Предлагаме шест стратегически проекта за развитие на граничните региони през новия програмен период

Политика

Предлагаме шест стратегически проекта за развитие на граничните региони през новия програмен период

12896
на 22.02.2020
Предлагаме шест стратегически проекта за развитие на граничните региони през новия програмен период
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Предлагаме шест стратегически проекта за развитие на трансграничните региони със Сърбия, Република Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния през новия програмен период 2021-2027 г. , съобщи МРРБ. Предвижда се около 30% от ресурса на програмите, които се финансират с европейски средства, да бъде насочен  към общи приоритети със съседните ни страни,  които да допринесат значително за повишаване на икономическото състояние на крайграничите райони и да създадат поминък, който да ограничи негативите демографски процеси. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която проведе среща в Брюксел с Лена Андерсън-Пенч, директор на дирекция  „Европейско териториално сътрудничество, макрорегиони, Интеррег и изпълнение на програми“ в Главна дирекция  „Регионална и селищна политика“ на ЕК. Зам.-министър Николова бе в белгийската столица за участие в среща на Групата на високо ниво относно макрорегионалните стратегии, сред които е и Стратегията на ЕС за Дунавския регион. На срещата беше обсъден текущият процес по обхващане на приоритетите на макрорегионалните стратегии от бъдещите оперативни програми.  

препоръчано

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия се предлага изпълнението на съвместен проект, насочен към подготовка на населението на двете страни за навременна и адекватна реакция при аварии, бедствия и кризи, чрез подготовка на  обучители, изготвяне на учебни материали и провеждане на обучения с населението. Предвижда се доставка на съвременна и иновативна техника за действия при бедствия, защита при пожар, провеждане на информационно-разяснителна кампания, повишаване степента на взаимодействие при реагиране между професионалните служби в пограничния регион и др.

С Република Северна Македония предлагаме  изграждане  на ГКПП "Клепало" - между Струмяни  и Берово. Проектът включва строителство на нов 9-километров пътен участък от Струмяни до границата, а от македонска страна - рехабилитация на изградения граничен контролно-пропускателен пункт и довеждащия път от Берово.

Стратегическият проект с Турция предвижда укрепване на капацитета и оперативно-издирвателни дейности на полицейските управления в граничния район за борба с нелегални мигранти. Предвидено е реализиране на  тренировъчни центрове от двете страни, организиране на съвместни мероприятия за обмен на опит, съвместно прилагане на мерки за наблюдение за подобряване на сигурността чрез иновативни методи и технологии за наблюдение в градски зони и прилежащи такива и др.

Предложението по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния включва обхватно и комплексно прединвестиционно проучване на възможностите за подобряване на транспортната свързаност между двете държави по различни направления и видове транспорт, в т.ч. идентифициране и обосноваване изграждането, рехабилитацията, разширяването на нови или съществуващи мостови съоръжения и речни пристанища в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и изграждане на велосипеден маршрут по поречието на реката, в обхвата на който са разположени редица природни и културни забележителности за развитие на туризма и местната икономика.

По програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция идеята е средства да бъдат насочени за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Зам.-министър Николова обърна внимание и на изпълнението на Дунавската стратегия, която обхваща 14 държави, сред които и България.  Тя посочи, че е изключително трудно да се интегрират всичките 85 приоритета от ревизирания План за действие на стратегията. Според нея е нужно да се приложи стратегически подход, при който поне 3-4 държави да обединят усилия в търсенето на голям стратегически проект.

 

...

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК