Откриха мемориална плоча в памет на бежанците от Македония и Тракия в Бургас

Региони

Откриха мемориална плоча в памет на бежанците от Македония и Тракия в Бургас

10957
преди 4 часа
Откриха мемориална плоча в памет на бежанците от Македония и Тракия в Бургас
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Морската градина на Бургас със специална церемония беше открита мемориална плоча в памет на хилядите българи бежанци от Македония и Тракия, заселили се в Бургас до 30-те години на XX век. 

препоръчано

Много от бежанците напускат родните си места още след края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Берлинския договор, други – поради гоненията от османските власти след Илинденско-Преображенското въстание – 1903 г., а трети търсят убежище и спасение в България в следствие на войните за национално обединение в периода 1912-1918 г. 

Отчитайки големия принос на българските бежанци, за развитието на социалния, икономическия и културния потенциал на града, Общински съвет - Бургас обявява изминалата 2023 г. за „Година на културното наследство на македонските и тракийски българи в Бургас“ и взима решение за поставяне на паметна плоча в Приморски парк.

Тя е позиционирана встрани от алеята, тръгваща от сцена „Охлюва“ в посока Летен театър, след Паметника на моряка и близо до този на поетесата Петя Дубарова. Плочата тържествено откриха Георги Дракалиев, който е инициатор за тази почит, кмета Димитър Николов и потомка на бежанците. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК