Вход
София
Времето в София 21 o C

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, един от най-почитаните от цар Калоян

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, един от най-почитаните от цар Калоян

на 22.11.2018
27237
4
ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, един от най-почитаните от цар Калоян

1. Свети Михаил Воин Български - Св. Михаил Воин е по произход българин. Роден е в гр. Потука (предполага се, че това е днешният Крън, близо до Казанлък) и е живял навярно във времето на благоверния български цар св. Борис-Михаил.

МИСТИЧНО: Този светец видял едно от най-големите чудеса на света

МИСТИЧНО: Този светец видял едно от най-големите чудеса на света

След смъртта на император Константин Велики православните...

на 20.10.2018

Бил син на богати и благородни родители, още от детство обикнал чистия живот, имал страх Божи, подвизавал се в молитва и пост, щедро раздавал на бедните милостиня, поради което и неговите родители, и чуждите хора го наричали "светото дете".

Когато станал на 25 години, той бил назначен за началник на една дружина във византийската войска. По това време родният му край още не влизал в пределите на Българската държава. В една война на византийския император Михаил ІІІ (865 г.) против агаряните, св. Михаил Воин бил оставен от изплашените гърци сам с неговата дружина.

Като призовавал през всичкото време името на Бога, той успял да прогони враговете и заедно с войниците си останал невредим. Връщайки се у дома си, той извършил героическото чудо на св. великомъченик Георги Победоносец: убил огромен змей, който излизал от някакво езеро, и по такъв начин спасил една девица от участта да бъде изядена от него. Но змеят, на когото той отсякъл главата, го ударил с огромната си опашка толкова силно, че той паднал и лежал известно време в безсъзнание.

Скоро подир завръщането си в родното място той починал и Господ го прославил с нетленни чудотворни мощи. По време на Второто българско царство, в самото начало на ХІІІ век (1206 г.), българският цар Калоян тържествено пренесъл неговите св. мощи в своята столица Търново и ги положил в патриаршеската катедрала "Св. Възнесение".

След падането на Търново под османска власт  (1393 г.) следите на тези мощи се губят. Великият търновски патриарх св. Евтимий му съставил житие, което е запазено до наши дни.

2. Св. Филимон, Архип и Апфия, апостоли от числото на Седемдесетте Христови ученици  († 69 г.)

3. Свв. мъченици Цецилия, Валериан, Тивуртий и Максим (†ок. 230 г.)

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18557
архив

Разговор между майка и дъщеря:
– Стига вече си играла на тоя телефон! Утре ако изкараш двойка на теста, забрави, че ме познаваш.
(НА ДРУГИЯ ДЕН)
– Е? Как мина теста? (майката)
– Ти коя беше? (дъщерята)

няма нови новини
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
сега
3508
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СТРАХОТЕН ЕКШЪН В ПИК: Алексей Петров и служители на "Лев Инс" заградиха Цветанов на конгреса му - дадоха му ултиматум до 20 дни да обясни защо е арестувал невинни хора (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Какво е да имаш връзка с емоционална личност
x