Вход
София
Времето в София 12 o C

Прокуратурата в Пловдив проверява за издевателства социалните домове в 13 общини

Прокуратурата в Пловдив проверява за издевателства социалните домове в 13 общини

на 21.01.2020
4009
0
Прокуратурата в Пловдив проверява за издевателства социалните домове в 13 общини
Автор: ПИК
21.01.2020
0
4009

Районна прокуратура – Пловдив, разпореди всеобхватна проверка за издевателства по надзора за законност в социални домове на територията на 13 общини в Пловдивска област.

Днес, 21 януари 2020 г., районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев възложи на ОД на МВР – Пловдив, и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ съвместно да извършат проверка на Домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област, обслужвани от Районна прокуратура – Пловдив.

Проверката се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите - чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт и следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Проверката е на територията на общините -  Пловдив, Първомай, "Родопи", "Марица", Хисаря, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер прокуратурата ще вземе отношение.

Поводът за проверката на Районна прокуратура - Пловдив, по надзора за законност е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка по чл. 137 от Наказателния кодекс – за злепоставяне и по чл. 143 от Наказателния кодекс - за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив.

Срокът на проверката е едномесечен. 

Сподели:
свързани новини
Прокуратурата и социалните влязоха на проверка в дома за възрастни хора с деменция Прокуратурата и социалните влязоха на проверка в дома за възрастни хора с деменция
Прокуратурата и социални служители влязоха на проверка в...
на 03.01.2020
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11746
архив

- Ако си търсите гадже, потърсете в сайтовете с обяви за работа. Там поне снимките и биографиите са реални...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1953
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
ЖЕНСКИ НАРЪЧНИК: Вредно ли е да спите с мокра коса
x