Вход
София
Времето в София 9 o C

Откъде има 10 000 лв. за дарение Десислава Радева? Кой й плаща заплата? Президентшата е съдружничка с обвиняема за катастрофата край Своге. Финансирането на фондацията й - неясно (ФАКСИМИЛЕТА)

Откъде има 10 000 лв. за дарение Десислава Радева? Кой й плаща заплата? Президентшата е съдружничка с обвиняема за катастрофата край Своге. Финансирането на фондацията й - неясно (ФАКСИМИЛЕТА)

на 09.04.2020
180207
0
Откъде има 10 000 лв. за дарение Десислава Радева? Кой й плаща заплата? Президентшата е съдружничка с обвиняема за катастрофата край Своге. Финансирането на фондацията й - неясно (ФАКСИМИЛЕТА)
Автор: ПИК
09.04.2020
0
180207

Има ли тайни доходи и в конфликт на интереси ли е президентшата Десислава Радева? Този въпрос става все по-важен след разкритието на Румен Радев, че жена му е направила дарение от 10 000 лв.

Публично известно до момента бе, че тя не работи и не се води на трудов договор. През 2019 г. Радев отчете, че през предходната 2018 г. жена му е получила 12 хил. лв. от трудови отношения. След това тя уточни, че се осигурява на 1000 лв. през фондацията си.

Кой обаче й плаща тези пари и по какви трудово-правни отношения, какъв е произходът на парите и поставя ли това Радев и жена му в някаква зависимост? На тези важни въпроси отговори няма вече близо година. А сега става ясно, че Радева разполага и с големи суми от 10 бона, които да дарява...

Криенето на истината за получените от Десислава Радева 12 хил. лв. заплати и сегашната дарена сума засилват все повече съмненията за конфликт на интереси - ключово е да разберем с кого има финансови обвързаности съпругата на президента.

Ако това е частна фирма, е редно тя да бъде обявена, за да проверят разследващите органи дали по този начин държавният глава не е подчинен чрез жена си на рискови зависимости от бизнесмени.

Мистерията за това кой и защо плаща на президентшата се заплита, а от администрацията на "Дондуков" 2 продължават да крият информация. Припомняме, че запитване по Закона за достъп до обществена информация на ПИК остана без отговор от страна на администрацията на Радев и официално отказаха да разкрият има ли конфликт на интереси в трудово-правните й отношения.

Подобно укриване на зависимости обаче хвърля още по-тежко съмнение върху първата двойка. Още повече, че има пълна неяснота не само около парите, които получава, но и около фондацията й "Живата вода". 

През 2017 г. Радева регистрира фондацията, на която се води управител. Като такъв следва тя да се осигурява именно там, но трябва да е ясно са какви пари.

Тази фондация е юридическо лице с нестопанска цел и в обществена полза, следователно трябва да подава всяка година отчет за дейността си. Наложително е внасяне и на финансов отчет за това кои са спонсорите на организацията, който да се входира в Министерството на правосъдието.

Фондацията е регистрирана на адрес ж.к. БОКАР No, бл. 24, ет. 1. Чий е адресът и дали се плаща наем, не е ясно, но Радева няма апартамент на свое име в София, както и президентът.

Като съучредител на фондацията е посочена Стела Стоянова Попниколова. Тя е близка дружка на Десислава Радева от детинство, заради което може би мъжът й Спас Попниколов бе назначен от Радев за министър на регионалното развитие в служебния му кабинет. Според запознати той е много близък до семейството, като често пътува и в чужбина с Румен Радев и Десислава и е редовен участник в делегациите им. Пътува с тях дори и до далечния Китай. 

Попниколов е професионалист в сферата на пътищата и голяма част от трудовия му опит е в областта на строителството и ремонта на автомагистрали, пътища и други съоръжения от пътната инфраструктура.  От 2003 г. и до януари 2007-а работи като държавен експерт в дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за изпълнение на проекти по програма ФАР в Министерство на благоустройството.

Cъпругaта му Стела Попниколова, която е дружка на Радева и съучредител на фондацията й, също е в пътния бранш. Тя бе cрeд oбвинeнитe зa кaтacтрoфaтa крaй Cвoгe, като eднo oт длъжнocтнитe лицa, кoитo cпoрeд прoкурaтурaтa ca причинили пo нeпрeдпaзливocт, зaeднo c вoдaчa нa aвтoбуca, cмърттa нa 20 души. Привлeчeнa бe в кaчecтвoтo cи нa дирeктoр нa Дирeкциятa, ръкoвoдилa e прoeктa зa рeмoнт нa пътя. Проверка на сайта на организация показа, че към днешна дата името й не е на официалния сайт. 

За сметка на това Радева може да се похвали с множество спонсори, които я е обявила, сред които големи фирми и търговски вериги. Дали заплата й се плаща с техните дарения и ползва парите, дадени за благотворителни каузи, за да си плаща осигуровките, остава въпрос, на който президентшата дължи отговор не само на благодетелите си, но и на обществото. 

Скандално е също, че от администрацията на Радев отказват да изяснят изцяло този въпрос и да обясняват прозрачно на обществото откъде е взела Десислава тези 12 хил. лв., за да се пресекат всякакви спекулации. Още повече, че това не е първият скандал около това какво работи, тъй като преди време тя се беше изфукала с визитка от "Дондуков" 2, на която бе изписан мейл на президентството.

Тогава също така и не стана ясно защо се представя като част от администрацията на държавния глава, както и до днес не е ясно защо ползва кабинет със сътрудници, кола с шофьор на НСО. 

Въпросът става все по-остър, тъй като, ако Десислава Радева работи другаде и получава заплата, за да върши услуги на трети лица, не би следвало да ползва канцелария, персонал и материални активи на "Дондуков" 2. 

Самата първа дама преди време опита да обясни, че всъщност се самоосигурявала на 1000 лв. през фондацията и затова била назначена на трудов договор. Ако е така обаче, това си е вид заобикаляне на закона, обясниха пред ПИК експерти. Това означава, че без да получава 1000 лв. заплата, Радева е назначена на фиктивен трудов договор към фондацията й "Живата вода".

Въпросните 1000 лв. така и не постъпват и не излизат от касата й, но пък фондацията ги отчита като разход. В същото време Радева от някъде взима пари, за да си внася осигуровките на въпросните 1000 лв. заплата, за да не й се прекъсвал стажът. Подобна схема е освен нарушение на данъчното законодателство, е и не по-малко скандална, тъй като отново става дума за някакви пари, които незнайно откъде Радева взима, за да си плаща осигуровките през фиктивен трудов договор...

Българските граждани имат право на самоосигуряване, ако подадат декларация за това в НОИ. В такъв случай те се водят самоосигуряващи се лица, което обаче няма отношение към доходите им. Получените доходи са нещо съвсем различно и те се декларират в годишните данъчни декларации, както е направил Румен Радев.

"Фактът, че той е отбелязал, че съпругата му е получила доходи от трудови отношения, означава, че тези пари са получени, а не дадени за осигуровки, както обяснява тя. Получаването на доходи е едно, а самоосигуряването друго. Ако тя се самоосигурява, без да взима заплата, нямаше да ги има тези пари в декларацията на съпруга.

За да се декларират тези пари, значи някъде се води, че тя ги получава, а пък фондацията си ги отчита като разход, който се оказва в случая от думите й фиктивен разход. Друг е въпросът дали наистина е така.

Тоест, тя има някакъв трудов или граждански договор, по който се води на хартия, че получава пари и явно на тази база й се внасят осигуровки. Дори получаването на парите да е фиктивно, фактът, че се води на договор, си остава. По документи тя има трудово-правни отношения и получава заплата", категоричен бе пред ПИК експерт счетоводител.

Дори за не толкова експертно запознат човек е ясно, че президентшата всячески се опитва да манипулира фактите в случая, криейки някаква истина, която президентството също скандално смълчава, вместо да разсее всякакви съмнения за конфликт на интереси и зависимости, които сега се задълбочават още повече след разкритията, че има натрупани и 10 000 лв., които е дарила.

А може би и много повече. Но откъде? На този въпрос е време може би да отговори прокуратурата. 

Данните от регистъра на българските НПО сочат кои са учредителите на фондацията на Радева. Там обаче липсва информация за каквито и да е инициатили или отчети

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

Искрен мъжки статус:Гримирай се колкото си искаш. Аз, все едно, ще ти гледам гърдите!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
630
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x