Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

СВЕТЪТ ДНЕС

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

4584
на 19.10.2018
Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско
Автор:   ПИК

Българската агенция по безопасност на храните откри две огнища на птичи грип в хасковското село Войводово. Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване. На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите.

Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, Агенцията започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция, предава Дарик.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това