Вход
София
Времето в София 1 o C

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Шефът на контролната комисия за смъртта на 3-годишното дете: Страдало е от фатално заболяване и дори в Ню Йорк нямаше да го спасят

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Шефът на контролната комисия за смъртта на 3-годишното дете: Страдало е от фатално заболяване и дори в Ню Йорк нямаше да го спасят

на 20.11.2019
70422
47
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Шефът на контролната комисия за смъртта на 3-годишното дете: Страдало е от фатално заболяване и дори в Ню Йорк нямаше да го спасят
Автор: ПИК
20.11.2019
47
70422

3-годишното дете, което почина след обикаляне в три столични болници, е страдало от нелечимо заболяване и дори да е било в Лондон и Ню Йорк е нямало да бъде спасено. Това коментира пред БНТ д-р Димитър Калайков, който е председател на лечебната контролна комисия.

Както стана ясно по-рано днес, трима директори на болници са отстранени до изяснаване на случая. По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева. Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Манипулации и лъжи са, че детето е приемано или връщано два пъти, детето е прието при нас, в педиатрията, в 12,20 ч, обясни Калайков и допълни, че преди това няма никаква регистрация. 

Предложено е на родителите да отидат в други болници, но след това е преценено и детето е прието. Направени са изследвания и рентген. През първите два часа е нямало влошаване, обясни Калайков, който изтъкна, че в комисията, която проверява случая, са 7 лекари с над 30-годишен стаж в педиатрията. 

Заключението на комисията е, че няма нарушения от страна на лекарите. Детето се е влошило и е било интубирано, след което е настъпило подобрение. Но отново състоянието се е задълбочило и детето е приведено с реаномобил в "Пирогов". Заболяването, което то има, е фатално, то е такова, че и в Лондон, и в Ню Йорк да отидат, не могат да го спасят. Направили сме всичко, което можем да направим, бе категоричен Калайков.

Както ПИК съобщи, на база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Докторът прочете декларация на комисията, от която става ясно, че членовете заявяват подкрепата на колегите си за диагнозата на детето и стоят зад изпълнителния директор на болницата, както и призовават медиите и социалните мрежи да запазят добрия тон и писанията да са само въз основа на безпристрастност и факти. 

Димитър Калайков изтъкна, че иска да поясни пред обществеността, че в Педиатрията няма спешен кабинет и че трябва да се чака лекар, който е дежурен, да слезе от отделението и да прегледа спешните болни. 

Сподели:
Напиши коментар »
(47)
1
Боклук мръсен,стига с тези лъжи!!!:(:(:(
2
Пак невинни са лекарите това е то ,осъдени пак няма да има!
3
Мале колко сте долни на тоя сайт...
4
АК-72 е рецептата.
5
Не ви ли е срам поне малко... за човешки живот става въпрос
6
А Вас не ви ли е срам да коментирате и давате оценки без да имате медицинско образование и каквато и да е информация, освен тази, че детето е починало?
7
Защо в двумилионна София с околните квартали, няма спешен детски кабинет ??? Що за глупост да чакаш 2 или 3 часа да слезе лекар от отделението???? Къде го има това по света ??? Трябва да има поне 2-3 такива кабинети в педиатричната болница София!!!
8
РОДИТЕЛИТЕ СА СНИМАЛИ КАК СА БИЛИ ВРЪЩАНИ, ИЛИ ПРИЕМАНИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ. ТО Е ЯСНО, ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА КАЖЕ - АЗ СЪМ ВИНОВЕН.
9
Категорично лекарска грешка няма.Има усложнение на болестта.Само,че един мутренско-полицейски мозък не може да го разбере.
10
за сетен път доказа манталитета на голяма част от българските лекари-търгаши и нехайници,безчовечници.Те му задават въпроси за отговор,той напира да чете някаква си скалъпена от нечистоплътни доктори декларация.Само че,в допълнение,има записи които са предоставени на прокуратурата и там асно ще се изяснят нещата.Ега ти лекарската"солидарност" и наглост.Повече от хората вече вероятно настръхват ако ходят до лечебни заведенияили водят близки.Този скалпела,да реже,реже лекарския тумор в интерес на останалите в по-вече свестни лекари и за пациентите.
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Постфактум докторите са невинни. Нормално. Обаче няма обяснение за липсата на диагноза и грижа. Никой нямаше да протестира при поставена приживе диагноза и опит да се направи нещо.
14
Моето мнение, съвсем човешко, далече от политически и властови спекулации - чисто и просто осъдете и хвърлете в затвора този изрод Елена ли, каква там, с детския поглед, аз не съм отговорна за нищо. Това нищожество се оправдава с липсм на легла? Без да лекува? Честно, съжалявам, че не е било циганче, съпроводено от тумба роднини, да и хвърлят един бой, но все ще е малко, хвърлете я в затвора, в зоопарка на лъвовете, позор, това не не човек, още повече лекар! Започнете дисциплинарно с такива смради, лекуват ли, не, с нея и без нея.
15
КАКВИ ДОКТОРИ БЕ? ГЛЕДАТ ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ И ДА ТЕ УМОРЯТ, ТАКА И ТАКА НЯМА ДА ТИ ТРЯБВАТ ВЕЧЕ!
16
Пневмонията по принцип е лечима кгато е диагностицирана навреме. Преди 50 години много рядко се умираше от пневмония защото и общите лекари можха да я диагностицират в начален стадий. Читавите лекари отдавна напуснаха България. Сега читав доктор е изключение. Сега днешните дебилници са нефелни да поставят диагноза дори вече и да риташ петлата.....това е проблемът! А иначе при пръв удобен случай гушкат по 30-35 бона месечна заплата. Изхода е бой,бой по нефелниците и простаците,бой до посиране,бой до повръщане на хилядарките. Тава е единствения случай в който оправдавам циганите - доФтор ли е .....бой ...той си знае защо.
17
Ти срама нямаш ли бе нагъл лицемерен червен идиот,кви полицейски мутри намесваш в смърта на едно дете паразит долен!
18
Ще повдигнеме обвинения. А възрастният убиец на пътя, ще му искаме три години ефективно за средна телесна повреда при утежняващи вината обстоятелства, и за принуда, но те ще се кумулират. Заради това ще му наложим и задържане под стража, за да не извърши друго престъпление. Ще става студента Вапцаров на стари години, ще пише "Затворни песни" и ще върти метлата в Следствения арест – Бургас. Момчетата му да му помогнат да си приготви топли вълнени и ватирани дрехи, анцузи и чорапи, чехли, терлици, сапун, четка и паста за зъби, защото идва зима.
19
Разберете медицината в повечето случаи е безсилна. Хеморагичната пневмония е внезапно и Нелечима
20
Кажи всичко това на ПАДИШАХА ТИКВА,който със замах назначава и уволнява.
21
Проблемът е в ОТНОШЕНИЕТО, липсата на загриженост, човещина в лекарите размотавали детенце и родителите му... грехота е а ако така се отнесат с вашето дете г-да и г-жи лекуващи?!?
22
Защо за 30 години допуснахме добри лекари да избягат???????? ЗАЩО??????????
23
Хеморагичната пневмония е УСЛОЖНЕНИЕ от вирусната инфекция. Тоест, ако бяха взети мерси навреме , не би се стигнало до това усложнение. Иначе всички болни от този вирус щяха да стигат до двустранна хеморагична пневмония. Вина имат и родителите, които не са сгимулирали навреме имунната система на детето с пчелен клей примерно, вит С в големи дози или черен бъз плод , има и много други безвредни имуностимулатори, които трябва да се дават поне от 15 септември. Не чакайте на лекарите, те няма да ви спасят, ЧЕТЕТЕ, образовайте се И ПРИЛАГАЙТЕ!
24
Всички болести не могат да се лекуват. Това е едната истина. Другата е, че не работи качествено медицинското ни съсловие/то, кое ли съсловие ни работи качествено?/. Коя от двете причини е по-главна в този случай, не можем да измерим с инструмент.
25
Истината е, че антибиотиците не могат да лекуват двустранна хеморагична пневмония, тъй като тя е вирусна. Второ - безхаберието убива. Както това на лекарите, така и това на родителите.Всички болести се лекуват с Профилактика. Жалко за детенцето.
26
Така Фудроянтно протичане на инфекция с Изкървяване в бели дробове и надбъбреци насочва към менингококцемия, менингококов сепсис. Това наистина е тежка инфекция. При ранно разпознаване ( а не разтакаване ) и адекватно интензивно лечение е можело и да се спаси детето.
27
Здравето на детето е било занемарено. Просто така не се умира. И вината отчасти е на родителите, но голямата отговорност е на държавата, в която за да родиш и гледаш здраво дете трябва да имаш много-много хиляди...
28
Значи е нормално детето да бъде прехвърляно между 3 болници без да му е оказана адекватна Спешна медицинска помощ,така ли???:(:(:(Само увредени умствено могат да се гаврят така с паметта на детето!!!:(:(:(Вижда се ясно Некомпетентност, Подценяване на ситуацията,липса на Човечност,Емпатия и Грижа от страна на поне 2от Болниците!!!:(:(:(Оправданията само усилват болката на родителите и обществото спрямо наглостта на Лекарите!!!:(:(:(Накрая на някой потърпевш родител няма да му издържат нервите и ще стане страшно!!!:(:(:(
29
Лекарите са взели мерки - антибиотици са дадени, но те НЕ помагат при хеморагична ВИРУСНА, НЕ менингококова , инфекция. Медицината не може да лекува това усложнение, ако то вече е настъпило, но е трябвало да се дадат поне неспецифични имуностимулатор и то - навреме.
30
отговор на коментар
Калайков е велик! Знае не само за Б-я, но и как и какво (не)могат в Ню Йорк. А ако там са некомпетентни, ще ги ограмоти!?!. "Хвала" на такъв специалист. Нека му бере греха този, който досега не го е уволнил.
31
отговор на коментар
Мими, няма кой да те чуе...Не се хаби !!! Скоро няма да има НИКАКВИ лекари !!! Тогава ми е чудно кой ще бият...
32
Затова не се въвежда електронното здравеопазване, защото там не можеш да изтриеш, поправиш и отречеш! Иначе, нямаше да излезнат с оправданието, че те не знаели дали детето е било преди в друга болница и какво пише! Така никога няма да могат да ги осъдят! Имат явно голямо лоби докторите, да се търси там, кой е против! Всъщност кой защитава краденето и безхаберието!
33
В България не се използва пеницилин, а някакви скъпи неефективни антибиотици??? Лобита на фармацевтични компании морят народа! И преди да бъда обвинен в некомпетентност, ще ви кажа, че италианците още си го използват, даже е с 24 часово действие, за да не се травмира болния!
34
отговор на коментар
Не, имаме информация от председателя на комисията, който обяви, че става въпрос за хеморагична двустранна бронхопневмония вследствие на вирусна инфекция. И затова последвалите действия в педиатричната болница будят много въпроси. Може да не сме лекари, но въпросите остават, защото сме пациенти!
35
Тъмно, заключено, звъниш и никой не идва. Ако някой се появи след упорито звънене те изпраща сърдито в друга болница.
36
Я публикувайте изказването на този Калай доктор във във водещите медии в Ню ЙОРК и Лондон и само вижте какво ще стане!
37
Преди години съществуваше допълнителна към йодираната сол йодна профилактика за свръх рисковата група на децата и младежите до 18 години, на бременните и кърмачките. Някой знае ли кой и защо я отмени и по такъв начин остави на произвола на съдбата тази група, от която зависи бъдещето на нацията? Защо мълчи Главният държавен здравен инспектор? Защо мълчи членът на борда на Международния съвет за контрол на йоддефицитните заболявания (от 2001 година), която бе назначена и за координатор от българска страна на приключилия миналата година мащабен тригодишен европейски проект EUthyroid: «Дейностите по проекта гарантират, че независимо от променящите се хранителни навици и големи регионални различия, нито едно дете в Европа няма повече да бъде изложено на риск от йоден дефицит.» В Европа - да. А в България? Здравните чиновници считат, че в България няма дефицит на йод, защото се произвежда и продава само йодирана сол. А някой следи ли по какъв начин бремените и децата се обезпечават с минималната препоръчителна от СЗО дневна доза в 150 мкг? В България отговорност носят само тези, които се оказват на последната преди трагедията дистанция...
38
Напарво ще излезе,чед едето само си е виновно,че се е разболяло от някой от многото пуснати вируси. В БГ винаги жертвите на престъпления са виовни. Имам чувстовот,оче морално деградирали изроди стават само лекари,след като едни други се покриват и подкерпят в убийството на хора.
39
Доц.Мангъров в интервю казва,че детето е лекувано с лекарствата ,които му изписва личната лекарка за бактериална инфекция /тези лекарства се одобряват и от болница Лозенец/.Оказва се ,че инфекцията е вирусна и знаем,че антибиотиците не помагат при вирусни инфекции.Тогава следва въпроса : Правилно ли е лекувано детето?
40
За такива изказвания на това некадърно корумпе,в други времена щеше да отнесе един пълнител! Простака е виждал Лондон и Ню Йорк,само на картинка!
41
В Лондон и Ню Йорк може да разграничават вирусна от бактериална инфекция и можеше да го излекуват!!!
42
ПИК вие виновните лекари ли защитавате?! Вие сте олицетворение на злото, дано Господ ви накаже!
43
За правилните пациенти има бърз превоз с хеликоптери и самолети,съвременна техника и Правителствена и др.,а другите да мрат пред болници и кабинети.
44
Питам ви колко пъти за 30 години сте ходили на здравна беседа? НИКОЛКО!!!! ЗАЩОТО СТАНАХМЕ МНОООООГО УМНИ!!!
45
Е много напреднала.В България най-живото застрашаващо състояние е счупена ключица.. Защото само тогава хвърчат хеликоптери
46
ами така е понякога фатално не се разпознават нещата а и при деца се развиват за часове . Тези родители е трябвало веднага да отидат сами в пирогов или да викат линейка така работи системата сега има и детско отделение там , но и там пред спешните кабинети по два часа се чака страшно е
47
Тука май всички се пишат педиатри. Дават съвети. И аз ще дам съвет но на т.н. Лекарски съюз" Направете искане за ЗАБРАНА НА РЕКЛАМАТА НА ВСЯКАКВИ ЛЕКАРСТВА И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ. Защото всякакви лумпени препоръчват какво ли не - четете и по-горе в коментариите - как да повишаваме имунната система с разни бълбочи. Всяка врачка предписва илачи, всеки фелдшер други, всяка мед.сестра също. Е и общопрактикуващите лекари не са първа хубост но както казваат: като знам какъв съм икономист не смея да ида на доктор. Защото може да си е купил дипломата като мене.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24506
архив

Две блондинки си говорят: - Муцка, много съм притеснена - бях с негър и сега ако взема да родя черно бебе... - Що, бе муцка? Твоят Пешо да не е расист?

няма нови новини
Днес: 177
hot
най-четени новини в момента
сега
3229
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Йордан Цонев скочи за партийните субсидии: Договорките са задкулисни (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не стъпвайте при зъболекар, бъдете целеустремени и заредени с оптимизъм
x