ПРОГНОЗА: Кога Русия ще стигне до Луната?

Европа

ПРОГНОЗА: Кога Русия ще стигне до Луната?

4780
на 23.09.2022
ПРОГНОЗА: Кога Русия ще стигне до Луната?
Автор:   ПИК

Изстрелването на космическия кораб „Луна-25“ - първата мисия до Луната в историята на съвременна Русия, може да се осъществи през юли 2023 г., предаде ТАСС, позовавайки се на Игор Митрофанов, ръководител на отдела по ядрена планетология в Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН). Генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов по-рано заяви, че изстрелването на космическия кораб е отложено за 2023 г.

препоръчано

„Мисля, че стартът ще се осъществи около юли 2023 г.“, каза Митрофанов, допълвайки, че разработчиците на космическия апарат са постъпили добре, като са взели това решение.

Част от направените тестовете са показали, че има области, в които рискът от провал на мисията все още не е напълно преодолян. „Те се нуждаят от допълнително време, за да се справят с този риск, и сега разполагат с него“, казва Митрофанов.

свързани новини

През юли източник от ракетно-космическата промишленост каза за агенцията, че устройството, необходимо за меко кацане на автоматичната станция „Луна-25“, не отговаря напълно на определени изисквания. От холдинга „Роселектроника“ съобщиха, че то ще бъде подложено на допълнителни тестове върху терен, който максимално наподобява лунната повърхност.

„Факт е, че това ще бъде полярно кацане, за първи път ще приземим космически кораб в близост до полюса“, подчертава Митрофанов. „Съветските „Луна-20“ и „Луна-24“ вече кацаха доста надеждно. Сега много системи трябва да бъдат създадени наново“. Според него специалистите трябва да извършат допълнителна работа с инструментите, които контролират движението на апарата по време на кацане, особено при приближаването му към повърхността на Луната.

„Сега, благодарение на отлагането на изстрелването, очакваме техническият риск да бъде преодолян“, казва в заключение Митрофанов. „Луна-25“ ще бъде първият космически кораб в историята на съвременна Русия с мисия до естествения спътник на Земята. Целта на проекта е да се изпрати автоматична сонда, която да изследва района на южния полюс на Луната. По план модулът трябва да кацне в близост до кратера Богуславски.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Няколко ползи от семената от чиа по време на бременност Няколко ползи от семената от чиа по време на бременност
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО! Петър Волгин пред ПИК ТV: Борисов говори на американското посолство. Най-добрата новина е, че ПП загуби тези избори, а Възраждане има повече от НПО-то Да, България (ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО! Петър Волгин пред ПИК ТV: Борисов говори на американското посолство. Най-добрата новина е, че ПП загуби тези избори, а "Възраждане" има повече от НПО-то "Да, България" (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това