Предстоят промени в изписването на лекарства

Здраве

Предстоят промени в изписването на лекарства

25994
на 24.06.2024
Предстоят промени в изписването на лекарства
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка лекарства, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол – едно лекарство в до три различни дози за едно заболяване. За лечение на едно заболяване пък да се допуска предписване на до три лекарствени продукта. Това предвиждат промени в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, качена за обществено обсъждане, съобщава pariteni.bg.

препоръчано

Според друга промяна при назначена терапия с лекарства, които се заплащат на 100% и се предписват за текущия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се допуска само при допълване на терапията с нов/и лекарствен/и продукт/. Когато тази рецепта е частично изпълнена в аптеката, останалите лекарства може да се купят в същата или друга аптека, сключила договор с НЗОК.

Това обаче трябва да стане до два работни дни от първоначалната частична покупка на лекарствата, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата, пише още в промените. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.

С промени в наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, се предлага здравни грижи в дома на новородените деца да се осъществяват от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулатория за първична медицинска помощ или от индивидуална или групова практика за здравни грижи чрез договор с амбулатория за първична медицинска помощ.

Сега домашните посещения на новородените до 6 месеца след изписване от болницата се правят само от медицински специалисти по здравни грижи от амбулатория за първична медицинска помощ.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК