Вход
София
Времето в София 8 o C

Помним дефицита и опашките, но бяхме грамотни и имаше работа за всички

Помним дефицита и опашките, но бяхме грамотни и имаше работа за всички

на 01.09.2019
94538
69
Помним дефицита и опашките, но бяхме грамотни и имаше работа за всички
Автор: "Ретро"
01.09.2019
69
94538

Пренаписването на учебниците за 10. клас по история, освен чисто комичния ефект, поставя и много въпросителни. Защо епохата на социализма е представена в положителна светлина в първите редакции. И защо впоследствие е пренаписана  изцяло отрицателно.

Ние, родените през 50-те години, помним разказите на бащите и дядовците си за зверствата след 9 септември. Но помним и едно сравнително спокойно детство, поликлиниките, санаториумите, училищата, заводите, работата за всички. Помним и сляпото преклонение пред мумията в центъра на София, където учителите, кой знае защо, ни водеха за щяло и нещяло. Но помним и спортните успехи, медалите на спортистите ни. Помним вечния дефицит и показните магазини или отделни граждани по улиците с чувал с тоалетна хартия. Паднало му на човека и той се запасил. Помним вечните опашки, презапасяването, вечно липсващите стоки. Но всички ходехме на училище, всички бяхме грамотни, четяхме книги. Помним вицовете за властта и вечните предупреждения на родителите, че нещата, които чуваме у дома, не бива да споделяме с никого. Накрая научихме и за дълговете, дето ни сащисаха със своите размери. Само че сега те са удвоени и май вървят към утрояване. Тогава Живков говореше от първо лице, множествено число. Ние с другарите от ЦК решихме еди-какво си. Сега имаме пръв партиен и държавен ръководител, който говори от първо лице, единствено число. Фабрики и заводи няма, млади хора също няма. Завод и да отворят, квалифицирана работна ръка няма. Имаме свободата да говорим и това е май единственото нещо, постигнато за тези 30 години. Твърде малко е, за съжаление. И нека сегашните автори на учебниците, променили ги под натиск, да знаят, че скоро някой ще напише учебник с оценка за сегашното. Дали тя ще бъде ласкаво еднозначна?

 

Петър Даскалов, София

 

Сподели:
Напиши коментар »
(69)
1
ПРИЯТЕЛЮ ,ДРУГИТЕ СЕ ДИЖЕХА С КРАЧКИ , НИЕ СЪС СТЪПКИ !
2
gerberiteSA PO KUMUNISTI OT KO MUNISTITE
3
ДА! ТАКА БЕШЕ! ХУБАВО БЕШЕ! И СЕГА Е ТАКА, ЗА ЖАЛОСТ! НЯКЪДЕ ТАМ, ПО ВЪРХОВЕТЕ Е ИМАЛО ПРОБЛЕМИ, НО ТЕ БЯХА ДАЛЕЧЕ ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.ИМАШЕ НАИСТИНА СВОБОДА, РАБОТА И ХЛЯБ ЗА ВСИЧКИ! ДНЕС СВОБОДАТА СВЪРЗВАМ С МНОГО ЛИПСИ. НО НАЙ-ВАЖНО Е ЧОВЕК ДА Е ЗДРАВ! ВСЕ ЩЕ НАМЕРИ ИЗХОД.
4
Така е,като вместо Тато избрахме охраната му с помоща на ДС.
5
И двата строя си имат добри и лоши страни. И от двата взехме само лошото. Е няма такива дебили - ни на изток, ни на запад.
6
СЕ ПЪТУВА СПОКОЙНО СВЯТ ГОЛЯМ РАБОТА И ЗА КИТАЙСКИЯТ НАРОД . А ПРЕДИ ОТКРИТ ЛИСТ ЗА ДРАГОМАН ТЕЛЕНИ ОГРАДИ И ШМАЙЗЕРИ КЛЬОНОВЕ И МИНИРАНО ПОЛЕ .ЗА ВИЦ БЕЛЕНЕ И ПАНДИЗ ДО ДУПКА АЙ СИКТЕР МАЛОУМНИКО СМРЪДЛИВ.
7
Беше много спокойно. Аз завърших висше образование и постъпих на работа в Завод със 105 лева заплата. Данъците ми бяха 15 лева и плащах наем за квартира една стая 30 лева. Оставаха ми 60 лева за 30 дни. По 2 два лева на ден. За сведение , една бутилка червено вино от народет тип струваше в Гастроном точно 1.73 лева. Една ЖИГУЛА струваше 6100 лева. Майка ми и баща ми мидаваха пари за да мога да се прехранвам и да имам нещо в джоба си. На втората година ми я увеличиха на 110 лева. Вече бях добре!? Поисках да отида на екскурзия в Гърция , но не ме пуснаха , защото произхода ми и политическата ориентация на родителите ми била неправилна. Затова пък задължително посещавах Организираните Курсове за политическа просвета и изучаване на Съчиненията на другаря ЖИВКОВ и Неговата дъщеря. Ходех и на Манифестации , дори като избухна Чернобил. Не беше лошо, защото можеше да слушаш радиостанции разни. Като бях малък ходеха по домовете и запечатваха копчето за станциите с шнурове и червен восък , за да не слушаме лъжливите станции на американо-английските империалисти. Сега децата на тези се записват да учат там , а не в МОСКВА.
8
Лъвовете в ЦИРКА вдигнали стачка и не искали да изпълняват повече номерата, за които били дресирани, защото лъвовете в ЗООПАРКА ги хранели, без да правят нищо...За този виц се сещам всеки път, когато чета и слушам подобна "ЖАЛБА" по социализЪма, но и се чудя- жалещите не осъзнават ли, че това е "ЖАЛБА ЗА МЛАДОСТ" и не знаеха ли, че в свободния свят имаше и има свободни лъвове, а не СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ-на ХРАНИЛКА и на СИНДЖИР ?!
9
Лъвовете в ЦИРКА вдигнали стачка и не искали да изпълняват повече номерата, за които били дресирани, защото лъвовете в ЗООПАРКА ги хранели, без да правят нищо...За този виц се сещам всеки път, когато чета и слушам подобна "ЖАЛБА" по социализЪма, но и се чудя- жалещите не осъзнават ли, че това е "ЖАЛБА ЗА МЛАДОСТ" и не знаеха ли, че в свободния свят имаше и има свободни лъвове, а не СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ-на ХРАНИЛКА и на СИНДЖИР ?!
10
В днешната действителност предпочитам дефицит на стоки, отколкото дефицит на ценностите, което е масово и което до никъде няма да доведе.
11
Другарю Даскалов, много сладкодумно описваш "доброто време " което е било, но не забравяй, че има хора които са живи и са живяли тогава.Говориш на младите хора ,родени след т.н. преход лозунги от онова мухлясало време.Препоръчвам на всички , които искат да живеят с бъдещето да познават и миналото гледайки строго документалните предавания на Антон Тодоров по телевизия Европ всяка събота от10 до 12ч. и повторение неделя от 17 ч. Така ще си създадат свое мнение за времето на концлагерите, над 30000 избити без съд и присъда или от т.н. " народен съд"за колективизацията, за времето ,когато докарваха "образовани специалисти"от кол и въже за да работят в Кремиковци , Бухово , градския транспорт за софийско гражданство и квартира.По същото време при надница 80 ст. на ден нямаше кой да работи в селското стопанство, а караха ученици , студенти и служители да рабоят безплано в селско стопански бригади.
12
Селтик,явно си бил овчар по онова време и сега ти е интересен поръчковия шайкаджия Антон Тодоров.За твое сведение,ако тогава е имало 3000 избити “без съд”,сега изчезнаха 3,000 000 души за по-малко от 3г.Това е най-големия геноцид в мирно време в Европа,като кочината има най-високата смъртност в света и е на 1-во място във всички негативни класации.В ония времена криминалните престъпници бяха в затворите,а сега са във властта.
13
Селтик,явно си бил овчар по онова време и сега ти е интересен поръчковия шайкаджия Антон Тодоров.За твое сведение,ако тогава е имало 3000 избити “без съд”,сега изчезнаха 3,000 000 души за по-малко от 30 г. Това е най-големия геноцид в мирно време в Европа,като кочината има най-високата смъртност в света и е на 1-во място във всички негативни класации.В ония времена криминалните престъпници бяха в затворите,а сега са във властта.
14
нека и аз споделя нещо.61 набор съм..та..на времето имаше и хубави неща и не толкова .мама и тате ме водиха на море всяка година в слънчев бряг..бях спортист и ходех на лагери без пари.карта за кино ..истината е друга другари.радвахме се на стотинки подаяние от държавата..не можеш обясни на селяка какво е море без да го е виждал...сетне пораснах.ленински съботи,бригади..всичко даром за държавата.имах 10 марки и си купих от корекома 3 касети бсф..веднага другари работещи под прекритие в корекома ме заведоха в милицията..взеха касетите,и разпити от де са..
15
в гимназията имахме среща с другари..на всеобщо събрание,де обясняваха колко е добре при нас и лошо при капиталистите.зададох им въпрос защо тогава всеки гледа да иде натам и никой да дойде де сме по добре..е без отговор.намалиха ми поведението.та другари,нищо не е било безплатно.тонове злато за кремъл,и 13 милярда дълг.сега се сърдите на Бойко .човека не е факир да прави от нищото нещо! при ограбена държава се прави каквото се може.разликата на управления между комунисти и десни е че комунистите харчат безразборно...увеличават заплати,намалят цени,и като свърши парата в хазната...просят от други държави.мислете и тогава подкрепяйте кой да управлява!
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Толкова сте грамотни , че си хвърляте спестяванията през прозореца.
18
А аз ще напиша какво НЯМАШЕ по време на лошия социализъм но без да се връщам като някои тъпанари със сто години назад за Народни съдилища за избити и тем подобни идиотии които са правили шумкарите !!! Нямаше безработица нямаше неграмотни нямаше решетки по прозорците нямаше престъпност нямаше убийства нямаше цигански банди нямаше просяци нямаше клошари нямаше наркотици нямаше проституция нямаше корупция нямаше кражби НЯМАШЕ И БАНАНИ !!! А сега си имаме евроатлантически ЦЕННОСТИ !!!
19
МАЛОУМНИКО ГЕШ САМО В КРЕМИКОВЦИ РАБОТЕХА ДО ИЗНЕМОГА 1500 ЗАТВОРНИКА !
20
Геш , нямаше просяци и клошари защото ги прибираха , нямаше безработица защото се работеше за жълти стотинки....имаше лаф... те ни лъжат че ни плащат , ние ги лъжем че им работим ! Нямаше неграмотни , защото цялата Статистика беше една Стъкмистика . Държавата се ръководеше от Рабфаковци с дипломи за висше....Всичко беше един голям фалш !!! И най–важното, западните държави работеха здраво и се развиваха...НИЕ биехме камбаните на Людмила !!
21
ЗАЩО КАТО БЯХМЕ ТОЛКОВА "ГРАМОТНИ" ИЗОСТАНАХМЕ СЪС СТО ГОДИНИ ОТ НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ В КОИТО НЯМАШЕ ТАТОВЦИ И СОЦИАЛИЗЪМ?!
22
отговор на коментар
Този геш явно е слънчасал
23
Г-н Даскалов, И ние помним! Всички бяхме тук, в ЛАГЕРА. Неслучайно така се наричаше - социалистически лагер. Имаше жителство, както при крепостните селяни. Не можех да уча медицина в София, защото родените в Русе могат да учат само в Плевен. Нямахме кола, Пътувала съм единствено до ГДР за една ученическа бригада. На 18 години, когато за първи път трябваше да гласувам, ме предупредиха да пусна това, което са ми дали. Не можехме да говорим свободно, не можехме да пътуваме свободно, ограничаваха ни в избора на Унивеситет. Впрочем, почти всички Унивеситети се наричаха Институти! Сигурно защото, основно ни институционализираха! Не разбирам какво Ви харесва?! Може би е било идеално място за некадърни, мързеливи, нагаждащи се хора. Тази система не провокираше творчество, идеи, новаторство. Вместо патенти, имаше авторски свидетелства, на които собственост е държавата. И е по-точно да се каже, че всички ходихме на работа, а не че се е работило ефективно. Човек има желание да показва способности, да преодолява трудности и да се радва на резултати. Само дано да умеем да си избираме управляващи с морал, качества и желание да останат в историята като държавници, а не като крадци и мошеници. С всичко друго, българинът ще се справи! Защото е напорист, находчив, умен и предприемчив! Вярвам в успехите на българите!
24
Преди 9-ти септември 1944 г. , имаше месарски магазини с надпис над тях : " Бай Пешо " . Вътре в магазина пълно с колбаси ,всякакви меса, избор-бол ! Какво стана когато каскетите дойдоха на власт ? Ами, пак имаше магазини за месо - над тях пишеше : " Месо " или "Месарница" , нооооооо вътре в магазина само бай Пешо , а отвън опашка до втория ъгъл. Днес отново имаме препълнени магазини , в тях -от пиле мляко ! И какво ще стане ако Манолова стане кмет в София ? Как каво , пак ще дойдат опашките и празните магазини. И не само празни магазини, а и опразнени банки - имаме 60 милиарда наши пари там !!! Ч!ервените са се наточили да ни ги вземат !!! Това са правили тези кърлежи през целия си живот !!!
25
Да имаше''свобода'',когато си с дълга коса,милиционер,лично те придружаваше,до бръснаря,не си тръгваше,докъто не те остриже,три нули,на минижупа,слагаше печат,да не си го познае някой,и много други,свободни,свободи имаше.
26
Не съм и очаквал и други коментари от хора които имат по една гънка между ушите си защото само който е живял през тия времена знае че всичко което съм написал е истина !!! Знаят също че въпреки желязната завеса със своите негативи живяхме в една ОТ ВСЯКЪДЕ ПОДРЕДЕНА ДЪРЖАВА и дебилите трябва да знаят че такива държавници като Тодор Живков се раждат по един на хиляда години защото ако той сега при тази пазарна икономика беше десет години на власт а не пазвантина му България щеше да е съвсем различна !!!
27
Учудвам се на късата памет на някои от пишещите тук. Аз също съм от поколението, което изживя детството и младостта си в предишния строй. В магазините имаше всичко. В много села имаше кравекомплески, свинекомплекси, овцеферми с добре отглеждани животни. Това осигуряваше на народа ни истинско месо, мляко и млечни продукти. Имаше зеленчукови и овощни градини с истински български плодове и зеленчуци. И през зимата българските домати от парници имаха вкус на домат, а не като вносните днес - пластмаса. Имаше БДС и се спазваше. Качествената храна, въздух, вода, гарантираното здравеопазване са неща, за които в днешни дни само можем да си спомняме и да мечтаем. А опашките се появиха при умишлено спретнатата "Виденова" зима, за да ни хванат в мъртвата си хватка МВФ и Световната банка. Е, успяха! От 9 милиона, вече сме много под 7. Но ще оцелеем въпреки всичко и въпреки всички.
28
ГЕШ ти си голям идиот, несравнимо голям!
29
с боклуци и отрови. Затова народа стана тотално болен.
30
Живял съм тези години и съм работил в МВР. Мога да ти кажа, че всичко се криеше. Имаше огромна престъпност, убийства, грабежи, изнасилвания, кражби, крадеше се буквално всичко, дори от заводи и фабрики. Спомням си дори един смешен случай, партийният секретар на хотел София /срещу парламента/ сега май Радисън, беше откраднал едни чаршафи. Някой го беше натопил и го хванаха. Проституция също имаше, сигурно не си ходил по хотелите. Болницата по наркомании и алкохолизъм също беше препълнена. Така, че не заблуждавай хората.
31
Не разбирам,що се възпалявате,от коментарите,на такива,като-геш.Те са коне с капаци,извличали са от оня строй,сега им ги спряха, и РЕВЪТ.
32
Във Троян няма сирене и салам на Бузлуджа строят храм
33
отговор на коментар
През социализЪма ако бяха отворени границите и партийните секретари щяха да избягат
34
Преди 10-ти бяхме една северна корея.
35
отговор на коментар
До-RR-27 ''От 9 милиона,вече сме много под 7''-а можеш ли да си представиш,колко щяхме да станем ако границите ни не се охраняваха от вътре навън?Всеки можеше да влезе,но трудно някой можеше да излезе!
36
отговор на коментар
Аз също съм живял по това време и в селото ни имаше кравекомплекс и във всяка къща имаше крава и овце ,НО всяка сутрин в 5 часа , бабите се редяха на опашка за кисело мляко за бебетата и малките деца,защото киселото мляко не стигаше,и никой не квасеше мляко.Млякото се предаваше за стотинки на мандрите,за да вземеш някой лев в края на месеца,без да смяташ колко труд си хвърлил да гледаш крава.По същия начин хората гледаха и прасета ,за да си помогнат,защото заплатите не стигаха за нищо.Всичко останало е една измислица или го е имало в София,защото в селския магазин нямаше колбаси, а се караха само в четвъртък в 14 часа и цялото село беше на опашката наредено за 3 касетки хамбурски,Камчия ,някаква създарма и то не стигаше за всички.Така ,че много моля по внимателно боравете с ФАКТИТЕ.Колкото е било качествено всичко това ,което изброявате,много се съмнявам,.защото от 1973 г ,в българските салами се добавя соя,но ЦК на БКП ,няма да допусне хората да знаят какво ядат.
37
При бай Тошо беше много хубаво - мъжете ме харесваха!
38
При бай Тошо беше много хубаво - мъжете ме харесваха!
39
отговор на коментар
100 бежанеца да те онодят, след като сега нямаме елементарна външна граница
40
Спомените са различни....най-добре преживяваха червените изроди.Другите работеха от зори до мрак за тяхното благоденстви е. Точно като в Северна Корея.
41
Най добре се живее при мене ама отвъд границата. В границата са добре наркомани те, манталите, рекетьорите, лихварството и всякакъв вид измамници вклю.ало
42
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
43
отговор на коментар
Ами, Harlemka, иди да живееш в Северна Корея. Там "ценности" колкото щеш, но като си изядеш цървулите в буквалния смисъл на глагола "изядеш" тогава ще говориш за ценностите на комунизма.
44
Скъпият автор сравнява преди и сега, но не се замисля, че има сега, защото нещо не е работило преди и се е наложило то да стане сега. Същото ще се случи и с днешното сега когото, то стане преди.
45
отговор на коментар
За водата ,въздуха и зеленчуците след Чернобил май си забравил?Тогава бяха най чисти и хубави!
46
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
47
При социализЪма беше добре за отбрани хора, номенклатура, които можеха да си купят нещо от Корекома, имаше работа за всеки- е като имаше работа и всеки работеше защо бяха празни магазините, защо заплатите бяха по 50- 100 лв в градовете, а в селата цял ден копаеш на полето за 20 стотинки трудов ден ? Защо селяните напуснаха селата и тръгнаха в градовете - защото им отнеха земята, животните дори и кокошките, отнеха им поминъка, целта беше да станем индустриална държава - до но със стари съветски машини и технологии, произвеждаха се стоки на загуба и без осигурен пазар , за гиганта Кремиковци се докарваха в софийкото поле руда с ниско съдържание на желязо от Алжир и други далечни страни до Бургас и от там с жп вагони до София ! Браво на умните, които имаха работа.какво стана със завода в Радомир - пустиня, същия завод за тежко машиностроене в Русе - също едно нищо, изнасяхме селскостопанска продукция само за СССР, с която заплащахме горивата, старите им машини и технологии, магазините - празни, опашки и купонна система , феодализъм, свободни сме били - да свободно можеше пда се разказват вицове за американския президент пред партийния дом , но за вицове пращаха в затворите , ако засягаха с нещо строя, за който някои още жалеят - жалеят тези , които имаха облаги а сега нямат. много има да чакаме нормални пенсии - бяха откраднати парите от пенсионни фонд. Сега искаме заплати като европейците - ами работете като европейци , пари има когато се работи добре, а не щом дойде петък - тръгват керваните от модерни коли за Гърция, Турция , Европа - за уикенда. Задръстват магистралите за границата - все бедни хора, живи да ги ожалиш. Няма пари без работа, социализма пропадна, защото отучи хората от работа - работил неработел - получаваш еднакво. Е те това е миналото, никога не бива да се връща.,
48
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
49
Сега ива тих генозид, изтребление на възрастни хора без съд и присъда-заради недохранване и прогонване на млади хора-икономическа виграция..почги 2 милиота изчезтаха за 10на години...разрушена държава и обезлюдена-на дъното на всички отрицателни класации, а през 1989 година сме 25ти в света по ръст на БВП, а сега сме на дъното! Катастрофа!
50
Абе ГЕШ, ти верно си уникален идиот. СоциализЪма беше едно недоносче, цитат Тодор Живков.
51
Най хубавото на онова време беше, че като се измъкнеш на запад си цар, а сега-нищо.
52
И по времето на така наречения социализъм имаше безработица и на висшистите се плащаше унизително малко!
53
отговор на коментар
Ако границата тогава беше отворена,много повече българи тогава щяха да духнат от богатата ни държава към загиващия капитализъм! Мнозина българи бяха избити на гръцката граница при опит да преминат в Гърция!?
54
Голямото ,,бягство" и емигриране беше в началото на 90те.Това е известно на всички,включително и на такива като Геш.Всички помним летище Гандер/Канада/ където кацаха самолетите за Хавана/Куба/.Само че от Гандер към Хавана летяха вече празни,всичко се ,,изсипваше" и хукваше да иска убежище,а по късно вече не беше нужно.Над милион и половина напуснаха до 93та и чак сега някой неуспели се върнаха Днес всеки може да пътува /в Европа само с лична карта,без паспорт/,където си иска и да се връща когато си иска.Ако беше много хубаво едно време нямаше да пазят с автомати границата НА ИЗЛИЗАНЕ и да убиват . Кой бяга от хубавото и защо обявихме държавен банкрут през 89-90 ,Т живков каза че социализма бил недоносче,а П.Младенов обяви че България е една,,обрулена държава,един обран бостан".А Луканов обяви мораториума защото бяхме ,,опукали" всички заеми и никой не ни даваше нови /във валута/ Отрасли като енергетика,цветна и черна металургия,тежка химия и други,,тилови производства"бяха ГУБЕЩИ ПО ПЛАН,поради определени твърди цени от държавата/крайният продукт излизаше по евтин от суровината/Така че дългът нибе формиран в течениена много години от ежегодни скрити дефицити ,покривани с изземване на спестени от населението пари в ДСК.Всичко беше в еди кюп и на финала........НЕДОНОСЧЕ !!! Дойде ,,бирника" и поиска сметката!!!
55
отговор на коментар
O6TE NE6TO si zabrawila . Togawa se wliza6e w uniwersitet s izpit i za edno mqsto se boriha do 20 i powe4e kandidati . I ima6e monogo kadyrni na4eteni hora be6e gordos 4e sa te prieli student . I neme be6e strah da otida na lekar . A sega6nite gi priemat bez izpi negramotni samo i samo da ne zakriqt uniwersiteta . I kato znae6 kak sago prieli i 4e si e wzel diplomata s ru6wet kak da otide6 na lekar . Sega ne e gordost 4e si student , a 4e si se uredil - detzka iasla , detzka gradina , parwi klas , sled sedmi klas . A za student nepitai naprawo wliza6 ,4e si negramoten ne im pre4i daje i mente diploma za sredno moje bi 6teti urediat samo i samo da pokrie6 broikata . SAJALIAWAM za latinicata no ne se sdarjah da napi6a towa .
56
O minalo ne zabravimo o sveta prostota.NO ako ne beha 4ervenite FEODALI predi 50 godini sega nema6e da sam amerikanec.A da si amerikanec trebe da si otli4nik po begane prez Mari Bor v Avstria.Po dobre bel negar v USA otkolkoto ROB na 4ervenite feodali.
57
отговор на коментар
В онова време за влизането в университетите с предимство бяха децата на най-верните на тогавашната власт, активни борци против фашизма и капитализма и др. подобни. Нищо,че като знания,оценка, грамотност...бяха на ниско ниво.
58
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
59
Само се карате а България се топи вярвате безрезервно на тия и ония царя ще излезе прав чипа ни е дефектен. И все пак ще трябва да платим цена която се полага.
60
Само се карате а България се топи вярвате безрезервно на тия и ония царя ще излезе прав чипа ни е дефектен. И все пак ще трябва да платим цена която се полага.
61
И двете страни са прави, имаше лоши и хубави неща. Хубавото беше, бяхме еднакво бедни, но спокойни, образователната система по качество беше втора или трета в Европа. От тази система са се учили от Скандинавскитв страни. Корупцията се ограничаваше до стек цигари и бутилка уиски. Учителите и лекарите бяха уважавани и добри. За наркотици никой не беше чувал! Заплатите ниски и цените ниски. Спорта се поддържаше 100% от държавата, имаше много добри резултати. Имаше деца, почти 9 милиона стигнахме. Във всяко училище имаше лекар и зъболекар, държавата поемаше това. Нямаше дебели деца, храната беше истинска! Нямаше диабет сред децата, спортуваше се много. Те ходеха на по два лагера през ваканцията. Селата бяха пълни, във всеки двор имаше животни, лични стопанства, лекари и зъболекари. Лошото: Трябваше задължително да обичаме СССР и всичко свързано с него. Да излезеш извън Соц.лагера беше много трудно. Само определени хора можеха. Трябваше да харесваш БКП и да одобряваш мероприятията й. Казваха се комунисти а те си бяха партийци които с годините се самозабравиха. Казармата беше задължителна а условията на войниците лоши, включително храната. Задължаваха ни да гледаме Руска телевизия която беше отвратителна. Който можеше бягаше на Запад, като близките му бяха подлагани на тормоз и невъзможност да излизат. А днес какво е по-различно? Трябва да обичаме САЩ и мразим Русия, да обичаме и хвалим премиера, независимо, че е ужасно корумпиран, зависим, неграмотен, сициопат, страхлив, заграбил цялата власт, ходещ с бронежилетка в НС и огромна охрана. Страхуващ се от всичко и всеки, предаващ и продаващ България на всеки по-силен и богат. Питам, кога сме били по-добре, сега или тогава? Всеки си има гледна точка.
62
ЗА НЯКОИ ОТБРАНИ МАЙМУНИ СЪС СЪВЕТСКИ ДИПЛОМИ И МАНТАЛИТЕТ ВИНАГИ ЩЕ Е ДОБРЕ.
63
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
64
Явно за автора грамотността е способността му да чете и пише без самостоятелно мислене. Елементарните му разсъждения са типични за селските комунисти, които до един се отличават с нисък интелект. Такива като него не стават за европейци, да заминава за Сибир!
65
отговор на коментар
Една от тъпотиите на онова време- затворили границите за запада!!! Ами отворете ги бе, отворете ги. Излиза българина, не си намира работа, свършва парите и подвиква опашка назад. По ония времена работа на запад трудно се е намирала. И там си имаха тяхна политика- гледаха ни с друго око. Фантазии са приказките, че само ни чакат да отидем и ни дават работа.
66
отговор на коментар
До номер 17аnanio,Браво!!!Наистина ,как социализъма им дал образование и станали толкова грамотни,че си хвърлят спестяванията през прозореца,да добавя и през терасата!!!
67
отговор на коментар
Ммм да, а сега се избиват директно по улиците! Мине кола, отваря се вратата, стрелят, убиват и заминават! Мммм да, сега е прекрасно!
68
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
69
имаме стрес ,работен ден по 12часа шест дни ,заплата за 10 кг.месо,несигурни лихви ,неграмотност и алчност
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16777
архив

В живота трябва да се опита от всичко. "Всичко" обикновено означава наркотици, екстремни спортове и извратен секс. Интересно е че доста по-рядко "всичко" означава ядрена физика, фитнес и шахмат.

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1510
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
НАГЛОСТ! Британски учени: Българското кисело зеле и мляко са отрова
x