Вход
София
Времето в София 25 o C

ОСТРО! Валери Симеонов: Правната комисия прие предложението на НФСБ за удължаване срока за ТЕЛК, но не удари акулите фармацевти

ОСТРО! Валери Симеонов: Правната комисия прие предложението на НФСБ за удължаване срока за ТЕЛК, но не удари акулите фармацевти

на 05.04.2020
33095
0
ОСТРО! Валери Симеонов: Правната комисия прие предложението на НФСБ за удължаване срока за ТЕЛК, но не удари акулите фармацевти
Автор: ПИК
05.04.2020
0
33095

Правната комисия прие на заседание днес предложението на НФСБ за удължаване срока за ТЕЛК на лицата, започнали процедурата.

Прието бе срокът за всички лица, започнали процедурата по ТЕЛК, да бъде удължен до края на извънредното положение, плюс още два месеца.

В същото време Правната комисия отхвърли предложението на НФСБ за замяна на скъпи лекарства с евтини, доказали ефективността си генерици (лекарства, за които са отпаднали сроковете за лиценз и патенти, но които са доказали с годините своето действие, като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.). Мярка, за която НФСБ е категорична, че  ще бъде в реална финансова помощ за по-бедните, особено за пенсионерите в днешната тежка ситуация и в същото време – сериозен удар срещу лекарствената мафия.

За съжаление, комисията не подкрепи нашето предложение, като в разрез с решението за извънредно положение, без съгласие на комисията, на заседанията бяха поканени две клакьорски организации, заемащи крайна позиция против генериците – Българският лекарски съюз и т.нар. Българска генерична фармацевтична асоциация, съставена от фармацевтичните акули в бранша – „Софарма”,  „Актавис” и др. С тяхно съдействие решението беше отхвърлено.

По още едно предложение на НФСБ политиците показаха пълно неразбиране – а именно държавата да поеме 60% от осигурителния доход на останалите без работа работници и служители, без да се плащат осигуровки от работодателя. И без да се товари работодателят с каквито и да било допълнителни плащания. Така, на дело, държавата би помогнала за запазването на работни места, защото и без друго най-тежките икономически последици от епидемията се поемат от малкия и среден бизнес, който е принуден не само съкрати производството си, но и в цели браншове да спре изцяло дейността си. Да не говорим за останалите негативни последици като невъзможност за изплащане на вноски по кредити, обезщетения за съкратени работници, разходи по замразяване на обекти и липса на пазари.

„Мярката продължава да казва: Който НЕ работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат.

„Трябва най-накрая да се вслушат в гласа на тези, чийто членове дават работа на 82% от наетите в България – четирите национални работодателски организации. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!”, заяви Васил Велев.

„Мярката, предложена от Йордан Цонев – ДПС, на Правната комисия днес, обслужва единствено заблудата, че държавата помага на бизнеса във време на криза. Фирмите няма да се възползват от тази мярка, защото това би увеличило техните дългове и разходи. Близките дни и статистиката ще докажат това”, категоричен бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

 

Сподели:
свързани новини
Хората на Валери Симеонов контра на ВМРО - подкрепят ГЕРБ за извънредно положение до 13 май Хората на Валери Симеонов контра на ВМРО - подкрепят ГЕРБ за извънредно положение до 13 май
Народните представители от Националния фронт за спасение...
на 03.04.2020
Валери Симеонов "за" замразяване на субсидиите: В тези условия не се развива партийна дейност Валери Симеонов "за" замразяване на субсидиите: В тези условия не се развива партийна дейност
Има резон в предложението на ГЕРБ партийните субсидии да...
на 05.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6562
архив

Една бабичка тръгнала на гроба наа мъжа си, но забравила къде е парцелът. По едно време видяла гробаря, който бил подпийнал.- Момче, кажи ми къде е парцел 46? Той я изгледал и казал: - Вие като си не помните местата, що ставате и само се разхождате...

няма нови новини
Днес: 142
hot
най-четени новини в момента
сега
3591
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Повдигнаха обвинение на президентския секретар Пламен Узунов, Бобоков е обвинен като подбудител, съветникът Милушев е във военна прокуратура (НА ЖИВО/СНИМКА)
x
Астролог разчете знаците на звездите: Хвърлете всичко ненужно и старо
x