Вход
София
Времето в София 15 o C

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": Либерало-папизъм

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": Либерало-папизъм

на 18.05.2019
50730
21
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": Либерало-папизъм
18.05.2019
21
50730

Оказва се, че най-големите фенове на папа Франциск у нас, извън малката католическа общност, са... българските либерали. По принцип те не се славят с особено християнско благочестие, но откликнаха на папското посещение с неподозирана страст. Всеки статус на либералните автори във "Фейсбук",  всеки техен вестникарски текст беше изпълнен с такова обожание по адрес на Светия отец, че клетият Франциск рискуваше да се удави, ако беше попаднал в центъра на това море от любов.

 Разбира се, успоредно с любвеобилните словеса вървеше и "речта на омразата".  Тя пък беше насочена към Българската православна църква. Либералите от всеки пол (както знаем, при тях те са много повече от два) пустосваха БПЦ заради нейната "ретроградност", "лицемерие", "антимодерност" и "връзки с ДС".  Основният грях на нашата Църква според българските либерали е, че тя категорично отказа да се включи в шоу програмата, наречена "папска визита". Вероятно либералстващите автори са си представяли как патриархът и изобщо целият висш клир подтичват зад папа Франциск с изплезени езици и приемат и най-баналното му съждение за божествена мъдрост. И след като Православната ни църква съвсем основателно отказа да се държи по подобен безмозъчен начин, либералите веднага я заклеймиха като "архаична" и "назадничава". Явно за тях БПЦ е нещо като НПО, която определя поведението си спрямо посоката, от която идва финансирането.

Къде са корените на любовта към Католическата и на омразата към Православната църква, която нашите либерали демонстрират с такава охота? Основната причина се крие във факта, че папата не е българин, а Православната църква е българска. Отдавна е известно, че нашите либерали мразят  българското, където и да го срещнат. За тях всичко, което е свързано с традициите, фолклора, преданията, историята, е символ на изостаналост и трябва да бъде изкоренено час по-скоро. Направете си експеримент. Кажете на някой либерал, че харесвате  "Време разделно", няма значение дали книгата или филма, както и че се гордеете с победите на българския цар Симеон Велики, и наблюдавайте внимателно какво ще последва. Либералът моментално ще ви постави в графата "краен националист" и публично ще ви обвини, че сте "комунист" и "агент на Кремъл". Тези три характеристики трудно биха могли да бъдат приложени към едно лице, но логиката никога не е била силната страна на либералите. За тях несравнимо по-важни са ценностите.  И то точно един определен вид ценности - "евроатлантическите". Всичко извън тях е "хибридна война" и "фалшиви новини".

Тези хора обожават папата, защото виждат в него идеалния небългарин. Сигурен съм, че ако по време на посещението си Светият отец беше заговорил за неравенствата, бедността и пороците на капитализма, либералите щяха да го харесват много по-малко. Те не обичат тези теми. Даже се гнусят от тях. Не са им престижни, не отговарят на високото им интелектуално равнище. Сигурно ако Франциск беше зачекнал подобна тематика, както всъщност обича да прави, българките му фенове моментално щяха за го обявят за комунист. Но тъй като този път папата не повдигна тези въпроси, либералите силно му се зарадваха.  Освен това засегна любимата им тема за мигрантите.  Българските либерали обичат мигрантите. И никога не правят разлика между хората, които бягат от войни и наистина се нуждаят от закрила, и другите, които просто си търсят по-високоплатена работа. Настояват, че държавата трябва да приеме всички, които пожелаят да се установят на нейна територия, без значение от причините. Кой знае защо обаче, досега не съм видял български либерал или либералка, които да са приютили мигранти в апартамента си в софийския квартал "Лозенец" или във вилата си в  Ковачевица. Явно предпочитат да теоретизират по темата "любов към различните", вместо да приложат тази любов на практика.

Темата за мигрантите даде още един повод на либералоговорящите да наругаят БПЦ. "Вината" на БПЦ в случая е, че тя се изказа достатъчно категорично срещу безконтролната  миграция и така веднъж завинаги си спечели гнева на либералстващите. Те за пореден път заклеймиха нейното "безчовечие" и го противопоставиха на "божествената любов", демонстрирана по въпроса от папата. В интерес на истината, Франциск беше доволно обтекаем, когато заговори за мигрантите. Словата му бях в стил "дайте да дадем" и приличаха повече на тирада, произнесена от желаеща да мине за умна манекенка на конкурса  „Мис Свят".

На тези конкурси  манекенките, освен че цитират Паулу Коелю, винаги заявяват, че това, за което най-силно мечтаят, е да има мир по целия свят. И естествено, публиката много им се радва. Както се казва, не само са красиви момичетата, но имат и ярка  обществена позиция. Точно по същия начин и нашите либерали се радваха на Светия отец. Със сигурност немалка част от радостта им се дължи и на непознаване на доста от позициите на папата. Само един пример. Либералстващите български дами, които толкова всеотдайно се радваха  на Франциск, са категорични привърженички на абортите.

Ако само някой дръзне да каже в тяхно присъствие, че абортът представлява убийство, те моментално ще го заклеймят и ще кажат, че иска да върне света към "най-мрачното средновековие". Ще изсипят и куп други мантри от сорта на тези, че  "утробата си е моя, ще правя с нея каквото си искам", " само аз мога да реша дали да раждам, или не", "никой няма право да ми се бърка в живота" и куп други подобни. Е, техният любим папа преди по-малко от година заяви, че жените, които правят аборт, са като хора, които наемат убийци, за да решат проблемите им. Нашите любителки на абортите можеха да му припомнят това изказване. Но те или не са чували за него, или предпочетоха тактично да замълчат, за да не петнят светлия папски образ.

С оглушително мълчание бе посрещната и репликата на Франциск, че за нас, "християните, Македония е символ на влизането на християнството на Запад".  Я пак? Каква точно Македония е съществували по времето, когато се е зараждало и крепнело християнството? Точно никаква. Но никой либерал не се спря на това папско непознаване на историческите събития. А сега си спомнете какъв вой до небесата вдигнаха многоучените либерали, когато преди две години  Владимир Путин на среща с македонския си колега Георги Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.  "Невежа" и "крадец на история" - това бяха сред най-невинните епитети, с които бе "удостоен" руският президент.  Но така е. Когато либералите харесват някого, му пеят "Осанна!", каквато и глупост да изтърси. А когато са нарочили някого за враг, ще реват "Разпни го!", каквото и да направи.  Този подход не се отличава с особена толерантност, но пък кога ли българските либерали са смятали толерантността за особена ценност...

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Волгин, чичко ти Ленин ти е казал, че религията е опиум за народите! Като почнат разни изпращели комунисти да милеят за православната църква, почва да става противно. Че и патриот, защитник на българското, ама си сменил името на Волгин!!!
2
… и го остави без допълнително внимание! Едно от тях е въпросното рубладжийче Пьoтр Волгин.
3
Факт е, че джендър-папата си умира от кеф да мие краката на бежанците - навсякъде където свари - ето това е перверзията и отвратта.
4
отговор на коментар
Ей за такива безмозъчни задници говори Волгин. Важното е да избереш словесната си помия даже без да си прочел и помислил върху написаното. Еххххххх,боклуци тролски недучили,безмозъчни и зомбирани!
5
Волгин, мама! Всеки си избира в какъв бог да вярва, кой да харесва и мрази! Стига си политиканстват на празни обороти!
6
Към № 1 и №2. "...А вий, вий сте идиоти!" Христо Ботьов.
7
МРЪСЕН КЛОЗЕТЕН ПЛЪХ. ....
8
Волгин, дребен си не само физически! Бълха си, Волгин!
9
Доживях коментар на Волгин да ми хареса. Много истина и справедливи оценки.
10
Официалното държавно посещение на главата на Ватикана било "папско шоу",а какво ще да е било посещението на Кирил/Гундяев,патриарх вся Россия.Добронамерено,приятелско или набиване на канчето на пуделите си в България.Тука нещо мълчиш и не коментираш Волгодонски за "приятелските" гаври на КГБ патриарха с държавния глава Радев,със народа и държавата ни.Хайде....чемодань,вокзаль,Белоруская гара и на Магадан,скопняко .
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
С ЕДИН ДРУГ КАНДИДАТ-(П)РЕЗИДЕНТ другаря ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ..... ЖИВ ЛИ Е ОЩЕ ТОЗИ "ПРОФЕСОР" ОТ СОРТА РУМЕН ГЕЧЕВ.
13
Прост, по-прост, най-прост, ултра мега прост- Волгин!!!
14
Статията е точна. Не виждам основание за критики, особено пък вулгарни. Май някои първо пишат и после четат, а може и изобщо да не четат, а направо хващат кофата с помия, ако авторът не e от тяхната боя.
15
Гербери, да му ЯДЕТЕ ЯУХ на Волгин!
16
Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на >>>> www.Sexydrom.Com
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Много елементарна статия, та се сетих че умния говори и пише когато има какво да каже или напише, а глупавия само за да се изкаже или напише нещо за парички, поканата е от БПЦ, протоколът е одобрен и се спазва, така че няма нищо нередно, и български политици ходят в Македония или в Сърбия в западните покрайнини, така и папата ходи там където има католици, а това какво пише един или друг набеден журналист НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, така че излишна статия, с изводи изсмукани от незнам си къде.
21
отговор на коментар
ГОСПОДИН" ЖИГУЛИН" ,ДАЖЕ, САМО ФАКТА ЧЕ НЕ ПИШЕШ С ИМЕТО СИ , Е ДОСТАТЪЧНО ОСНОВАНИЕ ДА ТЕ ПРЕЗИРАМ......А, ГЛУПОСТИТЕ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА КОМЕНТАР......ЛОШОТО Е,ЧЕ СТЕ МНОГО "А КТИВНИ" . .....ТАКА Е КОГАТО ТЪРБУХА ТИ Е ПЪЛЕН.....И ДОБРЕ ПЛАТЕН !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 12628
архив

Вселената има край! Чък Норис го е определил!

няма нови новини
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
сега
1505
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
АНТРОПОЛОЗИ РАЗГАДАХА ТАЙНАТА: Ето я истината защо са изчезнали маите
x