Вход
София
Времето в София 14 o C

Основатели на СДС с петиция до президента Румен Радев: Летище София да се казва „Желю Желев”

Основатели на СДС с петиция до президента Румен Радев: Летище София да се казва „Желю Желев”

на 07.11.2018
9852
11
Основатели на СДС с петиция до президента Румен Радев: Летище София да се казва „Желю Желев”
Автор: ПИК
07.11.2018
11
9852

Летище София да се казва “Желю Желев”, предлагат основатели на СДС в петиция. Тя е адресирана до президента Румен Радев заради неговото конституционно правомощие да наименува обекти с национално значение.

За инициативата съобщи в профила си във фейсбук Петко Симеонов, съучредител на СДС. Той уточни, че предложението идва от членове на първия Национален координационен съвет на синята партия (създаден през 1990 г.).

"Подкрепете петицията! Ние, от Първия координационен съвет на СДС, колкото сме оцелели, не сме задръстени старци. Да стане разговор - как почитаме заслужилите хора?... 

На името на Марко Семов, поклон пред неговата памет, има кръстен булевард... На името на Дертлиев има булевард, на името на Стефан Савов улица, на Лучников беше издигнат триметров паметник... За Желю нищо! Паметна плоча на родния му дом във Веселиново...", пише Симеонов в социалната мрежа. 

Ето и пълния текст на петицията:

 ДО ГОСПОДИН РУМЕН РАДЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Уважаеми господин Президент,

На основание на Конституцията на Републиката чл. 98, т. 13, предлагаме Ви да се преименува „аерогара София“ на „аерогара Желю Желев“

Вярваме, че д-р Жельо Желев и неговото дело трябва да бъдат почетени. Това е начин да се създават и утвърждават личностните образци, които персонализират българската идентичност.

Пример за българския гражданин трябва да бъдат хората, които:

Защитават своите граждански и професионални разбирания независимо от политическата конюнктура и възможните репресии и неудобства. Желю Желев беше такъв!

Свързват своето трудово и творческо дело за утвърждаването на основните ценности на цивилизацията в нашето общество. Желю Желев беше такъв!

Настояват и постигат единството на нацията в името на общодържавните цели, като преодоляват етнически, религиозни, политически различия сред отделните групи от населението. Желю Желев беше такъв!

Посвещават живота си на политическото, стопанското и гражданско развитие на България. Желю Желев беше такъв!

Поемат отговорностите да служат всеотдайно на България. Работят за нейния международен авторитет. Ангажират страната в мирни инициативи. Търсят и намират пътища за разбирателство на Балканите. Желю Желев беше такъв!

Не се облагодетелстват от служебното си положение. Не злоупотребяват с власт. Желю Желев беше такъв!

Изпълняват стриктно конституцията и законите на страната. Процедурите на демокрацията са тяхна ценност. Желю Желев беше такъв!

Не се отказват от работата си в полза на България до края на дните си. Желю Желев беше такъв!

С целия си живот доказват, че нито жертви, признания, длъжности могат да ги отделят от връзката им с редовите хора на България. Желю Желев беше такъв!

Доктор Желев в трудно време публично се противопостави на основна теза в трудовете на Ленин. Изселен от София, той написа своя труд „Фашизмът“, който имаше огромно значение за разбирането на обществените процеси в България. Негова беше инициативата и подборът на учредителите за създаването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, създаден на 3 ноември 1988 година. Той беше централната фигура в създаването на СДС на 7 декември 1989 година и стана неговият пръв председател. Д-р Желев беше първият демократично избран президент на Република България след рухването на тоталитарния комунизъм. Той учреди и ръководеше Балканския политически клуб, след като се оттегли от президентската длъжност. Желю Желев напусна този свят като авторитетен, уважаван и скромен човек.

Казаното дотук не означава, че той не е имал недостатъци и не е допускал грешки. Но те не са предмет на настоящото предложение.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(11)
1
желев е противоречива личност, а не обединител на нацията ! стига глупости !
2
Генералът на блатото да именова на Желю Боянските ливади, или македонската митница
3
Лицемерни Шушумиги, всички Клоуни на демократичния анархичен преход са за Белене и конфискация на имуществото до 9 коляно.....
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
пълни тъпотии....кръстете го Иван Костоф...
6
Ж.Ж. …….САМ срути ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА ! Основател на СДС и на КРЪГЛАТА МАСА . ЗНАЕШЕ КАК ДЕИСТВА ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА и в Германия ...и Испания ...и в БГ ! ЗНАЕШЕ . че комунистите ще оплискат със кръв всяка крайна проява / знаем какво искаше П.Младенов - да дойдат танковете / Със много ТАКТ ...Ж.Ж. успя да постигне безкръвна революция ! Освен летищета трябва е площат Независимост да стане -Ж.Ж. !
7
Не вярвам Импексовата БСПеерасти да разрешат на Жабока от блтото, да да го кръстят на Желю, ще го кръсти на него си, блатото на жабата.
8
Д-р Желев премахна софийското жителство и софиянци се изнесоха през терминалите. Той не беше такъв! София се напълни със селски п-дераси. Той беше такъв!!!!
9
СИЧКИ,ЦЪРВУЛАНИ,НЕ СТОЛИЧАНИ.
10
Тая Желю Жабокоф кво е направил за България нищо него споменавайте тоя джабок.
11
сдс -ЦИРКАДЖИИ ! ДОЛНА РАБОТА Е СДС ! И ПРЕДАТЕЛЯ ЖАБАТА !!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14644
архив

- Брато, защо не остана да нощуваш при нея?
- Никога!! Фамилията и е Богомолова!

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
1421
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
ЗА ДА НЯМА ХЪР-МЪР: Ето какво НЕ трябва да казвате на зодиите
x