Любимата зимна храна на българите лекува артрит, язва, разстройство в храносмилането и леки настинки
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вече сме в сезона на туршиите. Въпреки споровете дали са полезни или вредни, те са любима храна на по-голямата част от българите, които трудно биха я отписали от менюто си. През зимата почти няма трапеза, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия.
Хората консервират храната с цел да я запазят по-дълго време. Смята се, че консервирането е познато на човечеството отпреди 4000 години. Хората са използвали този метод, за да предпазят храната от неблагоприятни климатични условия или - по-късно - за да могат да я пренасят по време на по-дълги пътувания.
Зимнината в буркани е обвинявана за какви ли не страшни поражения по човешкия организъм заради количеството сол, оцет и аспирин, съдържащо се само в един буркан. Оказа се обаче, че тези твърдения са силно преувеличени.
Туршията може да е полезна за здравето, ако я консумираме с мярка. Наред с някои негативи, тя оказва и благотворно влияние върху организма. Консумацията на туршии и кисело зеле забързват метаболизма, помагайки по този начин в борбата с килограмите, пише Марица.бг. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва в един буркан туршия.
На практика зимнината в буркани представлява ферментирали зеленчуци, които се усвояват изключително лесно от организма и съответно подобряват функционирането на червата, доставяйки им съставките, нужни да синтезират сам жизненоважни витамини. Благодарение на тях човек може да се избави от артрита, язвата, разстройство в храносмилането и леки настинки.
Скорошни изследвания показват, че туршията, освен че помагат в борбата с килограмите, действа стимулиращо на здравето и имат подмладяващ ефект. Разбира се, става въпрос за домашно направената зимнина, а не за купените от магазина буркани, които често са пълни с консерванти.
Моята лична препоръка е да се ядат български туршии. Дълги години именно туршията и киселото зеле бяха единственият източник на витамин C през зимата за българите, казва професор Тодор Кантарджиев.