Вход
София
Времето в София 28 o C

Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език

Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език

на 12.06.2018
5478
4
Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език
Автор: ПИК
12.06.2018
4
5478

Днес в Нова конферетна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя годишният семинар на една от най-новите специалности в Алма Матер - хебраистика. Тя съществува само от четири години и първите бакалаври са на път да се дипломират. В нея се обучават специалисти по език, история и култура на еврейския народ. Наричат я "бутикова" специалност, защото студентите са малко на брой, но точно това им гарантира голяма конкуретнтоспособност на пазара на труда, подчертаха техните преподаватели от Историческия факултет на университета.

Младежи от трети и четвърти курс вече са били на специализации във висши учебни заведения в Йерусалим; на стаж в световни музеи, свързани с еврейската история; както и в посолството на Израел у нас. На семинара, под надслов "Еврейската общност в България: Минало, традиция, настояще", най-успешните студенти от всички курсове изнесоха доклади, посветени на историята на евреите - от античността до наши дни. Повечето от изследванията бяха фокусирани върху ХХ век. След редица теренни проучвания и интервюта младите историци представиха своите становища за еврейските общности София, Пловдив, Русе, Видин и Карнобат. Те разгледаха културните традиции на евреите през Възраждането, съпоставяйки ги със съвременността. За усърдната им работа им благодариха преподавателите д-р Благовест Върбаков и д-р Мина Тасева-Бенчева, организатори на семинара.

По време на събитието издателство "Милениум", което тиражира на българските романите на най-прочутия съвременен израелски писател Амос Оз, дари книгите му на Университетската библиотека. Място сред томовете на живия класик намери и "Царство на маслини и пепел" - разтърсващият сборник с есета и репортажи от Обетованата земя, написани от 26-има големи световни писатели. Дарението прие с благодарност деканът на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев (на снимката горе вляво)"Тези книги ще помогнат на нашите студенти да изградят своя усет за същността на еврейския народ", каза доц. Попнеделев.

Амос Оз и 11-те му книги, издадени на български

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Син пише писмо на майка си: "Скъпа мамо! Роди ми се син. Жена ми няма мляко и бебето сучеше от афроамериканка. Затова за една седмица то почерня." Отговорът на майката: "Скъпи сине! Когато се роди ти, аз също нямах мляко и затова ти давах от крава, но рогата ти пораснаха чак на 30 години."

няма нови новини
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
сега
2222
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! КФН с горещи подробности за фалита на "Олимпик" (ОБНОВЕНА)
x
Осем неща, които добрите хора даряват на другите
x