Погват ловците на трюфели, налагат им глоби според цените

Животът днес

Погват ловците на трюфели, налагат им глоби според цените

14763
на 28.11.2020
Погват ловците на трюфели, налагат им глоби според цените
Автор:   ПИК

Между 1000 и 20 000 лв. глоба за незаконно събиране и търговия с трюфели, предвижда проектозакон за трюфелите, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

препоръчано

Санкциите ще варират спрямо средните цени на отделните видове трюфели и изискванията на браншовите организации за отделните видове нарушения и спрямо тежестта им, пише в мотивите към законопроекта.

Предвиждат се административни наказания за унищожаване на естествени находища на трюфели, за осъществяване на дейност със забранени методи, забранени средства, в забранено време, забранено място, съответно за изкупуване, търговия и преработка на неузрял трюфел или такъв добит без надлежно разрешително.

Така например, ако физическо лице уврежда естествените находища на трюфели ще се наказва с глоба в размер от 1000 до 2000 лева, а предметът и средствата на нарушението се отнемат в полза на държавата. Ако нарушението се прави от търговец глобата може да скочи до 3000 лева. Който пък извършва изкупуване, търговия, обработка, съхранение или транспортиране на трюфели в нарушение на разпоредбите, ще се наказва с глоба в размер от 3000 до 5000 лева. За юридически лица имуществената санкция за тези нарушения може да достигне 10 хил. лв., а при повторно нарушение в рамките на две години и 20 хил. лева.

За нарушители ще следят от администрациите на Изпълнителната агенция по горите и Регионалните дирекции по горите, предвижда законопроектът.

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това