговорни. Смея да твърдя, че в училищата работят най-голям брой отговорни хора и като цяло мерките се спазват. Разбира се, има и изключения, трудно е, особено, когато човек работи с деца, защото те не са шахматни фигури да ги поставиш на определено място, движенията им особено в училищния двор е като брауново движение и трудно се контролират децата. Като цяло има спазване на мерките.

Използвам случая да призова за още по-стриктното им спазване, защото това гарантира по-малко заболели и карантинирани.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20245
архив

Пияница се събужда сутринта на една пейка в Морската градина във Варна и гледа младо момче до него. Взира се в него и след малко го пита:
- Откъде те познавам, момче?
- Тате, хайде да си ходим вече, че мама сигурно е побесняла и с точилката в ръка!

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x