Вход
София
Времето в София 11 o C

Прокуратурата: Има дело "Будали" за подслушване на журналисти

Прокуратурата: Има дело "Будали" за подслушване на журналисти

на 22.03.2013
3373
0
Прокуратурата: Има дело "Будали" за подслушване на журналисти

Прокуратурата потвърди, че има преписка "Будали" срещу журналистите от "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Така твърденията на лидера на ГОРД Слави Бинев, който оповести пред ПИК, че свободомислещи представители на медиите са били следени и подслушвани от специалните служби, се оказаха напълно верни.

Преди два дни сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" зададе в отворено писмо следните въпроси на премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС:

- Съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодово име "БУДАли" (или друго име) срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта "Биволъ"?

- Ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел?

Днес колегите са получили  отговор подписан от Информационния център на ВКП, който гласи: "Уведомяваме Ви, че отвореното Ви писмо е регистрирано във Върховна касационна прокуратура с вх. № 2159/2013г. Справка за движението му можете да правите на Интернет страницата на прокуратурата www.prb.bg  в раздел "Справка за граждани". Уведомяваме Ви, че съгласно "Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата на Република България", при регистрация на документи, по които вече има образувана преписка, се записва регистрационния номер и индекс на първоначалната преписка и датата на регистриране на новообразуваната преписка."

Проверката в сайта на Прокуратурата показва, че "вече образуваната преписка" е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е "изпратена по компетентност".

Следователно, преписката "Будали" съществува.

Журналистите от "Биволь" Асен Йорданов и Атанас Чобанов ще настояват прокуратурата да разсекрети преписката "Будали" и свързаните с нея специални разузнавателни средства и оперативни действия да бъдат оповестени публично.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34774
архив

Срещнали се двама, разприказвали се, по едно време единият попитал: - А какво прави жена ти? После се сетил, че жената е починала и продължил непринудено: - Все в същото гробище ли си е?

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с гореща информация за нашествието на коронавируса в България и новите мерки (НА ЖИВО)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x