ПОТЕНЦИАЛНО-ЕВЕНТУАЛНО ИМ Е: Двойният аршин на ППДБ за Калин Стоянов и скандала със "Смартматик"

Акценти

ПОТЕНЦИАЛНО-ЕВЕНТУАЛНО ИМ Е: Двойният аршин на ППДБ за Калин Стоянов и скандала със "Смартматик"

301170
на 12.08.2024
ПОТЕНЦИАЛНО-ЕВЕНТУАЛНО ИМ Е: Двойният аршин на ППДБ за Калин Стоянов и скандала със Смартматик

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Вчера "Асошиейтед Прес", "Си Ен Ен", "Ню Йорк Таймс" и още редица реномирани световни медии съобщиха, че федерално жури в Южна Флорида, САЩ, е обвинило Роджър Пиняте, основател и президент на компанията "Смартматик", за участие в схема за подкупи в размер за 1 милион долара и пране на пари, използвана за осигуряване на договори за изборите във Филипините.

препоръчано

"Смартматик" е фирмата, която достави на "Сиела" машините за гласуване в България. 

Този скандал, който лепна ново огромно черно петно върху изборните машини, обаче не се оказва притеснителен проблем за бившия министър на електронното управление Божидар Божанов.

Само да припомним, че по негова препоръка в ключовото министерство, което отговаря за организирането и провеждането на честен и прозрачен изборен процес, попадна Михаил Стойнов - заместник-министъра, който според доклад на ДАНС бе заснет да снима с телефона си генерирането на хеш кодове на машините, часове преди местните избори през есента на миналата година.

А сега вижте две изказвания на Божанов в социалната мрежа от събота, 10 август - първото е във връзка със скандала със "Смартматик", а второто - с причината, заради която ППДБ призоваха президента Румен Радев да смени служебния вътрешен министър Калин Стоянов:

- "Виждам една спекулация във връзка с новината, че ръководни кадри на "Смартматик" са съдени в САЩ за корупция във Филипините. Та внушението е: щом (евентуално) са давали подкупи, за да се сключи договор със "Смартматик", значи изборите са компрометирани - и във Филипините, и тук".

- "Може би не съм го казал достатъчно ясно, затова ще го напиша: има ръст на потенциално купените гласове с над 35 хиляди. Има т.нар. рискови секции - такива, в които исторически има необичайни флуктуации в гласовете. Ту една партия взема всички гласове, ту друга, ту никой не гласува. Та отчитайки тези флуктуации в тези секции като потенциално купен или контролиран вот, стигаме до определени числа".

Ако Божидар Божанов не знае, "евентуално" е синоним на "потенциално". И обратното. Значението и на двете думи е възможен, вероятен, предполагаем.

Тоест както депутатът от "Да, България" не допуска, че евентуалните, предполагаемите подкупи на "Смартматик" са компрометирали и изборите във Филипините, и тези у нас, откъде накъде ППДБ ще внушава, че Калин Стоянов и МВР са провалили честността на парламентарния вот с потенциално, вероятно купени гласове.

Оксиморон! 

Обяснението на който е само едно - прозрачността на изборния процес май невинаги им е от първостепенна важност. И пищят избирателно, само когато и както им отърва!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК