Вход
София
Времето в София 6 o C

ПРАЗНИК: Църквата чества един от най-големите си химнописци

ПРАЗНИК: Църквата чества един от най-големите си химнописци

на 11.10.2019
11242
0
ПРАЗНИК: Църквата чества един от най-големите си химнописци

1. Св. преподобни Козма Маюмски  († 776 г.) - Той живял в осмия век. Родил се в град Йерусалим. Родителите му били бедни хора. Още като дете останал кръгъл сирак. Взел го на препитание в дома си един християнин - велможа на дамаския халиф. Тук Козма бил възпитан наравно със сина на халифа Йоан - бъдещия светец на Църквата, Йоан Дамаскин, паметта на когото се чествува на 4 декември.

ПРАЗНИК: Честваме велик светец на църквата

ПРАЗНИК: Честваме велик светец на църквата

Св. Тарасий, патриарх Цариградски (784-806 г.) - Св....

на 25.02.2019

Възпитани по християнски, двамата момци завършили образованието си под ръководството па един пленник монах, който бил високо просветен както в богословието, така и във философията, а също и в други науки.

От 732 г., Козма и Йоан, свързали се в тясна дружба, се подвизавали в йерусалимската лавра "Св. Сава". Тук се предавали и на научни занимания. Като своя приятел. Козма обичал също много духовните песни. И той, като Йоан, се опитвал да съставя нови духовни песни. Издигнал се също като него в песненото творчество. Станал известен църковен песнописец. Наречен бил песнопевец. Той не само съставял, но и пеел с голямо умение църковни песни.

Около 743 г., след мъченическата смърт на св. Петър, епископ Маюмски, убит от мохамедани, за епископ Маюмски бил избран преподобни Козма. Въпреки раздялата братската дружба между св. Йоан Дамаскин и св. Козма Маюмски продължила и се задълбочила в общото служение на Бога и на Църквата. Духовната връзка не се прекъснала до края на живота им. Козма починал в 776 година.

В гръцката служба на св. Козма съществува такава песенна характеристика за него: "Ето духовната шира, свещената лира, която вика всички на тайната трапеза. Свещеният и славен Козма предлага медоточнr, свещенозвучни песни... И аз с песни искам да украся Козма, началника на песнопевците, равния на учителите, правия образ на духовните хармонични песни, доброгласната тръба, прекрасния извор на мелодиите, ревнителя на ангелското песнонение".

А в една стара славянска ръкописна служба тъй е изобразен св. Козма: "Смиреномъдър и кротък, тих и красноречив, приветлив и незлобен, целомъдър и праведен, прост и чист си бил ти, Козма преподобни. И Бог те е направил светител. И ти, богомъдри, паси своето стадо на трева, оросена със спасителни води!".

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме трима от най-великите отци на Църквата

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме трима от най-великите отци на Църквата

1. Св. Григорий I Велики, Двоеслов, папа Римски...

на 12.03.2019

Общо за химните на св. Козма Маюмски и тия на св. Йоан Дамаскин съществува такъв отзив: "Между химните на другите песнопевци те са нямали и никога няма да имат равни".

2. Св. мъченици Пров, Тарах и Андроник  († около 304 г.)

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13257
архив

Бай Ганьо, французинът и американецът отишли в едно заведение. Американецът казал: - Моята жена е огнена и страстна като лъвица. Французинът рекъл: - А моята е кротка, тиха и стройна като газела. Бай Ганьо въздъхнал: - И моята е едно говедо.

няма нови новини
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
сега
2847
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов на поредна инспекция с джипа: От Европа потвърдиха, че имаме най-нисък дълг и опровергаха лъжите на опозицията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Изхвърлете всички негативни мисли от ума си, днес е ден за почивка
x