ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Отглеждането на зайци изисква основни познания за особеностите на тези животни, защото трябва да се полагат грижи, които да ги предпазват от заболявания, на които те са доста податливи, особено ако не се спазва стриктна хигиена.
Най-уязвима е храносмилателната система на зайците, защото стомахът им е малък, а червата са значително големи. Поради това се хранят по малко, но често, така че както оскъдната храна, така и некачествената предизвиква заболяване на стомаха и червата. Повечето заразни болести по зайците се причиняват от микроорганизми, които се намират в тялото им. Заболяването се проявява при намаляване устойчивостта на организма или влошаване на условията на живот и хранене.
Най-важните неща за отглеждане на зайците са: висока хигиена и достатъчно пространство в помещенията, ниска влажност, редовно проветряване, липса на вредни газове, течения и резки температурни колебания, правилно и пълноценно хранене.
Помещенията трябва да са здрави, построени на сухо място, добре проветриви и да дават възможност за бързо почистване и дезинфекция. Зайчарникът трябва да е защитен от постоянно духащите ветрове, добре и продължително огряван от слънцето, но не и прегряван. Около него да има трайна растителност и да е далече от сметища и торища. Задължително е дворът да е ограден, а зайчарникът да е разположен на най-отдалеченото място, за да се избягва контакт с хора, превозни средства и животни.