Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Здраве

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

9682
на 28.07.2024
Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва всяка година на 28 юли, като на този ден медицинската общност се фокусира върху заболяването. Целта - да се повиши осведомеността на хората за вирусните хепатити.

препоръчано

Тази година мотото на кампанията е „Хепатитът не може да чака“. Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на епидемия от COVID-19.

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак.

Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E.

Хепатитите B и C са най-често срещаните сред населението. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно.

От хроничната инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9 400 000.

В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение.

Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са около 42%.

Министерството на здравеопазването прие и осъществява Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г.

Националната програма съдържа мерки за провеждане на политики за превенция на всички вирусни хепатити (тип A, B, C, D, E) и е съобразена с Целите за устойчиво развитие, Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити и Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО, припомня БГНЕС.

Основните цели на Националната програма са седем, като най-важните са:

- намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.;
- достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца;
- достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани;
- намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Националната програма има няколко приоритетни области:

- Превенция на вирусните хепатити сред целевите групи;
- Политика на изследване за хепатит В, С и Е;
- Политика за имунопрофилактика срещу хепатит В и А;
- Качествено проследяване, лечение, грижи и подкрепа на хората, живеещи с хепатит В и С;
- Епидемиологичен надзор и докладване на заболелите от вирусни хепатити.

Учреден е Експертен консултативен съвет по вирусни хепатити, който да подпомага Министерството на здравеопазването при осъществяване на превенцията и контрола, епидемиологичния надзор, диагностиката, лечението и медицинските грижи в областта на вирусните хепатити.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК