Комбинирайте постния фасул с пълнозърнест хляб
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От доста години страдам от високо кръвно, а и съм с наднормено тегло. Може ли за месец да отслабна само с растителна храна, но без да рискувам здравето си?
Мария Попова, София
Опитите за нормализиране на телесното тегло се понасят много леко, ако човек се довери на съвременната диетология. А именно: да консумира два пъти повече от обичайното количество протеини. Това означава белтъчните продукти да са почти една трета от храните във всекидневното меню. Другото изискване в такава диета е преобладаващите белтъчини да са от растителен произход, като се набляга на варивата / боб, леща, грах/, на ядките / орехи, бадеми, лешници/ и на зърнените храни /жито, царевица, ориз/. Независимо, че са източник главно на въглехидрати, зърнените култури съдържат и около 12 процента протеини. Растителният белтък обаче е по-непълноценен от животинския. В ориза, например, се съдържа минимално количеството от една много необходима за организма протеинова съставка - аминокиселината лизин. В боба пък е крайно недостатъчна друга полезна аминокиселина - метионин. Точно за това вегетарианците трябва прецизно да обмислят менюто си, като комбинират варива с пълнозърнести храни и се добавят ядки. Така източниците на протеини могат да се допълват. Добре е да се похапва постен фасул в комбинация с пълнозърнест хляб. Подчертан здравословен ефект имат орехите, бадемите и лешниците, но приемани сурови. Защото при топлинната им обработка настъпват окислителни промени, които намаляват полезните им съставки. За хората със сърдечно-съдови заболявания изключително необходими са орехите. Те съдържат не само висококачествени белтъчини, витамини и микроелементи, но и омега-3 мастни киселини, които влияят на холестерола в кръвта - понижават “лошия” и повишават “добрия”. Неслучайно орехите са популярни като храна за мозъка и сърцето. Бадемите също намаляват образуването на "лошия" холестерол. Чрез тях в организма се внася калий, нужен за подържане на кръвното налягане в нормални граници. Достатъчно е да се изяждат по 30 г ядки дневно пет пъти в седмицата, за да се укрепят кръвоносните съдове. Много важно е ядките да се съхраняват на хладно и сухо място. Така в тях няма да се образуват т.нар. афлатоксини, които са изключително вредни за организма.