ОПАСНО! Мъртвак дебне летовниците по южните плажове

Региони

ОПАСНО! Мъртвак дебне летовниците по южните плажове

18535
на 11.07.2024
ОПАСНО! Мъртвак дебне летовниците по южните плажове
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Жегата до 36 градуса повлече и “мъртвак” по Южното Черноморие. Случва се нещо небивало досега - всеки ден от началото на седмицата опасното течение се появява за по три часа, коментираха спасители.

препоръчано

Допреди няколко години, мъртвото вълнение беше характерно за началото на август. После започна да идва и по Илинден- 20 юли, когато поверието и без друго гласи, че морето се обръща и взема жертви. От миналото лято насам, започна да върлува през ден-два, а сега- всеки ден по различно време, пише "Труд“.

“Във вторник например, вълните бяха 4 бала и в комбинацията с жегата, беше страшно. После морето утихна, в момента флагът е зелен, но се очаква пак за задуха вятър, да вдигне вълната и “мъртвакът” да се появи”, обясни Петър Русев, старши спасител на Северния плаж.

В същия ден - вторник, пенсионерка на 77 години е получила топлинен удар. Сърцето є не е издържало, коментираха морските стражи.

Заради жестокия пек, в 13 часа вчера, Бургаският плаж беше абсолютно пуст.

“Хора няма дори по капаните. Плажуващите се изплашиха от жаркото незапомнено слънце и идват или сутрин много рано, докъм 11 часа или следобед, след 17- 17. 30 часа, говорят момчетата по вишките.

Самите те са се заредили с много вода и героично продължават да стоят на постовете - такава им е работата.

В Бургас преди обед вчера, още около 10 сутринта, термометърът в града показваше 32- 33 градуса.

“Жегите са големи, ще става и още по- зле. Прохлада от морето може да се търси много късно следобед и да се остава до тъмно, но хората трябва да бъдат пък тогава много внимателни и за мъртвото вълнение, защото работното време на спасителите е до 18 часа”, казаха още стражите.

Тази година на север ще се спази поверието, че след Илинден морето се обръща и идва опасното мъртво вълнение, казват варненски спасители. От началото на сезона е имало само един ден с мъртвак. Не всяко лято обаче е така. Преди 2 години червени флагове на пясъка пред наглед спокойното море се вееха още от юни. Водните гардове знаят кога ще връхлети мъртвото вълнение. То се появява обичайно след бурно вълнение, предизвикано от силен източен вятър. В открития Варненски залив той вдига тежки вълни, които атакуват с няколко мощни прибоя плиткото крайбрежие. След като стихията утихне, идва мъртвакът.

Плажуващите на неохраняеми ивици могат да усетят опасността още на плиткото, ако водата отнася пясъка под краката им и трудно пазят равновесие. Друг ориентир е поведението на гларусите. Ако те кацат във водата, за да търсят рибки, значи морето е безопасно. Носят ли се само във въздуха обаче, по-добре не влизайте във водата.

На охраняемите плажове хората просто трябва да спазват указанията на спасителите и въпреки жегите да не търсят прохлада във водата при червен флаг. Миналата седмица имаше 3 такива дни с бурно море, а вчера заради горещия вятър по вишките се вееше жълт флаг.

“Хората продължават масово да нарушават правилата. Пияни летовници има всеки ден, от началото на сезона има и няколко водни инцидента, макар да не са много сериозни, но пикът на лятото е на ход”, каза шефът на спасителите по градските ивици във Варна Дирон Ръсовски. За безопасността на плажуващите сега се грижат 40 спасители. Някои са ветерани, но има и доста млади попълнения, а екипът попълват и две дами.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО) ПИК TV! Гуцанов обеща: Ако Радев ни връчи третия мандат, ще направим всичко възможно да има кабинет (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК