Вход
София
Времето в София 22 o C

Остър недостиг на специалисти в психиатричните болници заради ниски заплати и лоши условия на труд

Остър недостиг на специалисти в психиатричните болници заради ниски заплати и лоши условия на труд

на 22.01.2020
4573
3
Остър недостиг на специалисти в психиатричните болници заради ниски заплати и лоши условия на труд
Автор: ПИК
22.01.2020
3
4573

След пожара в столичния психодиспансер се заговори за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични болници. Здравните заведения от този тип у нас са 12, а липсващите специалисти са 51.

25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат – 166. През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства.

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски“ е пълна. Места за настаняване на болни – няма, няма и достатъчно лекари.

„Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати – това е подигравка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително“, каза д-р Васил Урумов.

„Нашата работа тук е много опасна. Имаме нужда от помощ, не можем да се справим сами“, допълни Албена Атанасова, старши медицинска сестра.

Падала мазилка, студ, течове и мухъл. Това са само малка част от условията в отделенията.

В болничната стая тавана се лющи, мебелите са стари, а заради старата дограма, въпреки работещото парно, болните спят с якета.

Здравните специалисти коментират, че заради лошите условия болните не могат да се изкъпят – няма топла вода, а при тази ситуация много трудно да мотивираш един пациент в тези условия да остане, да съдейства на лечението.

Температурата в болничните стаи е около 14 градуса, а пациентите спят с якета и шапки.

Лошите условия, в които живеят пациентите, се отразяват на състоянието им, смятат специалистите.

„Става дума за елементарни хигиенни условия, елементарно жизнено пространство. За място, на което човек наистина се лекува, и то да не е в тежест. И това да усложнява неговото душевно състояние“, заяви Веселина Величкова - клиничен психолог, цитирана от Би Ти Ви.

През 2018 г. държавата обяви, че ще даде 10 млн. лв. за ремонт в психиатричните болници. До момента от тях са отпуснати малко над 2, 8 млн. лв. Болница „Св. Иван Рилски“ е получила 360 хил. лв. – с тях са санирани три от петте сгради. В тях са подменени и дограмите – за първи път от 1949 г.

„Правят се нещата малко на парче, малко да се замажат очите на лекарите, на публиката, ето, ние направихме нещо, те пак са недоволни“, коментира д-р Урумов.

Недоволството идва заради липсващи действащи линейки и охрана в болницата, както и липсваща следболнична грижа. Дори след ремонта – за 30 души в отделението банята е една. и вече е с паднали плочки и мухъл.

В болницата се търсят лекари за щат и половина. Трима санитари, свободни са и 5,5 щата и за медицински сестри.

Д-р Васил Урумов обясни, че за миналия месец възнаграждението му е било 989 лв.

Той допълни, че един лекар в болницата взема от 900 до 1300 лв., медицинските сестри около 1000 лв., а санитарите пък са на минималната работна заплата.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17322
архив

– Слава Богу, най-после спря да плачеш! Пет дена рев за едно грозно палто!!!
– Не съм спряла – почивам си.

няма нови новини
Днес: 306
hot
най-четени новини в момента
сега
2951
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов: В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от ООН като морален лидер (ВИДЕО)
x
НАМЕРИХА МУ ЦАКАТА: Ето как да си върнете стария дизайн на Фейсбук
x