Вход
София
Времето в София 5 o C

Провалът за "Фолксваген" е провал за Томислав Дончев. Какво работи той? Защо издъни втора стратегическа сделка?

Провалът за "Фолксваген" е провал за Томислав Дончев. Какво работи той? Защо издъни втора стратегическа сделка?

на 05.10.2019
144394
54
Провалът за "Фолксваген" е провал за Томислав Дончев. Какво работи той? Защо издъни втора стратегическа сделка?
05.10.2019
54
144394

11 месеца след началото на преговорите с Фолксваген най-накрая излезе един грамотен човек и обясни очевидните причини защо България е на път да се провали в тази сделка. Икономистът Владимир Каролев тази сутрин по БНТ хвърли бомбата и публично станаха ясни две от грешките на кабинета.

Първо, защо българската държава не нае професионални консултанти и лобисти по тази сделка? След 10 месеца преговори и при 99% завършен избор на Турция, по думите на Росен Плевнелиев ние сме открили, че Ердоган се е съгласил да се съобразява с ограниченията за държавна помощ в ЕС при подписването на митническото споразумение. Всеки кадърен консултант и лобист щеше да изведе този аргумент като силна страна за България още в началото – и вероятно дори да обедини другите европейски локации в Брюксел като общ блок. Второ, „дадохме максималното по правилата на ЕС“ не е достатъчно за тази индустрия. Автомобилните концерни в Унгария, Чехия, Словакия, Полша са взимали държавни помощи много над позволените.

Тези 130 млн. евро за София в комбинация с една метроспирка, бърза помощ и полицейско управление не стигат. И консултант с опит в привличането на аутомотив индустрия щеше да го каже още на първия ден. Като след това ни обясни как вишеградците са надхвърляли лимита, за да можем и ние да го направим. Неслучайно на въпроса на Агенция ПИК дали България е подала подобрена оферта на Фолксваген, Министерски съвет не отговаря вече повече от месец. Най-вероятно такава не е подадена и ние сме останали на едно ниско ниво от започването на преговорите през октомври досега. Което повдига и въпроса, какво и дали изобщо е преговаряно? На въпроса защо не сме наели консултанти и лобисти има три възможни отговора – (1) защото сме глупави и не сме знаели, че ни трябват, (2) защото сме искали да спестим пари и (3) защото сме смятали, че в тази сделка има мегдан за корупция и не сме искали такива хора да ни се мотаят в краката. Щом дори Президентът Радев откри верния отговор, по-нататъшен коментар е излишен.

Второ, Каролев по телевизията каза нещото, което цяла България говори във фейсбук от една година – от ден първи беше ясно, че дори София трудно ще обезпечи нужните кадри за Фолксваген, а в Пловдив тази задача е абсолютно невъзможна. Откъде минимум 1000 висококвалифицирани инженерии, 300 мениджъра и поне още два пъти по толкова за най-важните доставчици до завода? Въпреки това, България упорито предлагаше Пловдив в продължение на 6 месеца. Половин година, през която Президентът Ердоган направи целия гешефт с шефовете на Фолксваген.

Половин година, през която консултантите на Турция измислиха как да дадат толкова голяма държавна помощ (и бъдете сигурни, тя няма да е формално в нарушение на европейските правила), как да  мотивират допълнително ключови членове на борда на Фолксваген и как да разрешат истинските проблеми пред тази инвестиция в Маниса (основно как продукцията да стигне от там до Германия през логистичните кошмари Босфора и гръцките териториални води). България не само загуби половин година в бутане на Пловдив, но и самият премиер Борисов се изсипа там на безнадеждна среща с представители на Фолксваген (че и самият той се похвали в Панорама с това). Което на тях им показа ясно, че ние не просто не можем да разберем какво иска Фолксваген, но и не знаем с какво разполагаме – т.е. не знаем къде се намираме изобщо в този конкурс.

И тук агенция ПИК повдига въпроса дали след провала на сделката, случайно координиращият я вицепремиер Дончев се стовари в хотела на най-верния кмет на Цветан Цветанов, Иван Тотев, на събитие на Иво Прокопиев (чийто консултанти публично обслужваха пловдивската оферта) в Пловдив? Ще завършим със същия отговор като на предния въпрос – щом дори Румен Радев знае защо, то последващ коментар не е нужен.

Горанов проговори за "Фолксваген": В преговорите направихме всичко, което можем, и дори повече

Горанов проговори за "Фолксваген": В преговорите направихме всичко, което можем, и дори повече

В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България...

на 03.10.2019

В крайна сметка, Бойко Борисов трябва да види гредата в собственото си око, преди да повтори мантрите на своите подчинени и да хвърлим вината на треските в очите на Ердоган или шефовете на Фолксваген. Координиращият сделката вицепремиер Дончев се провали за втори път в привличането на стратегически автомобилен инвеститор. Като до момента не е привлякъл нито един стратегичекси инвеститор като цяло – дори и извън автомобилния сектор. Та нормално е Борисов да отговори на българските избиратели, какво работи Томислав дончев като вицепремиер и защо той продължава не просто да прахосва държавни пари за заплати и командировки, но и заема ключова за държавата позиция, която можеше да е поверена на наистина кадърен и успешен човек?

Или Бойко Борисов уволнява хора не когато не се справят с работата си за държавата, а само когато вестник Капитал ги е залял с една кофа фалшиви новини и помия?

Сподели:
свързани новини
Вебер изригна: Сделката на "Фолксваген" с Турция ощетява България - ЕК да я провери (ПИСМО) Вебер изригна: Сделката на "Фолксваген" с Турция ощетява България - ЕК да я провери (ПИСМО)
Лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер...
на 03.10.2019
Напиши коментар »
(54)
1
Фолксваген Никога Няма да Дойде в Задунайския КЕНЕФ, Защото Мирише на Съветски Л-АЙНА ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА ! 30 Години ФАЛШИВ Преход ! 75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт ! 141 Години ЗАДУНАЙСКА Славяно Мангалска Губерния ! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 75 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски. Цялата Земя от Москва до Казан, от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска. Ние Наследниците на Императорския Род Дуло ще Ликвидираме Този 141 Годишен Руско-Турски Кенеф и Възстановим Българската Държава. КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
2
ПРОВАЛЪТ Е ОТРАЖЕНИЕ НА ПРОВАЛЕНАТА ШАЙКА.СБИРЩИНА ПОДЛОГИ ЗА ВЛАСТ.ИЗМЕТ.
3
Имам питане. Открих топлата вода и искам да кандидатствам за евро фондове за 1-2 милиона ,на тема "Откриване на топлата вода" Как може да стане? Щото видях има доста такива проекти. Благодаря.
4
Да се внушава : " Някой може да накара Фолксваген да построи завод в България " !! Т'ва да не е баница с късмети тролчета изроди мои ?
5
Не ми се иска да срещна Томито на тъмно.
7
До преди месец беше абсурд да се прочете такава статия в Пик.Какво стана, та лека полека взехте да се опитвате да ,, хвърляте камъни в градината на Борисов"!? Защото спря да си ....плаща....))))!? Или е друга причината....)))))!? В никакъв случай не мисля, че накрая ви е дошъл акъла и сте започнали да пишете обективно....))))))
8
Не търсете под вола теле . Кога Фолксваген ще дойдат в държавата на "ЦЕНКО ЧОКОВ ", АЛООО!! 80 -те % са малко . вече са 99% .
9
Каза, че Премиерът и имал личва среща с босовете на VW. Там, Той е предложил Всичко. След тази среща VW отива м Турция. No comment
10
може да е вярвал, че Фолксваген ще дойде в България.
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
A кога ще се "разработи" Tukвата - 10 години само "гАз път да види", мачлета, лакартии по мегданите и резане на лентички!!!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
...ПАК, ТОЙ Е В БЯЛ КОСТЮМ, АМА ТИЯ, ОКОЛО НЕГО...
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
....КОЛИ НЕ ПРАВЯТ.....САМО ТАКИВА ОСТАНАХА ТУК....
17
...човек който не е запознат с условията, или човек който преследва някакви "внушения", може да твърди че сме имали някакви шансове! Първо , Катар притежават част от акциите на Фолксваген, и твърдо лобират за Турция! Второ, основният лобист за Турция е Герхард Шрьодер, за когото е доста несериозно, че Дончев може да съперничи с него! Трето , трябва умишлено да се правиш на "неразбран" за да не знаеш , че почнат ли да се нарушават "правилата", България няма никакъв шанс с мощната икономически Турция! Знае се , че политиката на сайта е да се хвали Борисов, и да се плюят всички около него, ама хайде да го давате малко по-сериозно!
18
Драги фенове, гледайте философски на нещата. Важното е да ми вървят собствените проекти и да сме живи и здрави. А за вас - терминал 2!!!
19
С Wагена яма провал, просто молебенът за дъжд не сполучи, провал е когато някой напише такава простотия.
20
И кого ще наемат мързеливи българи и неграмотни цигани!
21
На Боци Маймуната му го нaшибaxa в гъзa.
22
До мишката Каролев , а от къде Турция "вади" тези инжинери !
23
празноглав многознайко, иска да е в джаза, но не му пускат
24
Та Турцияе 60 милионна държава моето момче !
25
Не е въпроса дали някой може да накара VW да инвестира в БГ. А кой караше ББ и шайката да тръбят, че идвали? Тях пък накарали ги някой? Та сега като се спука балона - пак стария рефрен - някой ми изцапа гащите отвътре, АЗ не съм виновен.
26
Естествено, че вината е у неграмотната банкянска кратуна, знаков престъпник от подземния свят и мафиот! И понеже е много прост, все прости като него са му министри, вицепремиери, съветници, кметове и прочее герберастки активисти! Радио възел Габрово обаче и за чеп за зеле не става! Толкова е тъп! И много грозен бе, много! не дай Боже да го срещнеш в тъмното, цяла нощ ще сънуваш кошмари! Че и фъфли на всичко отгоре! Отвратителен тип!
27
Дори и да не сме се класирали, за всички с рамене на главата е ясно, че дори и второ място, това ще е добра реклама за България, при всеки бъдещ инвеститор! Само рублофилчетата скачат от радост , сякаш ако не дойде "Боко"с VW,то едва ли не Путя ще докара ЗИЛ 131 в България!
28
Някой помни ли преди няколко месеца много умния Каролчо по телевизията как се обзалагаше , че завода ще е в българия , защото Тръмп / или както той го наричал "бай Тръмп" / щял да въздейства на немците , пък и чрез Форд да натисне и бла-бла . Каролчо гръмни се моля публично .
29
"Важни са не критиците и не ония, които дебнат за грешките на силния или за пропуските на ония, които са могли да се представят и по-добре с делата си. Важен е оня, който е излязъл на арената, чието лице е цяло в прах и пот, и кръв, който греши, който все не достига и не достига целта, но който познава великия ентусиазъм и всеотдайността, с които изгаря в името на достойна кауза, който в най-добрия случай най-накрая познава вкуса на високото постижение, а в най-лошия, ако не успее, поне губи, проявил колосален кураж. Така че мястото му никога да не остане сред ония безлични, нищожни душици, непознали нито победа, ни поражение." Теодор Рузвелт
30
Сделката се провали защото България се тресе от корупция и гони големите инвеститори.
31
През комунизма правехме камиони, автобуси, електрокари и мотокари, сглобявахме коли, правехме компютри, компакт-дискове, друго високотехнологично оборудване за космически совалки ,натурални плодови нектари от български плодове - е дойде демокрацията и тези неща изчезнаха. Ко станааа? Лелее ко станааа? Кинти, нема нема кинтииии!
32
Татяна Дончева: „Когато сте дали държавата на мутрите и сте го направили преди 10 години, те ще въведат неминуемо мутренски порядки и ще се разпореждат така не само в собствената ни държава, не само с нас като нейни граждани, но те ще направят това и по света с всичкия срам.“ – Татяна Дончева в предаването „Денят с Веселин Дремджиев.“ - http://clubz.bg/78114-borisov_izvyrshva_prestyplenie_radev_nqma_grybnak
33
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
34
Дончев е ана.лния шут на Тиквичката.От ку.ровите чимбери не му е останал грам акъл.
35
Провал за другаря Боци Маймуната.
36
Не е ли ясно , че основен виновник не е малката тиква , а ГОЛАМАТА ! Не е ли очевидно , че главния управляващ в България е един натурален бай Ганьо. Той се превърна от поредната надежда за промяна на статуквото в основния авторитарен самовлюбен нарцис. На него винаги другите са му виновни . Никога не търси и признава вината в себе си. А всъщност простащината , лицемерието и егоизма не са добродетели , нали ?
37
Утешителното е, че сме безспорни отличници в производството на ТИKBИ
38
Абе Пешо ти какъв си по образование?! Това, че таекуондиста е решил да доведе WV не означава, че те ще дойдат! Всички големи инвеститори избягаха с 300 от България не от добро
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Нецензурни са в тъпите и празни кратуни! Бахти и тъпите копелета.
41
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
42
Още като чух Турция какво предлага Фолцсфаген,бях наясно че няма да е тук. А вие г-да,на какво се надявахте? На чудо! Това са момински миражи! Ние сме бедна страна(благодарение на „загрижените”от БСП),нямаме млади хора(специалисти),благодарение на всички от прехода(управляващи). Това е картинката в България! Кой е луд да инвестира тук?!
43
Томислав ДОНЧЕВ подведе г-н БОРИСОВ и нас и сега КОЙ е виновен ? Кажете де !
44
Никой не е подвел Борисов. Той сам се постави в позиция на лакей на Меркел и от тов адържавата загубимного. Що се отнася до Дончев. Той никога не е изкарвал пари само е харчил. Но в България е така. Влиянието се определя от това какви пари разпределяш а не от това какво изкарваш и какво плащаш на държавата. На пръв поглед държавата върви добре. Хвалят ни чужденците. След като н и хвалят това означава че сме послушковци и ни манипулират изключително умело. така е защото тези които ни управляват са жадни за власт. В подкрепа на това което казвам всеки може да провери колко е нарастнал външния дълг и за колко време време е възможно да се изплати с тази икономика. Некасравни периода за иплащане примерно с Гърция и тогава ще се разбере истината в каква яма сме вкарани. Очевидно е че на Бългрия се гледа като на театър на бъдещи конфликти които да отвлекат вниманието от Германия и Франция и като допълнение - убежище за емигранти които никой не иска
45
отговор на коментар
Само ние сме си виновни защото ги търпим и избираме. Просто влезли сме в ролята на овце.
46
Интересно каква е причината за офанзивата на Пик от няколко дни срещу вицепремиера .Вина за Фолксваген в БГ няма никой, най малко пък Дончев. България направи всичко възможно.Лобито на провинция ДолнаСаксония и лично мин.председателя на тази област (която има дял в концерна ) и най вероятно wбившия канцлер Шрьодер решиха въпроса в полза на Турците.Защо?...е вече друга тема.
47
Моето предложение е в България да се открие ЗАВОД за ТРОТИНЕТКИ ! ЗАЩО ? Тротинетката е по джоба на българина ! Тротинетката не замърсява околната среда с въглероден диоксид и азотен диоксид , с въглеродни частици ! Ще се намалят рязко катастрофите и жертвите по пътищата. Няма да се налага да купуваме нефтопродукти и да харчим валута в огромни размери . Ще се увеличат броя на врабчетата и на пчелите и това е важно. Богаташите няма да се дуят с тротинетка Ролс Ройс , Ферари , Бентли , защото от далеч няма да се вижда марката. Лъскавите мадами ще започнат да ни харесват и нас ! Построяването на Атомна централа ще добие смисъл , защото ще трябва да зареждаме ТРОТИНЕТКИТЕ !
48
А у нас за всеки провал някой е виновен , но никога светата Тиква.,доказан престъпник , крадец и убиец.Той целият е в бяло/разбирай сланина/ говори мъдрости/простотии/ неразбираеми за електората му /над 80 % дебили/.Но пък затова има една плеяда фекалоядци , които денонощно облизват съдържанието на дебелото му черво./като този парцал/ и го словославят до момента в който се срине.Тогава се измятат и започват да плюят.
49
Не знам,този Христосков от къде се пръкна,но като на един невеж човек ще му кажа: Томислав Дончев,е мозъкът на милиционерската партия и ако в близко бъдеще я оглави,ще промени мисленето за нея в положителна посока тук и в европейските институции.Байно,не можеш да пришиваш на Том. Дончев некадърието на целия министерски съвет който си има началник.Остави хонорара аланкоолу,гледай реално на процесите и хората които ги движат.
50
Не е само Дончев , Плевньо също е в групата на некадърниците. Сега очакваме да ни кажа кой пак е виновен.
51
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
52
6iban laf,necenzurno,4e ve4e mi se povru6ta ot vas,deiba i sel9nite mu deiba!!!
53
Доста плюнки от хората,които не са донесли и една стотинка за държавата , но са цоцали и крали с торбите цял живот ! Колко от комунистите са държавници ? Не си спомняме такива ! Нооооо , много добре си спомняме колко пъти докараха България до национална катастрофа !!! Не един път , няколко национални катастрофи ! Достатъчно да бъдат отсвирени от власт завинаги !
54
Да оставим Фолксваген - на ви ли прави впечатление че в последно време се публикуват много нападки срещу Томислав Дончев. В никакъв случай не съм му фен, но той е може би единственият по-интелигентен член на кабинета - и сега какво - Бой по интелигентните, независимо какви са мотивите! Тази игра вече сме я играли, не помните ли? И до нищо добро не ни доведе. Защо е толкова къса историческата ни памет?????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 26581
архив

Лято. Късен следобед.Четири патки си пасат кротко тревичка в градинката на психодиспансера. Човек от отделението ги наблюдава през малкото прозорче на стаята си и си мисли: "психопатки"...

няма нови новини
Днес: 112
hot
най-четени новини в момента
сега
2098
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ето мястото на катастрофата с президентския шофьор от НСО, блъснал дете - военна полиция и военна прокуратура разследват инцидента (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
ПРАЗНИК: Много нежно и красиво женско име черпи за имен ден
x