Председателят на Съюза на хлебопекарите и сладкарите: Въвеждането на 9% ДДС ще натовари крайния потребител
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Въвеждането на 9 процента ДДС за стоките от хранително-вкусовата промишленост е антиинфлационна мярка, която не би намалила цените, но би ги задържала достатъчно дълго време, така че да се разпредели тежестта от оскъпения живот върху всеки краен потребител. Това коментира предз „Дарик“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.
Според нея ставката би гарантирала и абсолютна събираемост на данък добавена стойност. Кукушева е на мнение, че такова решение би осветило и работни места.
За себестойността на хляба, тя призна, че има производители, които са актуализирали цената си заради поскъпването на електроенергията, газа, пшеницата, транспорта, горивата и световната инфлация.


