Вход
София
Времето в София 13 o C

Обявиха колко пари ще взимат местните депутати в Пловдив

Обявиха колко пари ще взимат местните депутати в Пловдив

на 28.05.2020
13054
0
Обявиха колко пари ще взимат местните депутати в Пловдив
Автор: ПИК
28.05.2020
0
13054

Новите 51 общински съветници си запазват възнагражденията за работата в местния парламент в Пловдив. Парите са определени със стария правилник, но в началото на мандата  старейшините бяха избрали комисия, за да направят корекции. Те са дребни и засягат реда, по който  протича заседанието. 

Общински съветник от Пловдив осъди ЦИК за 4200 лева

Общински съветник от Пловдив осъди ЦИК за 4200 лева

Пловдивският Административен съд се произнесе в полза на...

на 01.03.2019

Старейшините отново получават право да взимат до 50% от заплатата на председателя на Общинския съвет Александър Държиков. Тя си остава без промени от 2012 г., тоест 1350 лева. Това означава, че редовите бащици на града  не бива да надхвърлят "тавана“ от 670 лева на месец. Още толкова им се полагат за тъй наречените представителни разходи, тоест общо могат да си докарват до 1340 лева, изчислява "Марица".

Част от тази сума се плаща за участие в заседанията. За една сесия, която обикновено продължава четири – пет часа, а понякога – само два или три,  съветниците взимат по 269 лева.  Обикновено заседанията се провеждат два пъти месечно, рядко – веднъж. Това прави твърдите 538 лева. Така при 10 часа  работно време – толкова се събират на месец  - градските старейшини си припечелват по 53 лева на час. За мнозина професии у нас  ова е непостижимо високо заплащане на труда.

Отделно  се броят пари за участие в постоянните комисии. Според правилника, те не трябва да надвишават 2 процента от възнаграждението на председателя. Предишните съветници взимаха по 28 лева. Представителни разходи включват литература, наем на офиси за срещи с граждани, пътни и телефони. В новия правилник се уточнява, че литературата трябва да е специализирана, а не романи или поезия. Разходите не бива да надхвърлят 50 процента от председателската заплата и се доказват с фактури.

По този начин  за новите съветници се гарантира почти цяла заплата, която се полага на шефа на градския  парламент, както, впрочем,  беше и в предишните мандати на  местната власт. Обикновено всички старейшини  работят на друго място и имат право да отсъстват, когато се провежда сесия. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 4642
архив

Въпрос към Радио Ереван:
- Как жена паркира кола?
Отговор на радиото:
- По слух…

няма нови новини
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
сега
0
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Румен Радев с извънредно изявление по желание на Христо Иванов - проговори с опорките на ДеБъ за плажа на Доган (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Кения стана първата страна с базови станции за 4G, разположени в балони
x