Вход
София
Времето в София 3 o C

Орлин Алексиев: Образованието е приоритет за Специализирания приватизационен фонд

Орлин Алексиев: Образованието е приоритет за Специализирания приватизационен фонд

на 03.04.2014
7972
3
Орлин Алексиев: Образованието е приоритет за Специализирания приватизационен фонд
Автор: ПИК
03.04.2014
3
7972

Специализираният общински приватизационен фонд (СОПФ) към Столична община е агенция, чиято дейност е акумулирането на средства от продажба на общинска собственост. Той е създаден с решение на Столичния общински съвет (СОС) от 1994-а година и от създаването си до сега над 230 млн. лева от средствата са изразходвани за поддържане и подновяване на  инфраструктурата на образованието. Тази сума се равнява на над 52% от общия капитал на Фонда. Съветът за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ) е звеното, което се грижи за разпределението на средствата. Той е съставен от 14 общински съветника, с председател Орлин Алексиев.

За последните 4 години (2015-2018г.) СОПФ е са предоставил общо 48 663 161 лева за образование, като почти 45,3 млн. лева са използвани за инфраструктурата на образователната система, посочи Орлин Алексиев. От тях 23,5 млн. лева са използвани за строителство и разширяване на сградния фонд на детски заведения и училища. Седем нови детски градини са построени с тези средства, а при училищата фокусът пада върху изграждането на физкултурни салони с отопление, допълнителни класни стаи и столови за хранене. 

Разширяването на 1АЕГ с нови корпуси и физкултурни салони също се осъществява посредством субсидиране от СОПФ. 

Фокусът върху пристрояването на салоните за спорт, до голяма степен се налага поради продължителното изоставяне на това направление. Замразени обекти в продължение на дълго време като р. Овча Купел (88-мо СОУ и 149 СОУ), както и в по-малките населени пунктове в северозападната част на града – р. Надежда и Нови Искър и по-точно селата Мрамор, Требич, Негован, също са сред приоритетните обекти.  

Поради нарастващия брой на жителите на града и изграждането на жилищни комплекси от закрит и отворен тип в местностите Манастирски ливади и Кръстова вада, се появява и необходимостта от изграждането на нови детски градини. Което е сериозно перо в разпределението на средствата от СОПФ. 

Пълно конструктивно обследване на сградния фонд, ползван от училищата и детските заведения, е извършено след земетресението от 2012-а година. Дадени са конкретни предписания, район по район, за укрепване на сгради. В резултат на което са разходвани 6,5 млн. лв. за 4 години за строителни дейности в 81 сгради във всички райони на столицата.

Извършени са множество дейности за повишаване на енергийната ефективност на образователни сгради, в следствие на предписания, направени след внимателен анализ на разходите по поддръжка. Топлоизолация на стени и покриви, подмяна на дограма и преустройство на отоплителни системи от работа с котли на течно и понякога твърдо горива на работа с газ. За изпълнението им Фондът осигурява над 5,1 млн. лева.

Председателят на СОПФ Орлин Алексиев добави, че за други наложителни строително-ремонтни дейности са предоставени 10,2 млн. лв., което е 22,5 % от средствата. Това са ремонти и хидроизолация на покриви, ремонти на санитарни възли и канализация, основна подмяна на електроинсталации, реновиране на отоплителните системи, укрепване на компрометирани конструкции и други в сгради във всички райони.

Ремонтната кампания за 2018-а година се провела с увеличени средства, благодарение на продажбата на Общинска банка. Включени  са 22 сгради на училища и детски градини - 13 детски градини и 9 училища в 15 столични района.

Един от инициаторите и активните дейци по въпроса Столична община като  мажоритарен акционер, да си върне контрола в управлението на Общинска банка, е именно Орлин Алексиев. Блокираща квота не позволяваше това дълги години. Връщането на управлението спомогна за стабилизирането на институцията и успешното ѝ продаване през 2018-а година. Това увеличи средствата в СОПФ и даде възможност на Столична община да реализира редица проекти. 

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Сергей изгуби 7 документа с гриф„Поверително“ и нищо не му направих ,че за едно документче"къртицата, изнесла информацията, щяла да бъде уволнена и дадена на съд" ГЛУПОСТИ.
2
А Служба военна информация и Националната разузнавателна служба дали не използват СРС-тата си вътре на територията на страната? Защо управляващите държат още на постовете им герберастите-шефове на тези две служби, работещи и за задкулисието на Плевнелиев?
3
А Служба военна информация и Националната разузнавателна служба дали не използват СРС-тата си вътре на територията на страната? Защо управляващите държат още на постовете им герберастите-шефове на тези две служби, работещи и за задкулисието на Плевнелиев?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17400
архив

Чък Норис участвал във филма "Междузвездни войни" в ролята на силата!

няма нови новини
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
сега
1666
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
Руснаци предлагат квадратни светофари
x