Вход
София
Времето в София 5 o C

Президентът на Югоизточно европейския медицински форум доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Този вирус няма 100% бариери и може да покоси всеки! В България мерките са адекватни

Президентът на Югоизточно европейския медицински форум доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Този вирус няма 100% бариери и може да покоси всеки! В България мерките са адекватни

на 19.10.2020
30257
0
Президентът на Югоизточно европейския медицински форум доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Този вирус няма 100% бариери и може да покоси всеки! В България мерките са адекватни

Пандемията продължава да върлува с пълна сила в целия свят. У нас заразените и починалите се увеличават всеки ден.

Страшно е положението и при медиците. Антирекорди следват един след друг. Наскоро бяха регистрирани 44 заразени медици. Почти всеки ден има и починали. 

Паниката сред хората е голяма, защото настъпва и сезонният грип. Ваксините срещу него се разграбват за часове. 

Потърсихме за коментар доц. Андрей Кехайов, президент на Югоизточно европейския медицински форум (ЮЕМФ) и бивш шеф на Българския лекарски съюз.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Втора вълна на COVID-19 ли преживяваме или нещо друго, доц. Кехайов?

- Повече от шест месеца пандемията продължава и не прекъсва. Преминахме през различни етапи и пикове. 

Не бих искал да се ангажирам със становище дали имаме втора вълна. Но е факт, че имаме рязко увеличение на случаите. Очевидно е, че този процес върви навсякъде. В различните краища на света се случва по различен начин. Но навсякъде броят на заразените се увеличава. 

Наскоро участвах в онлайн конференция и слушах лектори на СЗО. И мнението на всички експерти е еднакво - не трябва да се интерпретира повърхностно, а да се взимат експертни мерки и да се правят превантивни стъпки. 

- Случаите на заразените стремглаво растат...

- За голямо съжаление броят се увеличава. И то навсякъде по света. България не е оазис. Не живеем в изолиран свят. В България се предприеха адекватни мерки и стъпки. 

- Увеличава се и броят на заразените и на починалите медици. От една страна това е нормално - вие сте на първия ред. Но нещо липсва май, да не би да има разхлабване на мерките в системата?

- Във всяка система се започва с превантивните мерки, след това са лечението и профилактиката. Контролните органи трябва да вземат своето решение. Истината е, че този вирус няма стопроцентови бариери. Той не подбира кого да покоси. Ние, лекарите, не сме изолирани. Нас също вирусът ни покосява. 

- Голям проблем се оказаха ваксините за сезонния грип. Препоръчвате ли на хората да се ваксинират?

- Не съм специалист епидемиолог. Аз съм хирург. Всичко, което се препоръчва от експертите, трябва да се спазва. И, да, препоръчвам да се ваксинираме, добре е поне да избегнем сезонния грип. 

- Европа налага наново драстични мерки. Очаквате ли и у нас да се случи това?

- Мислите ли, че у нас мерките са недостатъчно сериозни?  Ако в България властите не бяха взели тези мерки, нещата можеха да станат по-страшни. Сега, както вече казах, стъпките са адекватни.

Аз съм привърженик на взимането на правилните мерки в правилния момент. 

-  Как да различим настинката, сезонния грип и коронавируса?

- Това е много важен въпрос. Без съмнение диагноза по телефона не може да се постави. Ето, ако ми се обадите по телефона, че ви боли коремът, аз като хируг може да предположа какъв може да е проблемът. Но ще съм сигурен, едва след като ви назнача съответните изследвания и видя резултатите от тях.

- Какво трябва да правят хората, ако почувстват неразположение?

- Да се обадят на личния си лекар.  Има клиники, предклиники и други насоки, които ще определят от какво страда пациентът. В никакъв случай не бива да се подценява нито едно неразположение. 

- Днес е празник на лекарите? На фона на тази пандемия има ли място за празници?

- Като бивш председател на България лекарски съюз искам да поздравя всички български лекари и всички, които участват в системата. Пожелавам им здраве. И нека всичко, което обещаха от правителството, макар че не е удобно да се говори за пари, да бъде изпълнено. Без лекари представете си как биха изглеждали нещата в момента.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22319
архив

Бабичка продава ябълки на пазара. От време на време подвиква:
- Ябълки от Чернобил! Ябълки от Чернобил...
Един човек я пита:
- Абе, бабе, ти луда ли си с тия ябълки от Чернобил? Кой ще ти ги купи?
- А-а-а, купуват, чедо, купуват. Я за тъща, я за свекърва...

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x