Вход
София
Времето в София 13 o C

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, брат на могъщия цар Самуил

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, брат на могъщия цар Самуил

на 26.06.2020
23096
0
ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, брат на могъщия цар Самуил

1. Преп. Давид Солунски - е източноримски отшелник от V-VI век, смятан за чудотворец и почитан като светец, в лика на преподобните.

2. Преп. Давид Български - е наречен Мокри. Бил велможа от югозападната част на Първото българско царство, от втората половина на X в. Той е брат на Цар Самуил и най-големият от четиримата синове на комит Никола, които през 976 г. повеждат борба срещу Византия за отвоюване на източните предели на царството, завладени от византийците пет години по-рано.

Предполага се, че Давид владее непосредствено област, намираща се в югоизточната част на историко-географската област Македония между реките Вардар и Бистрица или на югозапад, в Преспа.

Предполага се също така, че умира още през същата 976 г. или малко по-късно. Сигурни са сведенията за това как Давид умира — той е убит от скитащи власи в местност по пътя между Преспа и Костур, наречена "Красивите дъбрави (дъбове)" (на гръцки: καλή δρυς — кале дрис). Дали власите всъщност не са пазителите на прохода между Костур и Преспа или убийството му е организирано от Византия е предмет на догадки, а основния извор за тези събития, Йоан Скилица мълчи по въпроса.

В памет на най-големия си брат, Давид и на родителите си, Никола и Рипсимия, през 993 г. българският предводител Самуил поставя каменен надпис, открит в черквата от 10 век при село Герман до Преспанското езеро.

Сподели:
свързани новини
ПРАЗНИК: Почитаме паметта на голям български мъченик ПРАЗНИК: Почитаме паметта на голям български мъченик
1. Св. мъченик Прокопий Варненски († 1810...
на 25.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34633
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x