Вход
София
Времето в София 2 o C

ОТГОВОР: Кметът на столичния кв. "Младост" отвърна на удара, не бил срещу саниране на блокове

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 17
Починали: 8
Заразени: 359

ОТГОВОР: Кметът на столичния кв. "Младост" отвърна на удара, не бил срещу саниране на блокове

на 23.01.2020
15956
1
ОТГОВОР: Кметът на столичния кв. "Младост" отвърна на удара, не бил срещу саниране на блокове
Автор: ПИК
23.01.2020
1
15956

Жители на столичния квартал "Младост" се заканиха в неделя да излязат на протест. Причината те изтъкнаха в свое обръщение до медиите, а в нея се посочва, че кметът арх. Стефан Стефанов спира умишлено изпълнена обществена поръчка за саниране на няколко блока. 

Над 400 души излизат на протест в "Младост", кметът спирал санирането на блока им

Над 400 души излизат на протест в "Младост", кметът спирал санирането на блока им

Жители на на четири блока в столичния кватрал "Младост"...

на 22.01.2020

Ето и отговора на кмета, който той публикува във фейсбук: 

Жители на „Младост”,

Искам да ви споделя моята позиция относно опити да бъде спекулирано и използвано будното гражданско общество на „Младост”, да бъде настройвано срещу мен и опитите ми да спра компрометирани процедури по обществени поръчки за милиони левове.

Медии ми изпратиха позицията на представители на етажната собственост на четири блока в „Младост” - бл. 451, бл. 457, бл. 220А и бл. 213, относно участието на техните сдружения в програмата за безплатно саниране.

Две неща са изключително тревожни в цялата ситуация. Аз не считам като кмет, че с гражданите трябва да си комуникираме чрез медиите, особено когато по никакъв начин не е потърсен с мен контакт. Тук искам да вметна, че две вечери, след приключването на задачите ми в администрацията, всяка седмица, от встъпването ми в длъжност, аз съм на срещи с тях в различни точки на „Младост”. Освен това на никой гражданин, споделяйки проблем, не съм отказвал среща в общината. Второ - аз не знам кой и как е изнесъл информация относно процедурата за санирането на бл. 7, бл. 52, бл. 201, бл. 213, бл. 220А, бл. 451, бл. 457, която дори не е приключила. Аз самият все още очаквам становище от председателя на комисията, отговарящ за тази процедура по подбор за възлагане на Обществена поръчка по ЗОП по 7 обособени позиции с предмет „Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сгради на територията на район „Младост”. Срокът, за изготвяне на становище от председателя на комисията, отговаряща за тази обществена поръчка, изтича на 23.01.20г.

Считам като кмет, че имам късмет да управлявам един от районите с най-активни, будни и мислещи хора в София. Разбирам желанието и нетърпението ви да живеете в по-топли апартаменти и по-добре изглеждащи сгради. Но искам още в началото да заявя, че няма да допусна да се изхрачат над 7 милиона лева, средства от данъците ни с неясни процедури, с пороци, като това възлагане за саниране на 7 блока в „Младост”.

За това тук ще изложа само фактите по тази ОП (обществена поръчка), а вие си направете изводите.

Тя е започнала през юни 2019г., но е форсирана точно преди изборите и дори по-времето, когато спечелих, но не бях назначен все още за кмет.

За 7 обособени позиции (т.е. 7 блока в „Младост”) има подадени 35 оферти от същия брой фирми;

На етап разглеждане на офертите през лятото на 2019г. са отпаднали по-голям процент от офертните предложения;

По 3 от позициите няма допуснати кандидати (Уточнявам, че по закон кметът има право на директно възлагане, когато няма фирми участнички имащи възможността да реализират даден СМР проект по ОП);

Комисията отговаряща и разглеждаща цялата процедура е от 7 човека - трима представители на районната администрация и 4 външни експерти;

Кметът не участва в работата на комисията. Той е последната инстанция на база експертизата на комисията, подписва и пуска за реализация ОП. Ако има подписани протоколи от разглеждането, но с особено мнение, разглежда становището с причината за това особено мнение.

ВНИМАНИЕ – до тук всичко добре, но тук идва тънкият момент с отговора на въпроса – „ЗАЩО КМЕТЪТ АРХ. СТЕФАНОВ НЕ ПОДПИСА И ВЪРНА ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА КОМИСИЯТА ТАЗИ ТАКА ЗНАЧИМА ЗА МНОГО ЖИТЕЛИ НА „МЛАДОСТ” ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА?”

Разглеждайки 4-те протокола издадени от комисията от работата и по различните етапи на ОП, забелязах, че липсват подписи на членове на комисията на 2 от протоколите .

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМ, че аз няма да извърша незаконни действия, след като по някаква причина членове на комисията не се пожелали да подпишат протоколи, свързани с избора на фирми изпълнители на санирането, а видите ли от мен се очаква аз да си сложа подписа и да УЗАКОНЯ КОМПРОМЕТИРАНА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА НАД 7 МЛН. ЛЕВА

ПОСЛЕДСТВИЯТА:

Ако пусна такава поръчка, аз ставам обекта на разследване за незаконни действия като начало от АДФИ, а може и от други институции – ОТКАЗВАМ!;

Пускайки такава поръчка, фирмите с отпаднали оферти на първоначалния подбор веднага ще обжалват процедурата – това може да отнеме година и повече. През този срок саниране няма да започне.

С този значителен порок, който аз открих, най-вероятно тази обществена поръчка ще бъде обявена за невалидна;

Реализирането на нова ще отнеме поне още 6 месеца;

Считам, че съм взел най-правилното и отговорно решение към жителите на „Младост”, връщайки за преразглеждане тази ОП и считам, че това е най-отговорното отношение към тези 7 милиона лева, платени от нас гражданите, от нашите данъци

Това е само един сериозен порок на тази процедура, но не е изключено да има и още, ако съответните органи, разгледат детайлно документацията;

ВАШ КМЕТ: АРХ. СТЕФАНОВ

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 32971
архив

Снощи се разходих по улиците с брадва в ръка и усмивка на лицето. Всички ми правеха път и никой не се държа грубо.
Днес пак така ще се разходя… Явно усмивката ми прави хората по-добри.

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1778
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Правителството с важни решения за актуализацията на бюджета
x
ВНИМАНИЕ: Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата
x