Парламентът прие мерки за либерализация на пазара на електроенергия от 2026 година

Политика

Парламентът прие мерки за либерализация на пазара на електроенергия от 2026 година

19998
на 18.09.2023
Парламентът прие мерки за либерализация на пазара на електроенергия от 2026 година
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката.

препоръчано

Законопроектът бе подкрепен с 98 гласа "за“, 49 бяха"против“, нямаше гласували с "въздържал се“.

Вносители на промените са от Министерския съвет.

Голямата промяна, която идва с промените, е въвеждането на пълна либерализация на пазара едро на електрическа енергия до края на 2023 година. Битовите потребители обаче ще остнат на регулиран пазар до 2026 година.

В предвидените изменения и допълнения се прекратява ролята на Националната електрическа компания и се премахват квотите на производителите за регулирания пазар. По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени.

Либерализацията на пазара на дребно на електрическа енергия е съобразена изцяло с Решение на Народното събрание от 11 ноември 2022 г., според което битовите крайни клиенти на електрическа енергия остават на регулиран пазар до 31 декември 2025 г., след което се осигурява постепенно пълно дерегулиране на цените на дребно за домакинствата, успоредно с пълната възможност за смяна на доставчика.

Законопроектът предвижда въвеждането на дефиниция за енергийна бедност.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК