Пак протести в Бразилия в защита на Дилма Русеф

СВЕТЪТ ДНЕС

Пак протести в Бразилия в защита на Дилма Русеф

5702
на 05.09.2016
Пак протести в Бразилия в защита на Дилма Русеф
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Хиляди хора излязоха отново в неделя по улиците на бразилските градове, за да протестират срещу отстраняването на Дилма Русеф от президентския пост.

препоръчано

Според телевизионния канал "Глобо", най-големи акции бяха организирани в Сао Пауло и Рио де Жанейро. Митингите имаше и в столицата на страната, Бразилия.

Протестиращите поискаха оставката на новия президент на най-голямата южноамериканска република Мишел Темер и провеждането на предсрочни президентски избори.

Някои демонстранти носеха плакати "Не на държавния преврат!". Именно така Русеф и нейните поддръжници наричат процеса на импийчмънт, в резултат на който левицата загуби властта. Според организаторите на акциите, в Сао Пауло броят на протестиращите е превишил 50 хиляди души, в Рио де Жанейро - 2 хиляди души.

Официалните данни досега не са съобщени, но по-рано Темер, който участва на срещата на лидерите на Г20 в Китай, описа протестите срещу правителството му като малобройни.

„Те събират минимален брой участници. Нямам точни данни сега, на това са 40, 50, 100 души, не повече. На фона на 204 милиона бразилски граждани, това е незначително. Но това, което ме тревожи, е фактът, че те бъркат правото на свобода на събиранията с правото на вандализъм”, каза той в разговор с журналисти.

От 29 август протести по този повод се провеждат почти ежедневно. Няколко пъти демонстрациите се съпровождаха с безредици. На 31 август млади маскирани мъже разгромиха помещение в офис на банка и автобусна спирка. Демонстранти хвърляха камъни по служителите на реда и паркираните полицейски коли, викайки "Долу Темер”.

Безредиците продължиха на 1 и 2 септември, когато по време на акция в подкрепа на Русеф бяха задържани седем души. Според полицията, те хвърляли камъни по витрини и повредили няколко автобусни спирки. Освен това арестуваните са опитвали да преградят пътя на полицията със запалени торби с боклук. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК: Гледат мярката на Ибрямов при закрити врата заради секретна информация
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК